Primarul Ovidiu Creţu a spus marţi, în Parcul Municipal, că veveriţele care şi-au făcut adăpost în parc sunt foarte ocupate zilele acestea să-şi facă provizii pentru iarnă, iar municipalitatea le-a dat o mână de ajutor.
„Am adus un sac de nuci şi toate au dispărut, dovadă că le-au cărat în scorburi. Vom veni la iarnă cu alte provizii. Nu ştiu să vă spun câte veveriţe sunt acum, dar vă pot informa că, în două săptămâni, un sac de nuci a dispărut. Pentru noi a fost şi un mod de a verifica situaţia. Dacă rămâneau nucile în sac, ar fi însemnat că ar fi avut scorburile pline. Poate e şi un instinct al lor dacă găsesc provizii să le mute în altă parte unde să nu fie autoservire pentru toate, dar certitudinea este că sunt destul de multe dacă au lichidat sacul de nuci atât de repede”, a spus primarul Ovidiu Creţu.
Vă reamintim că, după reabilitarea Parcului Municipal, Primăria Bistriţa a amplasat căsuţe cu nuci pentru ca simpaticele animale să reziste peste iarnă.
Pe tot mapamondul trăiesc peste 200 de specii de veveriţe, pe toate continentele, cu excepţia Australiei. Veveriţele, preferă alunele, nucile, seminţele, sâmburii şi fructele de pădure, însă veveriţele de « oraş » şi-au schimbat gusturile şi nu refuză niciodată biscuiţi, covrigei şi nici pizza. Asemenea altor rude rozătoare, veveriţele au patru dinţi din faţă care nu se opresc niciodată din creştere. Astfel se explică de ce ronţăie mereu câte ceva. Doar aşa îşi pot menţine dinţii la o dimensiune normală. Micuţele animale nu intră niciodată în hibernare, ci găsesc modalităţi ingenioase de a-şi păstra temperatura corpului constantă, ascunzându-se în scorburi sau vizuini şi îşi calculează consumul de energie, aşa încât să poată părăsi adăpostul numai pentru a-şi reface proviziile.
La iarnă, Primăria Bistriţa le va înnoi periodic stocul de nuci, aşa încât se vor putea servi de fiecare dată când li se vor termina proviziile din scorburi.
Potrivit meteorologilor, spre sfârşitul acestei luni vremea va căpăta aspect de iarnă.
Lasati ca vine senatorul Mobra sa le ia la rost ca de ce fac asta??????????
@primare…asai ca sacul era din rafie…alb?….era un „obamel” in piata si le vindea subpret la 3 lei kilogramul….s-a format coada ca in diaspora si in 5 minute au stampilat toti nucile!!!
O conditie esentiala ca aceste minunate fapturi sa creasca si sa se inmulteasca in liniste este ca primaria sa nu mai taie si sa toaleteze arborii batrani din parc. Oricum au ramas f. putini si nr. de scorburi este f. mic. Ca atare se impune sa se confectioneze niste ANL-uri speciale pt. ele tip scorbura atasata de trunchiul arborilor.Si asta cat mai repede pt. ca tanara generatie din anul viitor nu va avea unde sa locuiasca.
Minunată sugestie, domnule Bălan. Mi-aţi făcut să râd, deşi chestiunea pare serioasă 🙂
Pe bune stimata D-na CRISTIANA. Se pot face niste mulaje din materiale adecvate , voi lua legatura cu un inimos cu CRISTIAN TETCU care are mereu idei la purtator si vom anunta la timpul potrivit solutia gasita. Promit !