Timp de gândire

Pensionarii „de lux” şi ţara birurilor

Eu aş propune ca litrul de benzină să fie de mâine zece lei ca să nu ne mai complicăm cu tot felul de calcule stupide şi de la pompe să alimenteze doar pensionarii de lux, cei care încasează lunar de la 5000 de lei în sus, cu voia dumneavoastră, chiar şi 12.500 de lei. Privaţii nu au decât să umble pe jos ca să vadă de ce statul nu a avut bani să facă şosele. De unde să aibă dacă ei nu au plătit destul? Să plătească dacă vor ceva!

Într-o lună se împlinesc 24 de ani de la Revoluţie. Îmi amintesc şi acum cât ne-am bucurat de căderea regimului comunist, cât de mult am sperat, cât am visat. Ce ne-a adus democraţia? Şi mai mulţi înavuţiţi pe metru pătrat decât a reuşit vreodată comunismul care, nota bene, avea totuşi grijă de cultură spre deosebire de ceilalţi care au avut o singură preocupare: să ne îndobitocească.

Guvernul majorează salariul brut de anul viitor, ceea ce înseamnă o nouă povară pe umerii angajatorului privat, obligat să plătească şi mai mult statului pentru ca el, la rândul lui, să majoreze cică salariile unor bugetari. Şi staţi că poate nu s-a terminat. Până la sfârşitul anului vor mai fi şedinţe de partid, de coaliţie, întruniri pe la palate. Cine ştie cu ce alte noi taxe ne mai procopsim?

E bine totuşi că ştim că benzina va fi mai scumpă. Era şi culmea să se ieftinească într-o ţară în care 90% din drumuri sunt pentru căruţe. Asistaţii social nu au maşini, aşa că noi, „burghezimea” cu firme nu avem decât să plătim ca să fie bani pentru drumuri, cică. Da, mai ştim pe unul care ne-a pus table pe fiecare drum cu „Aici sunt banii dumneavoastră!”. Nici banii nu i-am mai văzut, fiindcă ni i-au luat, nici şosele nu avem. De ce ar fi altfel de data aceasta? Ce ne-a adus altfel o guvernare faţă de precedenta?  Avem acelaşi stat impotent şi corupt cu actori diferiţi, un stat în care unii iau pensii de 3000 de euro după ce au slujit cu credinţă sistemul comunist şi clicile care s-au îmbogăţit în anii 90, fie că se numesc judecători sau procurori. Sunt indivizi care au trimis în închisori oameni nevinovaţi sau securişti de toate neamurile care au trăit din delaţiuni jalnice, unii simpli informatori, alţii ofiţeri sau chiar foşti militari care şi-au luat gradele bătându-şi joc de soldaţi, acestea fiind cele mai mari acte de eroism ale lor recompensate cu pensii de la 5000 de lei în sus. Ar fi culmea să tăiem de la ei, bieţii şi amărâţii! Cu ce să-şi plătească ei vidanja pentru vila de la Colibiţa?

Toate aceste categorii îmbâcsite de comunism şi de care nimeni nu se atinge au primit gratuit case de la stat sau le-au cumpărat la Revoluţie cu o sută-două de lei, iar acum, la bătrâneţe, s-ar vârî şi în politică, nu cumva vreun tânăr să ajungă să fie consilier şi să ia vreo indemnizaţie de 100 de lei din care să-şi plătească facturile.

Peste tot sunt numai ei şi progeniturile lor, născute în familii cu bani foarte mulţi, nefiind obligate să muncească nicio secundă. Unii sunt consilieri parlamentari, alţii sunt consilierii consilierilor, alţii fac firme după cum le spune „tati” că s-ar arăta nişte contracte cu finanţare publică. Dacă se întâmplă să nu meargă afacerile cu statul, „tăticul” găseşte vreun politruc pe care să-l convingă de „competenţele” fiului, specializat în tăiat frunze la câini. Acum, ar fi momentul să le mărim salariilor bieţilor „beizadea”. Nu vă faceţi griji! Plătim noi, privaţii, dar o facem înjurând printre dinţi, sătui să vedem atâtea oşti de incompetenţi care nu au să ne ofere decât biruri mai mari şi nicio soluţie.

În timp ce bugetarii cu funcţii sau fără funcţii au luat lumea de la un capăt la altul toată vara care s-a încheiat petrecându-şi concediile în toate locurile exotice ale lumii, privaţii au stat acasă ca să nu le moară afacerile. Lăsaţi că are acum grijă Guvernul să le mai dea o secure în cap. Mulţumim din inimă partidelor de toate culorile, de pe stânga, de pe dreapta, de pe unde îşi fac veacul. Vorba cronicarului Miron Costin care ne-a relatat despre „invazia lăcustelor”: trăim „cumplite vremi!”.

