Actualitate

CAS BN: Noutăți pentru asigurați. Ce probleme sunt cu biletele de trimitere și ce soluții sunt

Preşedintele-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a menționat că s-a finalizat contractarea serviciilor pe anul acesta, pe noile norme, cu 361 de furnizori.

”Noile norme prevăd unele majorări de tarife pentru furnizorii de servicii medicale. La medicii de familie punctul per capita crește de la 4,6 la 4,8 lei, tariful pentru serviciul medical crește de la 2,1 la 2,2 lei, asta și pentru a acoperi cheltuielile suplimentare cu majorările de salarii pe care trebuie să le facă cu angajații ca să nu le plece către spitale. La cabinetele medicale pe specialități clinice, s-a majorat tariful pe serviciu de la 2,1 la 2,2 lei. Ce s-a introdus pentru asigurați, în favoarea lor, în asistența medicală pentru medicină dentară spre exemplu: dacă până acum pentru pacienții peste 18 ani se compensa doar 60% din valoarea unor servicii, acum pentru cei de la 18 la 26 de ani care sunt cuprinși într-o formă de învățământ compensarea se face 100%. S-a dat dreptul medicilor de familie să prescrie unele investigații paraclinice care nu erau până acum prescrise decât de medici specialiști, în principal referitoare la depistarea osteoporozei. S-au mai introdus niște servicii medicale care se pot rezolva în spitalizare de zi, deci internare maxim 12 ore, cu niște tarife destul de bune pentru spitale tocmai ca să se reducă perioada de spitalizare. Pentru îngrijirile la domiciliu s-au mărit tarifele de la 55 de lei la 60 de lei pe zi, ca să încurejeze firmele să intre în contract cu noi”, a declarat ea.

Camelia Ilișuan a menționat că la finanțarea privind analize medicale este o problemă la nivelul țării legată de procedură, de programare a pacienților: ”Am discutat cu furnizorii să găsim o procedură care să mulțumească pe toată lumea, nu am găsit. Biletul de trimitere este valabil numai 30 de zile. Procedura aceasta este foarte greoaie și pentru furnizori și pentru pacienți. Noi intenționăm să luăm legătura cu CAS, să facem un memoriu să schimbe valabilitatea acestor bilete, să fie pe 90 de zile așa cum este la RMN și CT, dar să se pună această condiție ca în termen de 30 de zile de la eliberarea biletului omul să se programeze la unul dintre laboratoare. Și furnizorii de la analize și medicii de familie au reclamat faptul că oamenii se duc fără bilet de trimitere, dau cu pumnul în masă să se programeze la laboratorul de analize, după care se duc la medicul de familie să ia bilet de trimitere, și dacă are și dacă nu are nevoie. Probleme sunt pentru că acest bilet de trimitere are valabilitate scurtă. Medicul de familie trebuie să hotărască dacă omul are nevoie sau nu de analize. Sunt unii care fac presiuni, este greu de găsit o modalitate ca oamenii să fie programați așa cum trebuie. Vin mulți cu reclamații mai ales pe partea de programare”.

În ceea ce privește costurile pe asigurat în 2016 în Bistrița-Năsăud, costurile pe asigurat înscris pe lista medicului de familie sunt în medie de 91,24 lei, la mijlocul clasamentului pe județe, la paraclinice – 16,38 lei cost mediu (”stăm bine”), la medicamente cu și fără contribuție personală – 204,28 lei (”foarte jos”), dispozitive și echipamente medicale – 1.238 lei, îngrijiri la domiciliu – 9,57 lei (”destul de jos”).

”Ne confruntăm în continuare cu deficitul de centre de permanență. Sunt tot aceleași acum: Năsăud, Teaca și de pe Valea Bârgăului. Ne-ar trebui măcar unul în Sîngeorz-Băi, Beclean și două în Bistrița, unul în apropierea Spitalului Județean și unul în zona Policlinicii”, a mai spus Camelia Ilișuan.

2 comentarii

  • Mi se pare normal sa reclamam!!! Ar trebuia sa platim si noi CAS exact atunci cand putem beneficia de aceste serviciile gratuite. Platim o caruta de bani lunar si cand doresti sa faci fizioterapie sau Rmn Ct sa avem nervi cu nemiluita ca niciodata nu avem loc ca nu sunt fonduri …sau la analizele de laboratoar la fel.Sa nu ai de le facut in policlinica….unde asistentele sunt niste acrituri si selectia pacientilor se face preferential.UNDE SUNT BANII NOSTRII de CA S????

    • si eu sunt de aceeasi parere. niciodata nu sunt fonduri la policlinica in conditiile in care noi platim lunar contributiile .unde sunt banii nostri ? … se cauta solutii spune ilisuan camelia . dar pana cand se cauta solutii ? ca am impresia si ma gandesc tot mai mult ca e nevoie de un sistem medical integral privat . ca , se pare ca fondurile se duc mai mult pt existenta si functionarea acestor case de asigurari de sanatate decat pt actul medical in sine . si asa platim orice investigatie medicala . macar sa nu ne mai ia bani de pomana .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS