Actualitate

Noua UPU-SMURD Bistrița, inaugurată în prezența miniștrilor Sănătății și Apărării (FOTO-VIDEO)

Noua Unitate de Primire a Urgențelor – SMURD din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, modernizată, extinsă și dotată cu 4,2 milioane de euro bani europeni, a fost inaugurată în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a ministrului Apărării, Vasile Dîncu, dar și a altor invitați.

La finalul lucrărilor la UPU-SMURD, a rezultat o suprafață reabilitată/modernizată /extinsă de 1.440 mp, suprafața totală fiind de circa 2.000 mp. S-au achiziționat 85 de echipamente medicale pentru UPU. Constructor: asocierea Depisto Star Gheorgheni – GB Indco București. Valoarea contractului a fost de aproximativ 4,2 milioane de euro, fonduri europene prin POR și cofinanțare din bugetul județului.

”Acest proiect continuă dezvoltarea SJU Bistrița. În ultimii opt ani, la SJU Bistrița s-au făcut investiții de circa 46 de milioane de euro. Secția externă a SJU Bistrița de pe str. Alba Iulia va fi inaugurată în ianuarie 2022, iar în vara-toamna anului viitor și secția externă de pe str. Ghinzii. Se lucrează la studiile de fezabilitate pentru secția de recuperare care va fi în fostul Hotel Krone. Vrem să construim o nouă aripă a spitalului, suntem în faza de proiectare pentru lucrările adiacente. CJ a făcut un credit, din care 5 milioane de euro au fost alocate pentru aceste lucrări. Având cel mai matur proiect, sunt optimist că va fi între cele 25 pe care Guvernul le va selecta pentru PNRR. Vom moderniza și secția de psihiatrie, va fi reabilitată energetic și principala clădire a spitalului. În ultimii patru ani au venit peste 90 de noi medici la SJU Bistrița”, a spus președintele CJ Radu Moldovan.

”Este momentul profesionalismului și al solidarității, vedem oameni responsabili pentru comunitatea lor, acesta este mesajul care trebuie să ne călăuzească. Avem de învățat din modul de a aduce resurse umane calificate în Bistrița-Năsăud. Mă bucur păntru partieriatele cu universitățile de medicină din zonă, este important ca centrele universitare să își aducă contribuția la dezvoltarea unităților sanitare din regiune. Acest exemplu de bune practici ar trebui replicat și în alte zone ale țării. Ceea ce vedem în Bistrița-Năsăud plasează România în rândul țărilor avansate în ceea ce privește calitatea asistenței medicale. Dacă eram medic tânăr, mă făceam și eu bistrițean”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

”Este un proiect minunat. Sunt interesat de un sistem medical cât mai bun în Bistrița, avem aici unități militare importante în sistemul național de apărare”, a spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

”Cu ajutorul constructorului, am reușit performanța de a finaliza UPU într-un an și o lună. De săptămâna viioare va începe procedura efectivă de mutare a activității. Până de Crăciun, activitatea se va desfășura aici. S-a ajuns până la 200 de pacienți pe zi, de aproape șapte ori mai mult decât în 2007, și lucrurile merg într-un trend ascendent de la an la an”, a menționat managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany.

”Felicitări tuturor celor care au derulat acest proiect. Primăria Bistrița este alături de SJU și în anii viitori vom derula parteneriate spre folosul celor care locuiesc în oraș, în județ și nu numai”, a spus primarul Bistriței, Ioan Turc.

39 comentarii

 • Felicitări Consiliului Județean și tuturor celor implicați!!! Așa ar trebui sa arate orice spital din România. Prin lucrări din astea se închid gurile cârcotașilor (de serviciu). Sănătate tuturor!

 • Așa da, foarte frumos, cinste celor ce fac lucruri utile pentru oras nu doar zugravesc si pun decoratiuni !

 • Multe felicitări ! Îmi pare bine când se fac lucruri bune în oraș mai ales că încep să se facă multe mizeri în acest oraș și așa oropsit de soartă.

  • Felicitări ! În sfârșit să se facă și lucruri utile în orașul ăsta că până acum în afară de acesta și helioport și aerodrom numai aiureli și festivități inutile sau făcut și se fac. Felicitări încă odată !

 • La capitolul sănătate, dacă tot e nevoie de extinderea unor sectii spitalicesti atunci de ce să le inghesui intre blocuri spatele clădirii actuale a spitalului judetean. Cel mai bine este să se renunte la astfel de improvizatii si aceste extinderi să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. După cum se stie, incă din anul 2009 , se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista chiar si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi. Ar trebui actualizat acel proiect si depus pentru realizare prin accesarea de fonduri europene.

 • Ar fi trebuit sa primeasca o invitatie si d-l Turc pentru ca si Primaria Bistrita ajuta spitalul judetean (asa cum poate si cum crede de cuviinta , primarul…). Intotdeauna este loc de si mai bine.

  • Nu prea merită să apară pe acolo. Nu este suficient doar să dai din gură și să te mândrești cu performanțele altora.

  • Banii de la guvern sunt băgați în bugetul CJ, nu în bugetul local. Spitalul este județean nu municpal. De ce să dea orașul bani când CJ are bani guvernamentali? N-ar fi corect. Dacă au avut bani pt asfaltări prin păduri, pe drumuri forestiere, înseamnă că are balta pește și nu-i cazul să mai pună bani și cetățenii orașului.

