Timp de gândire

Nu mi-ar plăcea să fiu politician

Mi-am petrecut, azi, circa două ore cu senatorul PNL Dorin Dobra. I-am spus că, de fiecare dată când voi găsi ceva ce poate fi rezolvat de un parlamentar, îl voi apela, iar el mi-a promis că va încerca să ducă lucrurile până la capăt. Astăzi s-a ivit ocazia să ne ţinem amândoi de cuvânt. Am de gând să vă împărtăşesc din experienţă fiindcă e una care mi-a schimbat puţin percepţia asupra lumii politice.

În general, părerea mea despre politicieni e una proastă fiindcă i-am auzit aproape pe toţi promiţând lucruri pe care le-au uitat când au fost aleşi, i-am auzit spunând una şi i-am văzut făcând exact pe dos. În general, noi, alegătorii, avem senzaţia că toţi deputaţii şi senatorii dorm în Parlament, că stau bine merci şi încasează la sfârşit de lună bani mulţi. Din păcate, se întâmplă să mai şi greşim în privinţa unora pe care nu îi cunoaştem suficient. Fac parte din categoria celor care greşesc adesea, deşi pretind că îi cam cunosc pe toţi. Iată că ziua de azi mi-a dovedit că nu suficient.

În cele două ore cât am stat azi cu senatorul Dorin Dobra mi-am schimbat oarecum părerea despre parlamentari şi cât de utili/inutili sunt ei. Nu ştiu dacă au fost zece minute în care să nu sune telefonul lui. Fiecare voia ceva, toţi aveau ceva de explicat, toţi voiau atunci şi dacă se poate ieri. Eu, după trei telefoane, aş fi izbucnit cu un „mai lăsaţi-mă în pace!”, el însă i-a ascultat pe toţi cu calm. A avut un drum de făcut la Unirea şi altul la Livezile. La Unirea fiindcă eu i-am vorbit despre copiii de la Centrul Şcolar „Lacrima” care nu au încotro să o ia când termină şcoala şi vin, în continuare, la uşile ei. Şcoala nu poate face propriile ei ateliere protejate fiindcă nu îi permite cadrul legal. E nevoie ca cineva să iniţieze un proiect sau să facă un amendament. Vestea bună este că se poate şi că avem toate şansele să facem paşi mici care duc la schimbări mari. Doamne ajută!

De la Unirea însă, m-a invitat să-l însoţesc şi la Livezile unde s-a întâlnit cu primarul Traian Simionca pentru ca să pună la punct ultimele detalii legate de prezenţa edilului, marţi, la Bucureşti, la Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. L-am ascultat repetându-i de câteva ori primarului unde trebuie să ajungă, cu cine trebuie să se vadă, lucruri subliniate cu trei linii pentru ca toată prezentarea legată de satul Dorolea să iasă bine şi să primească primul aviz pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Personal, aş fi explicat o dată şi gata. N-ai înţeles, bine, pa. Îi invidiez pe cei care au răbdare şi fac lucrurile în alt ritm. De la Livezile ne-am întors la Unirea pentru terenul de sport cel mult discutat şi disputat. Eu, una, l-am ascultat cât l-am ascultat pe domnul Emil Petri, dar apoi mi-am pierdut răbdarea şi am plecat. L-am lăsat pe Dorin Dobra şi pe consilierul local PNL Sorin Hangan în faza în care o luaseră pe altă cale ca să-l facă pe om să înţeleagă, cu buna, că ar fi mai bine să procedeze într-un fel şi nu în altul ca să aibă sorţi de izbândă. De pe drum însă, i-am mai dat o temă de casă senatorului legat de o problemă a hotelierilor care a ajuns la mine şi nu poate fi rezolvată decât de unii care au putere de decizie. Mi-am văzut apoi de ale mele.

Ce am vrut să transmit cu toate astea? Nici într-un caz o odă lui Dorin Dobra sau politicianului indiferent cum s-ar numi el. Oricât de mult ar crede unii că numai cu asta mă ocup, detest odele şi nu le pot scrie. Am vrut să vă spun ce am văzut eu timp de două ore cât am stat azi în preajma unui parlamentar fiindcă nu mi se întâmplă foarte des acest lucru. Mă văd cu ei la conferinţe de presă şi cel mult pe la evenimente, dar nu stau să le ţin companie. Azi s-a întâmplat să fie altfel şi mă bucur că a fost aşa. Am renunţat la o mică parte din părerile preconcepute pe care le am în ceea ce priveşte clasa politică. Nu la toate.

Vă spun sincer că nu-i invidiez pe politicieni. Pun pariu că aşa e fiecare zi a lor, a celor care au ajuns în diverse funcţii. Sunt mereu asaltaţi de oameni care vor câte ceva. La fel e şi la cabinetul lui Ioan Oltean, plin veşnic de lume, iar dacă nu şi-ar lăsa telefonul în birou la conferinţa de presă, cred că ar suna fără încetare. La biroul preşedintelui CJ Radu Moldovan am fost o singură dată şi, pe ceas, am stat 10 minute, iar când am ieşit coada era până pe scări. Buluc e şi la prefectul Ioan Ţintean, şi la preşedintele PNL Stelian Dolha, şi la alţi oameni cu funcţii.

Nu ştiu dacă e rău sau e bine. Nu ar trebui să mergem la politicieni să ne rezolve problemele, sunt de acord cu asta, ar trebui ca statul să fie construit corect aşa încât fiecare să se descurce singur. Din păcate, suntem foarte departe de acel moment, aşa cum bine ştiţi. Multe legi sunt strâmbe sau au lacune grave, iar pentru ca cineva să le repare, trebuie să ştie unde să intervină şi cum să o facă.

Parlamentarii nefiind specialişti în toate domeniile, eu cred că e datoria noastră să le aducem la cunoştinţă ce pot face. Fireşte că îi vom critica dacă uită pentru ce sunt trimişi în Parlament, dacă greşesc, dacă spun una şi fac alta, dar în acelaşi timp merită să ne întrebăm câţi dintre noi am putea fi în locul lor, nu la aranjamente şi intrigi politice, ci în situaţia de a ne încărca în fiecare zi cu problemele altora ştiind totodată că nu le-am putea rezolva pe toate nici dacă am vrea. Eu cred că este un lucru la care ar trebui să medităm înainte de a arunca spre ei cu noroi de fiecare dată când ies în public. Să-i taxăm doar când merită.

Cristiana Sabău

16 comentarii

  • Fara nici o legatura cu Dobra, ci cu politicienii in general: legile proaste sunt facute de ei si oamenii simpli nu-si pot rezolva nimic fara ”interventii”. Ei sunt apoi cei care ”intervin” si uite asa ei creeaza un cerc vicios in care noi suntem prinsi in capcana lor: daca ii votam, ei ne ajuta. Daca nu, nu. Daca ar face legile cu cap, n-am avea nevoie de ajutorul lor si atunci ei ar avea o problema !

  • Este exact mecanismul in care politicianul mediocru roman se simte cel mai bine. Sa „rezolve ceva” pt. unul altul, ca sa „aibe obraz” si apoi sa primeasca cotizatii in campanie. Asta nu e politica. E trafic de influenta! Politica nu trebuie amestecata cu administratia. Cand faci asta, e trafic de influenta si populism. Faptul ca nusunt in stare, si nu vor, sa faca un cadru in care administratia sa poata lucra fara interventii la tot pasul, arata cat de inutili si spagari sunt politicienii nostri, inclusiv dl. Dobra. Nu credca este deloc o oda ceea ce ati povestit mai sus dna. Sabau, dimpotriva, credca este o monstra de lucru tipic romanesc, de „omul care se pricepe la orice, dar nu stie nimic” Deci credca ii faceti de fapt un deserviciu d-lui Dobra publicand amatorismul si populismul dumnealui intr-ale politicii.

