Actualitate

Un leagăn pentru persoane cu dizabilităţi, cumpărat din Marea Britanie, a fost montat în Parcul Municipal

Persoanele cu dizabilităţi, în special copiii, nu vor mai fi obligate să privească din cărucioare la cei care se relaxează legănându-se. De astăzi, în Parcul Municipal funcţionează un leagăn special pentru cei cu probleme locomotorii. Leagănul a costat peste 8.400 de lei şi e adus din Marea Britanie.

După Timişoara şi Braşov, Bistriţa este al treilea oraş din România care deţine un astfel de echipament. La darea în folosinţă a leagănului au participat primarul Ovidiu Creţu, reprezentanţi ai Direcţiei de Servicii Sociale a Primăriei Bistriţa şi membrii ai Asociaţiei Nevăzătorilor Bistriţa-Năsăud.

„Este un proiect pe care l-am finanţat prin Legea 350 şi care are două componente: accesul copiilor cu dizabilităţi la spaţiul de joacă şi accesul persoanelor nevăzătoare la informaţii referitoare la energia regenerabilă. E important acest prim leagăn pe care îl montăm şi pentru că iniţiativa a fost a Asociaţiei Nevăzătorilor. Membrii acestei organizaţii au depus proiectul fiindcă au dorit să facă un cadou copiilor cu dizabilităţi. Îi mulţumesc domnului Pop şi colegei noastre doamna Narcisa Duda. Acest lucru ne arată nouă, celorlalţi, câtă sensibilitate şi câtă inimă poate exista la persoanele care au ele însele nevoie de ajutor. În afară de acest leagăn, pentru accesul persoanelor nevăzătoare la informaţia referitoare la energia regenerabilă, am prevăzut editarea în scris Braille a mai multor materiale pe această temă”.

În oraşul nostru trăiesc peste 2.500 de persoane cu dizabilităţi, iar câteva sute sunt copii.

„Am văzut un leagăn similar în 2008, la Herzogenrath, în Germania, dar abia acum am reuşit să-l aducem şi la noi investind fonduri nerambursabile prin intermediul Asociaţiei Nevăzătorilor Bistriţa-Năsăud. Eu consider că e foarte important acest lucru fiindcă astfel le oferim celor cu dizabilităţi motorii ocazia să se relaxeze în parc. Lucrurile s-au mişcat destul de greu. Leagănul e adus din Marea Britanie, a făcut ceva drum până la noi. Mai sunt şi alte modele mai speciale şi mai elaborate, dar noi atât am reuşit. Eu cred că că e un început bun şi trebuie să mergem mai departe. Important este ca persoanele cu dizabilităţi să aibă acces în clădiri, la grupuri sanitare. Eu cred că accesul în instituţii publice în special este cel mai important, însă, din păcate, nu peste tot există aceste facilităţi”, a spus Narcisa Duda.

O tânără cu dizabilităţi a fost foarte bucuroasă să încerce prima leagănul. Mama ei a spus că, de acum, cu siguranţă, fetiţa va dori să vină mai des la locul de joacă din Parcul Municipal.

Echipamentul a constituit obiectivul unui proiect derulat de filiala judeţeană a Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi cofinanţat din bugetul local. Bugetul total al proiectului a fost de 11.894 lei, din care 1.189,4 lei a reprezentat contribuţia Asociaţiei Nevăzătorilor, iar 10.704,6 lei a constituit finanţarea nerambursabilă oferită Asociaţiei de către Primăria Bistriţa pe baza prevederilor Legii nr. 350. Proiectul ”Acces for All” are ca obiectiv prioritar dinamizarea Parcului Municipal şi se desfăşoară pe două direcţii principale: accesul în spaţiul de joacă al Parcului Municipal pentru persoanele cu dizabilităţi motorii – ”JoyAcces”; promovarea spaţiului public – Parcul Municipal şi a măsurilor de eficienţă energetică / energie regenerabilă pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale ”PromoEcoAcces”. Componenta ”PromoEcoAcces” a proiectului vizează editarea, în Braille, a unor materiale informative privind educaţia ecologică şi zonele de agrement ale Parcului Municipal care sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere.

leagan dizabilitati 2 leagan dizabilitati 3 leagan dizabilitati 4 leagan dizabilitati 5

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS