Aştept cu nerăbdare să se termine o dată şi o dată povestea asta cu Pădurea Codrişor şi varianta de ocolire fiindcă luate împreună, dar şi separat, sunt deja mai mult decât putem digera la acest început de toamnă. O mână de oameni – care n-a reuşit să adune la concertul de la Lac decât încă o altă mână de oameni, deloc interesată de dimensiunea civică a evenimentului, cât mai degrabă de trupa ce a cântat – ne-a fluturat deja prin faţă toate documentele pământului de am avut impresia că stăm în faţa unei maşinării care tipăreşte ziare şi că ele curg unul câte unul. Nici măcar fotografiile nu le mai vezi, darăminte cuvintele. Dacă au încercat cumva să facă o campanie de sensibilizare a opiniei publice – legitimă de altfel – au făcut-o cât se poate de neinspirat fiindcă sunt extrem de puţini cei neimplicaţi, dar interesaţi de scrisorile adresate CNADNR, de răspunsurile de la CNADNR, de memorii, de reacţii la memorii, de adrese, de răspunsuri la ele. E prea mult, prea stufos, prea greu de reţinut.
M-am săturat în aceeaşi măsură şi de ipocrizia partidelor politice. De exemplu, PDL a fost la guvernare şi putea tranşa problema variantei ocolitoare încă de acum patru ani. Ioan Oltean era secretar general al partidului, un fel de şef al şefilor, iar miniştrii Transporturilor veneau des prin judeţ mai de voie, mai de nevoie. Îmi aduc aminte că Anca Boagiu a venit cu piciorul rupt să taie panglici în Pasul Tihuţa, ceea ce spune totul despre cum se petreceau lucrurile pe atunci. De ce aceşti miniştri nu au spus CNADNR şi companiei Iptana să uite de proiectul sud şi să conceapă altul prin vest, de pildă? Simplu! Pentru că nu au vrut, pentru că PDL a folosit acest subiect sensibil în campania electorală de la localele din 2012, sperând că va mai ciuguli nişte voturi. Să vii acum, după ce ai condus ţara şi ai putut decide orice şi să protestezi ca şi cum ieri ai aterizat de pe Marte şi ai constat, stupefiat, nedreptăţile de pe pământ, mi se pare absolut penibil.
Altă gafă de proporţii, în opinia mea, e făcută de Forţa Civică, un partid care nu a trecut prin niciun scrutin şi care ne îndeamnă – culmea – să nu participăm la votul de la referendum. Ciudată abordare pentru unii care speră, la un moment dat, să fie votaţi. Când vor fi numele lor pe liste să ne ducem? Ce fel de democraţie promovează acest partid? Să nu ne ducem la viitoarele alegeri la care candidează Forţa Civică? E bine aşa?
Doamnelor şi domnilor, în 2012 noi am ales nişte oameni care să ne reprezinte în Consiliul Local, competenţi, incompetenţi, răi, buni, ei sunt fiindcă au adunat cel mai mare număr de voturi. Sunt 21, iar cu primarul 22. Cei care conduc trebuie să ia decizii. Uneori e posibil ca ele să nu ne convină, la fel cum nu ne place o operaţie făcută de un medic, dar care ne salvează viaţa. Nu avem de unde şti înainte dacă vom trăi sau vom muri. Acum, grupul celor 21 a spus că nu vrea să ia o decizie fără să ne consulte. Cine ne opreşte să votăm aşa cum ne dictează conştiinţa? Vă răspund eu: nimeni!
Oricum se cheltuiesc bani pentru organizarea referendumului, nu economisim niciun leu dacă nu participăm, şi după toate probabilităţile el se va şi ţine. Atunci, vă întreb: de ce să nu votăm? E un test pentru fragila noastră democraţie, căzut anul trecut cu brio de întreaga noastră societate la îndemnul altora mai mari care şi-au făcut calcule şi au observat că le convine mai mult uneori să nu participăm la vot. Dacă participam, îşi pierdeau funcţiile.
Regret profund că Pădurea Codrişor a fost folosită ca pretext în acest scandal în loc să ne prezinte cineva şi lista cu nume şi prenume a proprietarilor de vile din zonă care au devenit, peste noapte, mari ecologişti. Mă deranjează şi ipocrizia lor. Să spună pur şi simplu că sunt deranjaţi de un drum şi îi credem, să nu mai moară zi de zi de grija unei păduri de care nu le-a păsat nicio secundă până acum şi despre care nu a mai vorbit nimeni de pe vremea saşilor.