    • Cu asta sunt de acord, asta ar trebui sa faca el, intradevar, cadru legal general pt. functionarea societatii. Si bine faceti ca ii atrageti atentia. Dar, un teren la primarul x, doi stalpi la seful de post.. un podet la bunica.. etc.. astea nu sunt treburi de polician si cu atat mai putin de parlamentar. Aceste sunt trebi de administratie, si de primarie. Este foarte rau ca administratia este dependenta de acesti policieni, ca se face pe relatii si recomandari. Parlamentarii nu ar trebuii sa isi piarda vremea cu administratie locala. Ei trebuie sa faca un cadru legal cat mai bun pt. societatea ro., sa faca lobby pt. proiecte mari, regionale, finantarea acestora, nu sa piarda zilnic vremea la tel. pe chestiuni mai mult sau mai putin personale, ale unui primar sau altuia. Cum am mai spus, este o dovada de micime, lipsa de viziune, lipsa de pragmatism si profesionalism, si populism ieftin. Parerea mea.

    • Si da, aveti dreptate, restul activitatii d-lui Dorin Dobra e balast. De exemplu acea zbatere inutila de a aduna cateva mii de carti prafuite intr-o sala din Poiana Ilvei, doar pt. a „crea” un nnou loc de munca unui bugetar. Cum se poate ca in era digitalizarii, tu sa fi atat de limitat incat sa faci atatea eforturi sa aduni 8000 de carti (cantitatea, nu calitatea), in loc sa faci ceva mai ancorat in realitatea zilelor noastre, mai practic? O sala multimedia de exemplu.. sau cursuri de utilizare a calculatorului pt. oamenii de acolo.. sau ceva mai util. Nu mai zic ca asta era oricum o treaba de primar, nu de parlamentar. De ce u s-a facut dl. Dorin Dobra bibleotecar daca asta stie??????? Dar, cum ati spus, restul, adica 99%, e balast.

  • Baiul e ca sistemul creat de domnii politicieni nu functioneaza. Si ori habar n-au. ori nu au nici un interes sa il schimbe. Ori si una si alta, asa amestecat, ca pe la noi. Intr-o tara unde sistemul functioneaza cetateanul nici nu ii cunoaste pe politicieni, d-apoi sa mai mearga la usa lor cu plangeri si cereri. La noi domnii din administratie si aia din politica se cam incurca in competente si atunci nu e de mirare ca toate merg prost. Dar si acesti domni sunt dupa chipul si asemanare poporului, asa ca degeaba mai carcotim.

  • Pai, un om caruia ii suna nonstop telefonul, mai ales in timpul unor intalniri, nu poate fi numit prea organizat sau intelegent, sa fiu scuzat. Probabil ca ii place lui sa fie asa sunat, ca sa vada lumea ce important e el. Dar asta e un comportament de anii 2000, cand aparusera telefoanele mobile. El are fonduro pt. un cabinet parlamentar, pt. angajati, are adresa de e-mail banuiesc, pagina web probabil, si o agenda. Ar trebui sa le foloseasca inteligent pt a avea rezultate. Daca ar fi director regional intr-o multinationala, si munca lui ar arata asa cum o descrieti dvs. or ar fi concediat dupa 2 saptamani, ori compania ar da faliment. El merge sa vada ce face muncitorul x, daca a ajuns masina y, daca in magazinul z este marfa? NU. El trebuie sa se caute manageri de zona competenti care sa preia aceste atributii administrative, trebuie sa coordoneze campanii de marketing, trebuie sa vada lucrurile si sa le gandeasca la un nivel mare, globar sau regional, nu sa puna marfa pe rafturi. Acest domn Dobra insa, de aceea s-a facut politician, pt. ca in halul acesta pe care il descrieti dvs. nu putea sa isi castige o functie de coordonare in mediul privat. Si atunci a decis ca e mai bine sa ne incurce pe noi toti, devenind parlamentarul care se pricepe la toate, dar nu ii iese nimic.

  • Dobra fie el si parlamentar , nu valoreaza 2[doi] bani, si gauriti. de ce ? pentru ca nimic din ce arata[adica ceea ce face] si este el nu-l ajuta . nu poate . nu stie !! asta e .

  • Încep să se separe apele. Sunt extrem de încantat să văd că oamenii încep să discearnă rosturile existenţei oamenilor politici pe diversele paliere de autoritate şi funcţionare ale statului roman. Dacă şi oamenii din presă n-ar cădea atat de uşor în plasele întinse de politicieni, trăgandu-i de urechi ori de cate ori îşi etalează fără ruşine populismele pe post de mari realizări, lucrurile ar avea o şansă să se schimbe în profunzime.
    Eu unul nu pot să înţeleg de ce se amestecă ditamai senatorul Romaniei în treburile ce ţin de competenţa administraţiei locale, cand de competenţa mnealui e să producă legi, să instituie proceduri, să propună politici publice general valabile atat în comuna Livezile cat şi in Beclean , Dolhasca sau Cucuieţii din Deal. Păi rostul funcţionarilor din Consiliul Judeţean care-i atuncea ? Să-i pupe mainile lui domn senator că le-o făcut treba şi să continue să taie frunze la caini?
    Legat de statutul de telefonist de serviciu şi om care dă soluţii prin telefon, am citit undeva că un politician de rang înalt din cadrul administraţiei engleze a fost apostrofat de ziarişti că nu mai răspunde la telefon de cand a ajuns pe funcţie… iar răspunsul acestuia a fost că, pentru a răspunde la telefon, există postul de secretară, acum în agenda lui telefononică existand doar persoane de acelaşi rang cu el, eventual caţiva prieteni intimi. Cam aşa gandesc şi eu: un senator al Romaniei nu trebuie să răspundă la telefonul oricui cere să i se dea butelie, căci astfel nu e decat un administrator de probleme mărunte, ce crede că le ştie pe toate şi le poate şi rezolva, pierdut în amănunte şi făcand nimic.

    • dl. senator confunda atributiile sale cu ale unui administrator de bloc. Daca nu ar fi de plans, ar fi de ras..

  • NARAVURILE VECHI IMPLEMENTATE ULTIMA DATA DE SISTEMUL SOVIETIC CA EXISTA ACOLO UNDEVA UN „TATUC” CARE ARE GRIJA DE NOI SUNT ” MOSTENITE” SI AZI …. DEOARECE STRUCTURILE ADMINISTRATIVE ( PRIMARIILE ) SI DELIBERATIVE ( CONSILIILE LOCALE , DELEGATII SATESTI, SI CELE JUDETENE) NU PREA FUNCTIONEAZA ….ASA CA CETATENII MERG PE CONCEPTUL RELATIONAL….. CA-L CUNOSC PE CUTARE SI CUTARICA !
    ROLUL UNUI PARLAMENTAR CRED CA TREBUIE SA FIE ALTUL PENTRU CORECTAREA SAU INITIEREA UNOR NOI LEGI CARE SA AJUTE SA FUNCTIONEZE SOCIETATEA ….
    DACA TE OCUPI CU ” MARUNTISURI ” LOCALE CU TOATE CA SUNT UNEORI IMPORTANTE … NU MAI AI TIMP DIN CAUZA STRESULUI SI OBOSELII SA TE OCUPI DE PROBLEMELE LEGISLATIVE, ADICA …..DACA TE OCUPI DE ” FIECARE COPAC IN PARTE … NU MAI VEZI PADUREA …..”
    ESTE DOAR O PARERE CARE POATE SA FIE SI ADEVARATA CEL PUTIN PARTIAL !
    ORICUM AI FELICIT PE D-NII PARLAMENTARI CA SE IMPLICA !

  • 17 şcoli din judeţ se închid din toamnă! – de asta ar trebui sa se ocupe de exemplu senatorul uselist dobra, nu de relatii personale cu unul sau cu altul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.