Actualitate

Strategie judeţeană şi plan de acţiune antidrog. Numărul consumatorilor de stupefiante a crescut

CJ va implementa, până în 2020, o strategie judeţeană antidrog pe direcţii de acţiune asumate de toate instituţiile implicate în reducerea nivelului consumului şi traficului de droguri în Bistriţa-Năsăud, unde cele mai utilizate stupefiante sunt canabisul, haşişul şi Ecstasy. Fondurile pentru derularea acţiunilor vor fi asigurate de fiecare autoritate publică implicată.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud aprobă în următoarea şedinţă strategia judeţeană antidrog 2014-2020 şi planul de acţiune aferent pentru perioada 2014-2016, care vor fi coordonate şi monitorizate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA).

Strategia judeţeană urmăreşte reducerea nivelului consumului şi dependenţei de droguri prin acţiuni informative în şcoli, în familie şi în comunitate, campanii de conştientizare şi sensibilizare, identificarea şi atragerea consumatorilor de droguri în serviciile de asistenţă specializată, implementarea de proiecte locale sau naţionale, programe de pregătire comună a reprezentanţilor instituţiilor, intensificarea folosirii tehnicilor speciale de investigaţie precum investigatori sub acoperire şi livrări supravegheate, schimburi de informaţii privind reţelele transfrontaliere, realizarea de studii, etc.

La nivelul judeţului, principala problemă o constituie creşterea numărului de consumatori de droguri, în special droguri uşoare (canabis şi rezină de canabis) şi etnobotanice. În 2013, la CPECA au existat opt cereri de admitere la tratament, fiind înregistrate două urgenţe în urma consumului de droguri. Situaţia bolilor infecţioase asociate consumului de droguri, anul trecut: ciroze şi hepatite cronice – 260 de cazuri, hepatita B – 7, SIDA – 8, HIV – 12. În 2013 au fost soluţionate 27 de dosare în care au fost cercetate 91 de persoane, fiind trimişi în judecată 22 de inculpaţi (9 în arest preventiv).

Pe raza municipiului şi a judeţului, conform analizei efectuate de Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, cele mai utilizate droguri sunt canabisul, rezina de canabis (haşiş), substanţele noi cu proprietăţi psihoactive şi pastilele Ecstasy. Vârsta medie a traficanţilor şi consumatorilor de droguri este de 19-36 ani. În general, drogurile care ajung în judeţ provin din Spania, Italia, Austria şi Ungaria. În 2013 s-au constatat 102 infracţiuni în acest sens (2.481 grame de droguri confiscate), de două ori mai mult ca în 2012 (67 infracţiuni, 697 grame confiscate).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS