Social

Aleșii tineri din Rodna cer administrației locale să fie transparentă și să se digitalizeze

Un consilier local nou ales în comuna Rodna a depus deja primul proiect de hotărâre pentru transparentizarea activității administrației locale, ședințe în videoconferință și transmiterea lor în mediul online.

Este vorba de Alexandra Boldiș de la USR-PLUS. Într-o postare pe Facebook, ea anunță: ”Am început activitatea în Consiliul Local Rodna și luni am depus primul proiect de hotărâre! Consider că transparența deciziilor luate în primărie și consiliiu local este esențială pentru bunul mers al comunității.

Deseori constatăm că nu știm ce se întâmplă cu banii comunei, cum se valorifică resursele, cum se fac angajările și cum se desfășoară ședințele de consiliu local. Asta deși legea conține prevederi clare în acest sens, ele nu sunt întotdeauna respectate. Tocmai de aceea, proiectul meu vine să suplimenteze cadrul legal actual și obligă primăria să publice pe site anumite categorii de documente legate de licitații, angajări precum și alte documente care angajează financiar comunitatea noastră.

În al doilea rând și cel mai important – în contextul actual devine foarte importantă tehnologia și comunicarea online. Tocmai de aceea trebuie să profităm de ocazie și să oferim oportunitatea cetățenilor de a urmări ce se întâmplă în consiliul local, direct de acasă.

Astfel proiectul meu propune două lucruri importante – publicarea ședințelor în mediul online, atât live cât și ca înregistrare.

De asemenea, pentru ședințele organizate prin metode electronice, obligativitatea ca ele să se desfășoare prin videoconferință. Pentru că deja trăim în epoca în care există tehnologia la îndemână pentru așa ceva, este momentul ca Rodna să facă un pas înainte din acest punct de vedere”, a scris ea pe Facebook.

O altă tânără, consilier local PNL, Adeline-Cristina Cozma susține același lucru.

https://www.facebook.com/adelinecozmaconsilierlocal/posts/102600214990737

Din Consiliul Local Rodna fac parte 15 consilieri locali.

Etichete

6 comentarii

  • Initiativa: OK.
    Rezolvare? Atunci cand doar VORBESTI nu inseamna ca problema se si rezolva!
    Tineri cu initiativa: De ce nu luati problema asa cum e, faceti un cont pe ….oriunde …..pentru conferinte….., creati un grup pe whatsapp pentru informare….. platiti un elev si va face el toata administrarea de care aveti nevoie!
    Ati auzit vorba aia ….La munca, la munca…..ca de vorbe ne e plin podul!!!

    • Esti exemplu evident de ambitios incapabil. Cei doi neuroni razleti ai tai cred ca digitalizarea si transparenta inseamna ca faci un grup pe WhatsApp. Sfat: gandeste de cel putin 3 ori inainte sa iti expui opiniile, daca e gratis nu e musai si obligatoriu!

  • Victore dragă, încurajează și apreciază astfel de inițiative. de voie , de nevoie se miscă ceva. Atitudinea de gică contra, mai ales când vine din partea unora care n-au făcut în viața lor decât vărsat de vânt, nu servește nimănui.
    Așa, să ne arătăm că știm scrie, și chiar vorbi, se vor găsi muți postaci ca tine.
    Felicitări doamnă.

  • Spor in astfel de initiative.!
    Cat despre realizari concrete, mai intai a fost Cuvantul….. sunt convins ca vor aparea si faptele ca urmare a inteligentei tinerilor consilieri si a determinarii lor. Si apoi rezultatele pe care le asteptati cu totii.
    Pentru “galerie”: ai grija ce iti doresti, s-ar putea sa se implineasca 🙂

  • Pe de-o parte, cacofonia este o asociere neplacuta de sunete, nu este o greseala si arata un limbaj neingrijit al emitatorului.
    Transparenta, pe de alta parte, nu poate fi de mai multe feluri, in sensul secundar – atitudine a unui organism care presupune prezentarea obiectiva a informatiilor de interes general, indiferent de implicatiile acestora. La fel cum nici “complet” nu poate lua forma “mai complet” sau “cel mai complet”. Ar fi doar niste “Cuie” logice, daca intelegeti ce vreau sa zic.
    Pe scurt, ori suntem, ori nu mai suntem transparenti. Acum nu suntem, dar vom fi! Pupici cu sclipici.

  • Bag seama ca te pricepi doar la replici… D-ra putea din banii de consilier pe o luna sa plateasca un abonament la zoom si un copil de liceu care sigur i-ar fi bagat pe toti in buzunar la explicatii, sa isi informeze simplu colegii prin whatsupp, ca pun pariu ca de pe telefon(iPhone) se vor si conecta. Si uite asa, cate un consilier pe luna, isi dona castigul si participa la digitalizarea comunei. Apoi nu aveau decat sa continue munca edilii dupa exemplul dat. Eeee…ai inteles? Sau tot neuronii mei sunt de vina?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.