Am publicat zeci de texte ale tuturor celor care se opun variantei ocolitoare prin sud, am fost la toate protestele lor chiar şi atunci când nu a mai fost nimeni altcineva din presă, i-am ascultat înşiruind păreri, bănuieli, am mediatizat tot ce au făcut. Cred că mi-am făcut datoria cu vârf şi îndesat faţă de dânşii.
Dacă tot se face referendum, eu mă voi duce să votez, aşa cum am făcut la toate alegerile de până acum. Fiindcă eu cred că părerea mea contează şi poate face diferenţa. Votul este singura armă a noastră, a cetăţenilor, în democraţie, iar eu am de gând să o folosesc de câte ori mi se va da ocazia.
Cristiana Sabău
Abordarea problemei Fortei Civice, la fel de ciudata ca si presedintele lor interimar! :)))
Dupa ce ca suntem vai de capul nostru, mai si ne inpopotonam cu un referendum, in care se cheltuie niste bani care erau buni in alta parte.Sunt uniii pe la noi, care sunt de meserie,protestatari si singura lor sansa de a se face cunoscuti, este sa-si gaseasca un subiect impotriva caruia sa protesteze cu argumente de 2 bani.Se defriseaza pe rupte padurile din jurul nostru,dar noi ne batem cu pumnul in piept ca suntem ecologisti,se distrug bazinele raurilor dar oricum ne doare in cot cu toate ca suntem mari ecologisti.Nu stiu de ce am ales consilieri locali si nu am mers pe principiul<>.Daca stam si ascultam parerile la toate tatele si toti nerealizatii di tara asta nu se va mai construi nimic si vom ramane intotdeauna la stadiul de discutii.
imi pare ca toate articolele scrise de aceasta doamna nu duc nicaieri!
nu va mai pierdeti vremea sa le cititi!!!
da cine te obliga sa citesti ziarul?Cauta-ti unul mai de seama ta,cum ar fi: Scanteia,Ecoul etc.
daa.. asa eeee.. forta civica este de vina pt. incompetenta lui Cretu, la fel cum basescu e de vina pt. incomeptenta useleului :))))) exact cum spune titlul, nu vedem padurea de copaci :))))
Un lucru trebuie sa fie foarte clar.U.E. nu va finanta un proiect impotriva caruia exista o hotarare judecatoreasca definitiva a justitiei din Romania.Cu atat mai mult cu cat Romania, alaturi de Bulgaria, se afla sub supravegherea Comisiei Europene de la Brussels in cadrul procesului de verificare regulata pe criteriile si exigentele Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie.Daca justitia din Romania s-a pronuntat pe fond si respins un traseu care trece prin intravilan, in ultima instanta Commissia de la Brussels nu permite finantarea din fonduri europene.
Cu toate că acest referendum este complet inutil, mă voi prezenta la vot ca să-i lovesc în plex pe tovarăşii ce cu mintea-n lături conduc destinele acestui oraş, votând un mare NU, proiectului propus de o minte beteagă rău, anume cel al centurii care NU ocoleşte Bistriţa. Câtă rea voinţă a existat în organizarea acestui referendum local, poate să o spună orice copil cu studii elementare de drept, care a aflat cum stă problema cu legile şi hotărârile rămase definitive pronunţate de justiţie, cărora nu le este opozabil nici referendumul referendumului, numa’, poate, o ţâr’ de dictatură.
În rest, păcat că cei ce au ocazia să prezinte corect mârşăvia asta, o dau pe după plop, având pare-se obligaţii maxime faţă de cappo di tutti capi, Mârşăvia Sa, primarele Oviduţ.
… iar loviturile date sub centură celor ce cu trudă şi-au permis să-şi facă casă în zona împricinată, trădează o atitudine de mânie proletară, de-a dreptul hidoasă.
Aveţi mare dreptate domnule Sehăşan. Bine că prin articol nu ni se spune cum să votăm fiindcă domnul Creţu ne-a ajutat în acest sens punându-ne plicuri în cutiile poştale cu un mesaj clar cum să votăm, ca la proşti. Câtă ipocrizie.
Se pare ca FC merge pe reteta presedintelui Basescu de lpa referendumul tinut in onoarea abdicarii lui. Mi se pare de foarte „prost gust” politic gestul de a indemna oamenii sa nu mearga la vot; este de fapt o „golaneala” si o lipsa de respect pt.alegatori.