Actualitate

Normal ar fi ca serbările să fie în ultima zi de şcoală, spune inspectorul şcolar general Camelia Tabără

"Şcoală înseamnă până în ultima zi de şcoală. Din diverse considerente se face serbarea mai devreme după care şi părinţii, şi copiii, şi profesorii se întreabă de ce să mai meargă la şcoală din moment ce s-au încheiat toate. Cumva normal ar fi ca vinerea viitoare să fie serbările şcolare", a spus inspectorul şcolar general Camelia Tabără la şedinţa cu directorii de şcoli de joi, de la ISJ.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără le-a transmis directorilor de şcoli în ultima şedinţă pe care a avut-o cu ei la sediul ISJ din acest an şcolar câteva mesaje legate de finalul de an.

„Referitor la acest final de an, vreau să ne bucurăm cu toţii că am ajuns aici fiindcă a fost un an greu, un an cu foarte multe activităţi, cu multă muncă şi strădanii şi din partea dumneavoastră, şi a copiilor. Oarecum obiectiv, săptămâna aceasta şi în cea care urmează se instalează aşa, o anume dezordine în şcoală care poate genera aspecte nedorite sau evenimente neplăcute. Vă rog să fiţi atenţi atenţi la tot ce înseamnă elemente de securitate a copiilor, a profesorilor, a bunurilor, a documentelor şcolare şi aşa mai departe. Profesorul de serviciu e de serviciu până în ultima zi de şcoală. Sunt clase terminale care mai vin în şcoală pentru pregătiri, sunt profesori care sunt antrenaţi în testarea competenţelor şi anumite ore, inevitabil, rămân descoperite. Toate aceste chestiuni vă rog să le gestionaţi cu grijă, foarte multe atenţie şi responsabilitate să nu ajungem la situaţii neplăcute în care să dăm cu toţii cu subsemnatul”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul şcolar general a mai spus că, în această perioadă, centrul de greutate cade mai mult pe examene, pe festivităţi, iar profesorii uită să mai facă acele recapitulări finale.

„La clasă trebuie să se facă recapitulări. Materia, la fiecare clasă, normal este să fie predată, încheiată, iar profesorii, împreună cu elevii, să sistematizeze cunoştinţele, să le fixeze, acolo unde materia permite să facă şi transdisciplinaritate, să aducem mai multe componente educative fiecare la materia noastră. Copii care vin de la şcoală şi spun astăzi nu am făcut nimic este o pată pe obrazul nostru ca sistem de învăţământ. E o perioadă pe care o putem valorifica. Să nu uităm esenţa activităţii noastre, să dăm coerenţă şi să închidem bucla conţinuturilor pe care le-am predat în acest an”, a mai spus inspectorul general.

Totodată, Camelia Tabără a atras atenţia că vacanţa nu începe mai repede de vinerea viitoare.

„Şcoală înseamnă până în ultima zi de şcoală. Din diverse considerente se face serbarea mai devreme după care şi părinţii, şi copiii, şi profesorii se întreabă de ce să mai meargă la şcoală din moment ce s-au încheiat toate. Cumva normal ar fi ca vinerea viitoare să fie serbările şcolare, se trag concluzii, se fac bilanţuri, se fac chestiunile administrative cu note şi medii trecute în catalog şi aşa mai departe, dar nu grăbiţi finalul pentru că nu e corect. Şcoală e până vineri inclusiv”, a spus ea.

Inspectorul general a mai atras şi atenţia legat de medii. Pentru încheierea situaţiei şcolare a unui elev, profesorul trebuie să dea un număr de note egal cu cel al numărului de ore plus teză acolo unde este cazul.

„Excepţie fac disciplinele care au o oră săptămânal. Vă rog să-i atenţionaţi pe colegi să existe un număr suficient de note şi, în egală măsură, regulamentul spune că un corigent are dreptul, în ultimele două săptămâni să fie ascultat şi practic trebuie să se regăsească o notă în plus la elevul lăsat corigent care fie îi salvează corigenţa, fie e o notă care îi generează reexaminarea din sesiunea din toamnă. Sunt mulţi părinţi care abia atunci află că au fost probleme la o anumită disciplină. Vă rog să le explicaţi tuturor care a fost evoluţia copilului, de ce a primit anumite note. Prin regulament suntem obligaţi să explicăm şi părintelui, şi copilului, fiecare notă dată şi fiecare secvenţă de evaluare. Tezele se păstrează până în 31 august. Poate fi arătată părintelui pentru că o lucrare scrisă are bareme de evaluare, dar ştim că sunt părinţi nemulţumiţi sau cărora li se pare că nu a fost elevul nu a fost evaluat corespunzător. Vă rog să aveţi disponibilitatea să expălicaţi toate aceste situaţii”, a mai spus inspectorul şcolar general.

De asemenea, Camelia Tabără a cerut maximă atenţie la calcularea mediilor generale pentru ca să nu apară probleme în foile matricole ale elevilor şi greşeli care necesită apoi corecturi.

9 comentarii

  • nooooo normal ar fi ca persoane pesederizate ca madam tabara sa dispara definitiv din politica si reciclate in invatamant nooooo

  • Doamna Tabera, mi se pare mai mult de cit de bun simt si la locul potrivit, mai ales in comparatie cu cei de inainte. Iar o se ma acuzati dnl Stroe ca fac parte de „ciuma rosie”. Doar va reconfirm ca nu este asa, din contra, dar ca si cum in toate partidele se gasesc omeni capabili pe linga celor enervanti pagubosi de genul Ponta, Dragnea etc..
    Toata stima pentru doamnele din partea stinga si in cazul aceasta. Sunt convins, altfel de cit Cristiana Sabau, ca mai multe doamne capabile si cu bunul simt in politica ar ajuta mult la dezvoltarea Romaniei si la indepartare a celor care fac politica doar pentru umplut buzunarelor personale.
    Am mai spus de mai multe ori si ca partidul meu preferat ar fi constituit din elemente si omeni mai multor partide si regret cu nu se gasesc unii pe alti in altceas miscare sau formatiune.

    • nooo Doamna Cristiana gandeste bine nooo nu-i port de grija noooo
      iar matale WB mai scuteste-ma cu psd-ul si acolitii lui, ce face camelia tabara e o spoiala, poate pe ciumeti io fi ajutand dar nu-i muma pentru toti copiii si pentru toti dascalii nooooo e otrava pentru majoritatea nooooo

  • Normal ar fi ca serbările să fie în ultima zi de şcoală, şi serbarea de Crăciun să fie prin preajma ajunului, p-acolo, nu prin 15-20 decembrie, că are aşa un aer de… Moş Gerilă… de… să facem ceva ca să nu zicem că n-am făcut…

  • Doamna inspector multe ar trebui sa fie normale insa din pacate nu sunt asa.Clasa ficei mele nu stie ce invatatoare o sa aduceti la clasa iar scoala si inpectoratul dau vina uni pe alti 🙁 Asa ca cred ca sfaturile sunt binevenite dar trebuie puse in practica

  • sa vezi atunci nebuneala, toate clasele in ultima zi…sunt parinti care poate au mai multi copii, s-or clona sa ajunga la serbarea odraslei. mai bine s-ar interzice, ca oricum au un aer de „slavit conducatorul iubit”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.