Actualitate Recomandări

Numărul celor care își permit să cumpere o locuință, în scădere și în Bistrița-Năsăud

În luna iunie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 52.946 de imobile, cu 11.660 mai puține față de luna mai. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna iunie este cu 1.835 mai mic față de perioada similară a anului 2021, informează Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

În Bistrița-Năsăud s-au vândut în iunie 474 de imobile cu 159 mai puține față de luna mai când s-au tranzacționat 633. Totodată s-au vândut și 65 de terenuri agricole față de 87 în luna mai.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în iunie 2022, în București – 10.616, Ilfov – 3.495 și Brașov – 2.714. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Călărași – 292, Covasna – 309 și Teleorman – 313.

Având în vedere contextul economic actual, oamenii nu mai au curaj să își asume achiziții care să-i lase cu datorii în bancă pe zeci de ani. Nici cei care au făcut economii, nu se mai grăbesc să cheltuie banii.

De altfel, specialiștii recomandă răbdare și cumpătare. 2022 va fi un an cu o cerere mai mică pe piața imobiliară. Motivele sunt reprezentate de scumpirile din piață, inflația galopantă, dar și dobânzile fluctuante la credite. Și este abia începutul, având în vedere că, BNR a majorat săptămâna aceasta dobânda cheie până la 4.75%. Deși scopul BNR este diminuarea inflației, efectele vor fi resimțite de populație prin scumpirea creditelor și creșterea ratelor. Măsura va duce la creșterea ROBOR și IRCC, iar asta se traduce în dobânzi chiar duble.

Bilanțul primelor șase luni din 2022 arată un total al imobilelor tranzacționate de 341.073. numărul este mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, dar specialiștii susțin că a doua parte a acestui an va fi marcată de o scădere considerabilă.

În 2023, piaţa imobiliară ar putea fi cu 20-30% mai mică faţă de momentul actual din toate punctele de vedere. Și ca număr de tranzacţii, şi în ceea ce privește preţurile.

4 comentarii

  • Bun comentariu. E plina lumea de taranoi parveniti. Ei cred ca i înnobilează casa sau masina pe care o conduc. Tot taranoi sunt. Se vede de la o posta. Simplitate ca sa duceti o viata lipsita de griji pocăiților

  • bine zis Alex, da fa un exercitiu de imaginatie si pune-te in locul unui constructor, al unui proprietar, la preturile materialelor si manopera si teren, daca pe piata mp este la vinzare 1000 eur, tu ai vinde acum sa zicem cu 300-400 eur? multi nemultumiti cu piata imobiliara daca ar scapa la un teren sau casa la vinzare ar vinde daca ar putea cu 2000 eur/mp…asta e in firea noastra…sa vindem scump si sa cumparam ieftin. tu daca ai avea de vinzare un apartament sa zicem cu 3 camere l-ai vinde acum cu 20000 eur in loc de 60000? ma indoiesc.

  • Viitoarele GHETOURI ale Romaniei nu se vor ieftini deoarece imobiliarii stiu ca romanii baga bani in excursii la greu, deci se descurca .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.