  • @ mihai, Ce primarul nu a avut încă timp să DEMOLEZE STADIONUL, sau ce, că cu demolarea Cinematografului 23 August nu ia ieșit ?
   Ce ar merge acolo niște blocuri dezvotatori știu de ce !

 • Vreau să aduc felicitării și medicilor și personalului medical care deși sunt puțini și suprasolicitați încearcă să-și facă treaba.

 • Este cel mai frumos cadou de sărbători care li sa făcut Bistrițenilor mai frumos decât toate beculețele și festivitățile inutile.

  • Voi ce ați alege din aceste două categori pe cei ce vă mint frumos sau cei ce fac ?

   Pardon știu deja pe cine ați ales ultima dată în oraș acum puteți să vă spălați pe cap cu ei.

  • @ Adrian , Rol de păpușă vorbitoare și atât. Ce îmi plac politicenii ăștia care se vâră peste tot deși habar nu au ce se întâmplă și nu pricep nimic niciodată .

  • Și filozoful ” performant ” Dolha unde este ?
   El săracul este ca intotdeauna pe nică ieri ?

 • Da de unde. Suntem necăjiți că prezidentul de la CJ n-a tăiat porcul în curtea muzeului anul ăsta. Da, nu-i târziu . Să roadem șoriciul, să ne curgă unsoarea pe barbă și să aplaudăm ca proștii. Asta e menirea noastră, pupincuriștii de serviciu. Nu

  • Asta este unul construiete UPU , sală polivalentă altu demolează stadionul și distruge pădurea Codrișor.

 • Dragilor pupincuristi , pentru „prestatia” din week-end puteti cere sefului plata dubla , cu sporuri.Sunt foarte multumit ca mesajul meu „a fost inteles” in profunzime . In cadrul programului national Casa verde – Fotovoltaice care incepe in 22.12.2021 , ora 10, instalatorii acceptati pot accesa programul prin cel mult 5 (cinci) calculatoare/laptopuri. Pentru voi , dragilor , primarul Turc poate face investitii suplimentare , astfel incat sa va cumpere cel putin cate o tableta , nu zic cate cinci… Asa stand lucrurile veti putea da o multime de dis like-uri . Pentru ca numai atat puteti!

 • Daca atât te duce mintea…
  Despre postacii de teapa ta vorbeam mai sus…
  Îți doresc sa nu ajungi niciodată la noua unitate UPU.
  Noapte bună!

 • E un lucru bun, doar că locația acestui ,,Spital Județean” ar fi fost mult mai avantajoasă lângă un drum european ,iar actualul spital să rămână doar ,,,Municipal”. Ambulanțele au multe intersecții și semafoare in traseul spre ,,Județean”. Despre poluarea fonică nu se plânge nimeni?

  • @ Tânar, Spitalul mare chiar se află lângă un Drum European se vede că nu cunoști orașul. În plus se află în relativ în mijlocul orașului unde salvările și pacienți pot să ajungă foarte ușor din toate colțurile orașului. Din aceleași motive și autogara ar trebui mutată în Piața Centrală lângă primărie. Serviciul de ambulață se află pe Valea Ghinzi deci se necesită mărirea la 2 benzi pe sens a străzi Avram Iancu pentru ca salvările să ajungă cât mai repede la spital.

 • „S-a ajuns până la 200 de pacienți pe zi, de aproape șapte ori mai mult decât în 2007, și lucrurile merg într-un trend ascendent de la an la an” – atunci pe cand MAI MULTI medici de urgenta pe tura la UPU ?

  Vorbim de un Spital Judetean, nu orasenesc. Nu poti sa ai, cum am vazut, cand am fost eu acolo, un medic pe tura la UPU. Faceti cateva materiale acolo si veti vedea ce se intampla exact. Nu am crezut vreodata ca voi ajunge sa vad oameni care implora sa fie ajutati la UPU. Am fost acolo si am vazut pacienti nemultumiti dar mai ales personal medical nemultumit care explicau ca , nu spre ei trebuie indreptata nemultumirea ci, din contra, ei sunt chiar mai nemultumiti decat pacientii, in conditiile in care fiind asa putini trebuie sa acopere mult mai mult si sunt suprasolicitati.

  Felicitari pentru investitii, este un lucru foarte bun.

  E foarte bine sa investim bani in cladiri dar sa nu uitam sa investim mai ales in OAMENI.

  • Sunt necesari muți mai mulți medici la ambulață. Acum sunt foarte puțini medici activi pe ture la serviciu de ambulață și sunt suprasoliciți în aceste vremuri grele de prostiile pe care le facem noi populația.

  • Sunt foarte puțini medici la Ambulanță de obicei este unul singur pe tură și dacă primesc o solicitare de dus un caz grav la Cluj sau Târgu Mureș orașul rămâne fără medic cel puțin vreo 5 ore și în timpul ăla degeaba ai o grămadă de bani nemunciți și mai ales dacă ești un slăninos ca cel din CL Bistrița dacă nu vine la timp niciun medic specialist în urgențe care să te scoată din belea.

 • Felicitari !!!Sunt foarte mulțumita de servicile stomatologice de care am fost tratata!!! O echipa de excepție !!! Am fost gravida și ingrijirile sunt excepționale .Mulțumesc !!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS