Actualitate Sport

Jean Pădureanu rămâne în închisoare. Tribunalul a respins cererea de întrerupere a pedepsei

Tribunalul Ilfov a respins cererea lui Jean Pădureanu de întrerupere, din motive medicale, a executării pedepsei de trei ani şi patru luni de închisoare primite de preşedintele de onoare al Gloriei Bistriţa în dosarul transferurilor de jucători. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Instanţa a dispus, după ce a analizat expertiza medicală efectuată de Institutul Naţional de Medicină Legală, că nu este necesară întreruperea executării pedepsei lui Jean Pădureanu, întrucât bolile de care acesta suferă pot fi supravegheate şi tratate şi în reţeaua penitenciară, informează Mediafax. Decizia Tribunalului Ilfov nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocatul lui Jean Pădureanu a declarat că decizia instanţei ca acesta să rămân încarcerat nu este corectă, întrucât starea sa de sănătate se agravează pe zi ce trece, are pierderi de memorie şi merge cu însoţitor, precizând că ar putea fi luată în discuţie o cerere de graţiere. Ion Cazacu a precizat că Jean Pădureanu are pierderi de memorie „din ce în ce mai des”, astfel că acesta merge în permanenţă cu însoţitor. El a adăugat că există opinii divergente între medicii Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) şi specialişti din reţeaua sanitară de stat. Potrivit avocatului, medicii din reţeaua sanitară de stat au constatat că bolile de care suferă Jean Pădureanu sunt grave şi ar face imposibilă, cel puţin pentru moment, privarea acestuia de libertate, în timp ce recomandărilor specialiştilor de la INML sunt că acesta poate sta la spitalul penitenciarului. Pe de altă parte, avocatul a arătat că Jean Pădureanu ar fi dezavantajat dacă stă în spitalul penitenciar, în contextul în care dacă ar fi deţinut în regim normal, ar putea întreprinde activităţi pentru diminuarea zilelor de detenţie. Întrebat dacă va contesta decizia Tribunalului Ilfov, avocatul a spus că va merge la penitenciar să se consulte cu Jean Pădureanu în acest caz şi că îl va întreba şi dacă ar fi de acord cu formularea unei cereri de graţiere.

Avocatul lui Jean Pădureanu a depus în 19 martie, la Tribunalul Ilfov, cererea de întrerupere a executării pedepsei de trei ani şi patru luni de închisoare primite de fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa, în dosarul transferurilor de jucători.

În 20 martie, instanţa a stabilit că Tribunalul Ilfov este competent să soluţioneze cererea lui Jean Pădureanu şi a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, de către Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

La termenul din 27 martie, avocatul lui Jean Pădureanu, Ion Cazacu, a depus la instanţă documentele medicale din care ar rezulta că Jean Pădureanu a fost diagnosticat cu boala Alzheimer în formă avansată şi demenţă mixtă. Cazacu arăta că, din cauza bolii de care suferă, Pădureanu „uită lucruri elementare, cum ar fi să cumpere alimente din curtea penitenciarului”.

În acest context, avocatul a cerut instanţei ca, prin expertiza medico-legală ce va fi făcută de Institutul Naţional de Medicină Legală în cazul clientului său să se stabilească dacă acesta are nevoie de un însoţitor. Cazacu a mai spus atunci că este necesar să se stabilească şi dacă există în sistemul penitenciar medicamentele necesare pentru tratamentul lui Jean Pădureanu.

Instanţa a stabilit ca obiectivele expertizei să fie starea de sănătate a lui Jean Pădureanu, dacă există tratament şi dacă poate fi administrat permanent în sistemul penitenciar sau în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii, sub pază permanentă, şi dacă s-ar afla în imposibilitatea executării imediate a pedepsei în sistemul penitenciar.

Potrivit noului Cod de procedură penală, executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi întreruptă dacă se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei, dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii şi dacă instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică. În această situaţie, executarea pedepsei se amână pentru o durată determinată. Cererea poate fi făcută, în acest caz, de procuror, de persoana condamnată sau de administraţia penitenciarului. Instanţa competentă să dispună asupra întreruperii executării pedepsei este cea în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, corespunzătoare în grad instanţei de executare. Hotărârea prin care instanţa se pronunţă asupra cererii de întrerupere a executării pedepsei poate fi atacată cu contestaţie la instanţa ierarhic superioară, în termen de trei zile de la comunicare, conform noului Cod de procedură penală.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 4 martie, pe Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni de închisoare, pe George Copos la trei ani şi opt luni, pe Mihai Stoica la trei ani şi şase luni, pe Cristian Borcea şi Ioan Becali la câte şase ani şi patru luni, pe Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună şi zece zile, iar pe Gigi Neţoiu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

La scurt timp după ce a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, Jean Pădureanu a fost transferat la Spitalul Penitenciarului Jilava. Directorul Penitenciarului Rahova, Denis Darie, declara că Jean Pădureanu a fost transferat la Jilava întrucât unitatea sanitară de la Rahova nu are secţie de cardiologie, ci doar chirurgie, Pădureanu având probleme cu inima.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS