Nu e de ajuns că am trecut deja printr-o campanie electorală infinit de anostă, că a venit o vară extrem de fierbinte şi de insuportabilă din toate punctele de vedere, că zi de zi pare că se întoarce lumea pe dos. Două tabere, ambele exasperante din punctul meu de vedere, una cu Parlamentul în spate, alta aliniată în spatele Curţii Constituţionale, se bat cap în cap. Fiecare tabără scoate la atac ordonanţa sau legea care îi convine. Unul zice ceva, urmează apoi zeci şi sute care zic altceva şi tot aşa. E o gâlceavă la fel de insuportabilă precum căldura şi precum benzile galbene de pe toate televizoarele. Totul e „breaking news”, un termen la fel de lipsit de substanţă ca şi „exclusivitate”. În fond, sunt aceiaşi oameni care se plimbă de la o televiziune la alta şi spun acelaşi lucru. „Legea aceasta este cea mai bună fiindcă aşa a zis Curtea Constituţională”. Nu! „Ordonanţa e bună fiindcă a dat-o Guvernul şi o validează Parlamentul!”. Se va termina oare vreodată? Nu-i pasă nimănui că România arde efectiv? Că se topesc plantele de atâta arşită, că nu sunt sisteme de irigaţii, că animalele mor de sete? Lumea politică nu pare deloc preocupată de aşa ceva. E obsedată de-a dreptul să găsească cea mai convenabilă lege pentru a-şi atinge scopul.
Din păcate, luxul de a alege legile care ne convin nu ne aparţine şi nouă oamenilor de rând, folosiţi, din când în când, ca instrumente de luptă atunci când taberele decid să se încaiere pe la urne. Din păcate, niciodată nu învăţăm din greşeli. Când am votat Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, am votat degeaba. Nu a pus nimeni în practică voinţa poporului. Poate nu a vrut Parlamentul, poate Curtea Constituţională. Ce dacă am vrut noi? Şi am mai votat noi multe altele, dar tot degeaba.
Întâmplări de acest gen mă fac să le dau dreptate celor care spun că nu se duc la vot fiindcă nu vor să trimită, cu mâna în care ţin ştampila, în Parlament sau oriunde, oameni puşi pe căpătuială, ahtiaţi după putere, care se împart în găşti şi se sfâşie între ei fără să le pese de cei cărora le-au promis marea şi sarea.
Luaţi-vă concediu, fraţilor, că poate sunteţi obosiţi după aşa o sesiune parlamentară în care aţi făcut numai legi care vă convin, lăsaţi lumea să meargă la ştrand, să-şi tragă sufletul după un an de muncă, nu o mai alergaţi pe la mitinguri, nu o mai bombardaţi cu breaking news-uri, nu o mai îndemnaţi să facă nimic.
La 40 de grade, nici măcar nu mai putem gândi, cu atât mai puţin să ne uităm la voi şi apoi să ne aliniem repede în spatele vostru ca nişte oi. Da, ştiu că în România nu sunt niciodată 40 de grade ca să nu lăsaţi oamenii liberi, să nu fiţi obligaţi să le daţi apă sau pauză. De fapt, de unde să ştiţi voi cum e afară? În studiourile televiziunilor e aer condiţionat, iar între ele vă plimbă limuzinele cu şampanie rece.
Cristiana Sabău
asta cu breaking news e groteasca faza!
Da, legile inca sunt date cu anumite interese personale sau de grupuri obscure si nu prea apara pe simplii cetateni sau firmele care sustin cat de cat pulsul acestei tari. PDL si, azi, USL se acuza reciproc, dar vinovatia de a aduce tara in haos le apartine in intregime. Si, poate, si noua cetatenilor, care sperand la mai bine, i-am votat.
Iar CCR, pentru mine, nu prezinta inca o institutie complet credibila. Faptul ca de doua ori dai un verdict privind suspendarea unui presedinte, fara sa aduci dovezi palpabile (constitutionale) este un mare semn de intrebare. Inca membrii ei sunt inregimentati politic, deci, apara “legal” marsaviile partidelor care i-a numit. Nu poti sa dai voturi diferite pe un articol de lege care spune ceva clar. Nu poti sa fi ambiguu (nici da si nici nu) cand dai o decizie intr-o problema esentiala a tarii.
Iar institutiile noastre administrative sunt si ele sub comanda partidului de la putere si nu in slujba cetateanului platitor de taxe.
In fata acestor realitati oamenii de rand, neinregimentati unui partid, se retrag din viata sociala a obstii si accepta indiferenti, prin acest comportament, starea actuala. Cine si cand ii va reactiva, sunt inca probleme nebuloase…
Cât priveşte legea si ordonanţa referendumului suntem în aceiaşi situaţie ca în 2007. Atunci s-a votat peste 50% împotriva demisiei, aşa că referendumul sa validat, acum se face acelaşi lucru dar în cazul votului peste 50% pentru demitere, referendumul se considera nevalid din lipsa prezenţei la vot.
Aveti dreptate! Ar trebui folosita aceeasi masura de fiecare data!