Cristiana Sabău

15 comentarii

  • In loc de comentariu,
    TARA LUI IMPOZIT VODA
    de Adrian Paunescu

    Noi suntem tara lui Impozit Voda,
    La noi, tot perceptorii sunt la moda,
    Ne zbatem în impozite si-n lanturi,
    Sub grele ministere de finanturi.

    Astfel ca, zilnic, statul ne însala,
    Platind birocratia mondiala,
    Ca am ajuns o biata colonie
    Si numele nici nu ni se mai stie.

    Si ne distruge cine ne repara,
    Ca sa ne pierdem numele de tara,
    Nu mai avem nici scoli si nici spitale,
    Dar tot platim la taxe infernale.

    De-a pururi, România la rascruce,
    Nimic pe-aicea nu se mai produce
    Si facem linistiti ce ni se cere,
    Cu oameni mai putini ca ministere.

    Ca mai lucreaza, ocoleasca-i vina,
    Dobânda, avocatii si rugina,
    Noi suntem tara lui Impozit Mare,
    Aici se pune taxa, când se moare.

    Si unghia, când creste, se plateste,
    Noi suntem tara lui Impozit-Peste,
    Platim si suveranitatea fosta,
    Când zicem nu, când zicem da, ne costa.

    Noi suntem tara taxei indecente,
    Ne exprimam în minus si in procente,
    Impozit, dupa cum suntem, ne cheama,
    Noi suntem tara-taxa, vara-vama.

    Amanti de cârpa ai credintei laxe,
    Puternici în impozite si-n taxe
    Si culmea e ca, din întreaga plata,
    Nimic nu ni se-ntoarce niciodata.

    Poporul da si statul ia cât poate,
    Guvernul papa, cu placere, toate
    Si-i mai ramâne, totusi, din greseala,
    Un strop si pentru criza mondiala.

    Tot noi platim umili aceasta oda:
    Noi suntem tara lui Impozit Voda,
    Potopul nu e-n stare sa ne spele,
    Sub biruinta birurilor grele.

  • Asa cum spuneati, mai este o luna pana la implinirea a 24 de ani de la Revolutie (doar ca sintagma)si sintetizand putem spune, ca am trait o perioada pariculoasa in care am pierdut ca stat valori de toate felurile si ne-am procopsit in aceiasi masura cu nenorociri si lucruri rele ! Singurele lucruri importante (nu am spus bune), sunt aderarea la NATO si la UE, dar asta nu datorita calitatilor noastre, ci mai degraba intereselor geostrategice. In zona evolutiilor ,,negre” cred ca cel mai caracteristic lucru la nivel national a fost generalizarea CORUPTIEI. Consider ca principala cauza, a fost faptul ca, la conducerea Romaniei post-decembriste au venit personaje de ,,linia aII-a” a PCR, precum si multi din zona securitatii, fiecare cu ambitiile si frustrarile lui. Ceea ce au reusit, a fost doar sa se imbogateasca impreuna cu clica ce-i inconjura, si sa mimeze doar democratia si alternanta la guvernare. In acelasi timp, au avut grija, ca in curtea proprie, odraslele cu scoala doar pe hastie si cu minte spre deloc, sa fie promovate sau sa fie in stand-by, pentru viitoarele ,,capuse” ale finantelor si politicii nationale. Dar prin ceea ce am trecut am vazut cu totii….Va propun in final un exercitiu de imaginatie: ganditi-va unde vom ajunge intr-o vreme in care progeniturile ,,beizadelelor” vor ajunge cocotati in zonele de decizie ! Si asta, in conditiile in care copii inteligenti, ai oamenilor de rand pleaca peste hotare si cei mai multi nu mai revin, iar copiii de conditie medie, termina o scoala ce la final le da doar o hartie, fara sa-i fi invatat mare lucru in anii petrecuti in ea. ,,Doamne, vino Doamne/ Sa vezi ce-a mai ramas din oameni” ?!

  • Intr-adevar, deja este prea mult! De fiecare data cand le iese pe minus bugetul ( si de fiecare data le-a iesit cu minus, de competenti ce sunt! ), guvernantii USL mai pun un bir. Doar pe privati! De ce pe privati? Pentru ca privatii nu au de ales, ei TREBUIE sa munceasca pentru a trai. Si privatii sunt mai responsabili, cel mai probabil vor plati! Asa cum spuneam in articolul meu, bugetarii, pensionarii si asistatii social sunt electorat valoros, nu pot fi afectati. Privatii nu prea voteaza, deci sunt carne de tun pentru politica economica dezastruoasa a USL. Sigur, nu vor rezista mult la guvernare asa, dar vorba doamnei Cristiana, vor parjolii tara asta pana vor pleca!

  • Eu inca va astept in piata. In ianuarie 2012, scuipata si injurata de bistriteni, agitati cu ravna de presa locala,acuzata ca sunt platita cu 50 de lei pe zi, am spus scartbita ,ca astept ziua cand romanii isi vor face zama din unghii. Nu suntem departe. Oricum, noi cei care ne facem afacerile cinstit, platind pana la ultimul sfant datoriile catre stat, cei ai caror clienti sunt doar bistritenii carora le bate vantul prin buzunare si nu statul asta obez si insalubru, tragem linie si ramanem pe zero de multa vreme. Nu ne crede nimeni. Nici angajatii, nici inspectorii fiscali, nici dracu. Oricum bistritenii cred ca innotam in bani, daca ne zbatem sa pastram in viata o afacere. Inca nu e destul. Cand o sa doara cu adevarat, pe tot mai multi, abia atunci unii vor intelege de ce unii dintre noi ne-am saturat de toate gunoaiele astea de politicieni,indiferent din ce partid fac parte si de aroganta lor sustinuta de intangibilitatea la care considera ca au dreptul. Pana nu vor invata ca cei care le platesc salariul sunt cei in numele carora si pentru cei care trebuie sa decida, pana atunci, acesti politicieni o sa ne scuipe pe toti, o sa urineze pe noi de la inaltimea la care noi ii cocotam. Puteti sa stati acasa la vot, ei tot ajung in functii. Puteti sa scrieti on-line, pe hartie, puteti sa va plangeti justitiei, ei vor continua. Un singur lucru ii sperie si ii pune pe ganduri: oamenii gramada in strada. Este singurul control, singurul exercitiu democratic. Pana vor invata romanii asta, n-au decat sa plateasca. Orice lectie costa. Pe cei ce am invatat asta mai repede, ne costa mai mult. Nu doar bani si umilinta de a-i suporta si intalni direct in fiecare zi, dar si umilinta indurata prin aroganta celor care nu inteleg, cei ce te scuipa si injura daca indraznesti sa te opui.
    Va sugerez un exercitiu democratic in piata. Este cu siguranta o experienta. Una prin care iti descoperi coloana vertebrala.

  • Ce bine imi pare ce fac uslasii : Sa vede-ti preturi de preturi din ianuarie mariri fara numar. O sa scada CONSUMUL si adio . Romania Iti da 30 ron si iti ia 90 ron pe scumpete. sa tot traiesti bineeeee…..!!!!
    prin ministere sunt aceiasi “faraoni” de ani-de-zile
    care dau aceleasi sfaturi, si fac acleasi analize indiferent de PM
    Ca doar nu or munci degeaba, cind au analize facute de ani de zile.
    Asa ca , degeaba vine un ministru cu idei noi, ca aplica tot ideile vechi din ministere .
    Eu i-as da pe toti afara, sau ias baga 12 luni cu sal .min pe economie, si sa vezi atunci cum trebaluiesc ca in vest.

    • Creierele mici , mici, mici, impart si astazi lumea in PDL-isti si USL-isti…..si cateva resturi……

    • Ortografie indoielnica domnule ,,raul adrian”, multe greseli de ortografie, si tot atata populism ieftin in comentariul dumneavoastra ! Eu unul, nu m-as bucura, cand cetatenilor normali ai tarii mele, le merge din ce in ce mai rau ! Nu ma pot bucura deasemenea cand politicienilor, indiferent de ce culoare politica sunt, le cresc conturile, averile, in defavoarea mea, a dumneacoastra,…., al celui de alaturi!

  • La Revolutie am fost si eu entuziast si bucuros ca multi altii ca s-a terminat cu umilintele si bataia de joc. Nu am banuit nici un minut atunci ca voi ajunge sa sustin prin taxele care-mi dau fiori la fiecare sfarsit de luna, pensiile dea dreptul astronomice a unora care si-au batut joc de acest popor si in regimul trecut. Personal cunosc fosti militieni travestiti in juristi, care n-au avut alta calitate decat aceea ca au fost saraci si au fost buni vanatori de chiaburi si burghezi si pt.asta au dus-o bine si atunci si o duc bine si acum, hranindu-se cu pensiile colectate tot de la unii care vor sa fie burghezi. Unde este justitia sociala mult clamata ? De ce un profesor pensionar are pensia mai mica decat un militian pensionar ?!
    Cum sa indreptam aceste lucruri pt.ca la alegeri particip cu constiinciozitate? Ce este de facut in afara de a emigra, desi sincer prefer sa sterg un batran senil din occident decat sa dau bani pt.toti delatorii, loazele si lumpenii comunisti.

  • Multe adevaruri! Dar sa nu idealizam sistemul privat cu contributiile la stat, cand se stie ca multi treceau in contractele de munca salariul minim ,pentru a plati impozitele si contributiile mai putin. Iar omul era nevoit sa accepte , important fiind sa traiasca azi si pana la pensie mai vedem noi!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.