Actualitate

Noile uniforme pentru Forțele Terestre, prezentate la Cercul Militar Bistrița

(FOTO-VIDEO) Noile prototipuri ale uniformelor de oraş și de serviciu pentru Forţele Terestre, care marchează prima schimbare a acestora după 1948 și au fost create de designerul Alexandru Ciucu, au fost prezentate la Cercul Militar Bistrița.

Comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, gen. Mircea Gologan, a spus că este probabil o premieră că militarii din întreaga țară sunt consultați cu privire la viitoarele uniforme.

Pe parcursul expoziției itinerante în județe, militarii își pot spune punctul de vedere legat de aceste ținute prin completarea unui chestionar.

https://www.facebook.com/TimpOnline/videos/591726817907940/

Este prima schimbare stilistică a uniformelor după 1948, renunţându-se astfel la designul de inspiraţie rusească din ultimele decenii, şi dorindu-se a se apropia, inclusiv la nivel de comunicare vizuală, de aliatele Armatei Române din cadrul NATO, dar şi de o abordare modernă a materialelor şi a croielii uniformei, de la pantalon până la chipiu. Au fost create și noi uniforme pentru Forțele Aeriene.

Elementele moderne, preluate şi reinterpretate, din uniformele principalilor parteneri NATO, vizează forma rotunjită a buzunarelor şi culoarea uniformelor franceze, forma şi mărimea chipiului englezesc, conceptul pantalonului în contrast cu vestonul, tipic armatei germane moderne, croiala cambrată specifică italienilor şi stilul pălăriei militarilor femei americane.

Un element de noutate în noile uniforme este adus de faptul că gradele nu mai sunt diferenţiate cromatic în funcţie de armă. Ele au fond maro închis pentru toate forţele terestre.

Țesătura propusă este un amestec de lână merinos şi cordura. Cordura este o fibră sintetică, de înaltă tehnologie, special creată pentru a oferi o rezistenţă mai mare la acţiunea factorilor mecanici – frecare, rupere – dar şi a celor de natură chimică – pentru stabilitate superioară a culorii la expunere solară sau la contactul cu diverşi detergenţi sau compuşi chimici. 

Uniforma pentru forţele terestre: fond bej cu vipuşcă bej pentru soldaţi şi subofiţeri şi fond bej cu vipuşcă maro închis pentru ofiţeri şi generali. Pentru o rezistenţă mai mare la murdărire, în cazul forţelor terestre există pentru toate gradele şi varianta pantalonului sau a fustei de culoare maro închis. 

Urmează testarea uniformelor, pe eșantioane de personal militar reprezentative pentru categoriile de forțe implicate, apoi se va lua decizia finală privind aspectul și materialul ce va fi folosit. Se intenționează ca trecerea efectivă la echiparea Armatei României cu noi uniforme să înceapă în anul 2020.

Alexandru Ciucu este, încă din anul 2010, furnizor al Casei Regale a Romaniei. În anul 2013 a fost ridicat la rangul de maestru, graţie creaţiilor sale vestimentare şi a serviciilor de înaltă croitorie oferite. Designerul a realizat vestimentaţii pentru Regele Mihai şi Principele Radu, precum şi pentru preşedintele Klaus Iohannis. La nivel internaţional, principele Albert de Monaco, Regele Simeon al Bulgarilor, dar şi mulţi oameni de afaceri de pe Riviera Franceză au ales sa poarte costume realizate la comandă de Alexandru Ciucu.

Designerul a considerat onorantă propunerea primită din partea Ministerului Apărării Naţionale şi a realizat întregul proiect pro bono, fără nicio pretenţie financiară.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2041993609169594&id=843247625710871&__xts__[0]=68.ARDD6ihqlc02FGUv5Y8nkSLdSmCsiWbWRt57HiblLp-tSQUEuep-sSTNM2lnBpn4XOBHcEI9LJal3sIFDjTSr46LTRGegUH_-HN6-d17IFwIURRNbk2DJ7kwkpKtsBlr_wp-swZbKkOwjYLXPDW_VJ4d3t1rpblBD_YMYo-7EiFqmngC4K-AXx1JgLt9JsDSAF94-tfnrc2hJ3PwbP1cZVPqQzL381ZhIg2Y2X-GXHrLUDiLCiUZ2Oxj8Ye65ojSapE7NzFUbKAmgbw-JwTgoYlVSxum9tIj7kBEIenaoMEPun-gUuQNoeyLjWQ_ZsPs-rBrNew4Z7fyqb-Aj3jzLdF1RFwBBChoNbRH21ZGuCebq7TtSNJOzGkGs-GWykyisLML_-ig5efHUfPtMCSJNWOCjVJftVJKRJvvczVBcUZTL9O3bjH5ab2tosfk2UvnvZ8LH4VOvMxIG5jPWxvY&__tn__=-R

8 comentarii

 • nu era un minim de inaltime la armata si militie????
  ce cauta ecaterinele (teodoroiu) ale pe scena la defilare???
  Macar de ochii lumii aduceti ceva conform cu standardele….
  puteau sa se si salute cand au ajuns pe scena… noroc ca nu mai avem transee… deocamdata…si putem s ane ocupam de alte kkaturi…in armata… BINEINTELES IN AFARA DE DESFACUTUL BUTELIILOR DE VIN, ARUNCATUL CONSERVELOR SI ALTELE… era o vorba cand eram eu in armata… stiti ce ramane dupao aplicatie a armatei???? – sticle de vin goale, cutii de conserva si femei gravide!!!!
  Dumnezeu cu mila!!!!

 • O , țară tristă, plină de humor !
  S-au terminat problemele, am comandat curvetele (sau corvetele, cum s-o fi zicând), am numit cică (ciuciu) Șeful statului major, nu mai arăm cu MIG-urile, așa că ne putem ocupa și de treburi nițel mondene în armată.
  Moda.
  Mai schimbăm o tresă, o vipușcă, mai dăm o comandă de stat (degeaba), că doar de-aia am făcut bugetul armatei de 2% din PIB , să-l consumăm, nu ?
  Bine că nu-i rău !

 • alti bani
  alti fraieri sa muncesca pentru deciziile lor
  pe zi ce trece tot mai prosti suntem fata de ce fac acesti mari politicieni!
  NU AM AUZIT DE NICI O DECIZIE AUSTERA IN URMA CAREIA SA SPUNA CA …VA DUCE LA SCADEREA IMPOZITELORDATORITA MASURILOR LUATE!!!!!

  • chiar crezi ca la o invatie vor fi in uniforme???
   TOTI VOR FI IN TREINING… facand jogghing prin parc …facandu-se ca ploua…asa cum ploua acum in Bistrita…pe partia Primarului Cretu!
   (am uitat sa amintesc …parcul nu ba fi cel din Bistrita…ci pe undeva prin Alerica de Sud….la cati bani incaseaza astia ca si salarii pe timp de pace au destui sa-i folosesca ca dezertori pe timp de razboi!!!!)

 • O sa mergem in patru schimburi la leoni sa muncim sa le facem uniforme la astia…
  lasa asa cu mai putini nasturi, fara gaici si fara grade!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.