Actualitate

Numărul elevilor, în continuă scădere. Explicațiile Cameliei Tabără. ”Avem o problemă majoră!”

Tendințe îngrijorătoare în ceea ce privește școlarizarea în județul Bistrița-Năsăud, conform situației prezentate de inspectorul școlar general Camelia Tabără.

”Populația școlară a județului este în scădere cu aproximativ 3.000 de copii în ultimii trei ani școlari, adică o scădere procentuală de 5,4%. Foarte interesant, defalcată pe cicluri, vedem că lucrurile sunt complet diferite. La nivel de grădiniță e 8,8%, eu am interpretat ca fiind vizibilă scăderea demografică, pe ciclul primar și gimnazial este o oarecare stabilitate, scăderea fiind mai mică decât media, iar la nivel liceal este de 8,2%, aici e clar că este vorba de abandon, copii care fie finalizează zece clase și nu merg mai departe, procentul fiind mai mare decât media. Sesizăm această tendință a elevilor de a pleca din liceu. Nu există motivația finalizării, nu li se pare interesant și important să aibă o diplomă de calificare și 12 ani de școală. Ce știm sigur este că în ultimii trei ani, de la nivel de clasa a VIII-a la nivel de liceu, pierdem cam 100 de copii pe o generație de 3.000, cam 100 nu se înscriu nici la liceu, nici la școala profesională”, a spus ea.

Camelia Tabără a precizat că ”dincolo de analiza cantitativă, trebuie punctată o problemă majoră pe care o avem, cea a atitudinii față de muncă, față de o meserie și a idealului de viață”: ”Am fost într-o școală care avea o generație de absolvenți de profesională și nu sunt tentați de a intra pe piața muncii. Din păcate, ideea de viață este să mergi în străinătate, să faci bani, cu ei să-ți cumperi o mașină și cam atât”.

Inspectorul școlar general a menționat că și la clasa pregătitoare se vede scăderea numărului total de elevi. ”La solicitarea școlilor și a părinților, creșterea a fost la alternativa step by step. Aceasta crește de la an la an. Clasa pregătitoare este cumva o radiografie a întregului nostru sistem de învățământ primar și gimnazial”.

Prefectul Ovidiu Frenț a precizat: ”Am avut foarte multe discuții pe această temă, consilierea trebuie să plece mai devreme și să includă și părinții. Dacă nu vom reuși să facem această consiliere de la începutul ciclului gimnazial va fi prea târziu după aceea. Trebuie făcute eforturi la vârste mai mici ale copiilor”.

6 comentarii

  • Atâta timp cât ca sa-ți înscrii copilul la grădiniță trebuie sa ai relații sau sa dai șpagă cred că această constatare pe care ați facut-o este ca atunci când constatați ca ploua când chiar ploua! Dar domniei voastre trebuie sa vi se aducă dovezi fără măcar sa verificați! Mai mult grădinițele de stat sun mizerabile și pline de păduchi dacă nu credeți verificați grădiniță de pe Zimbrului!

  • Ca sa prinzi o grafinita buna iti trebuie pile, intrii la scoala buna sau liceu trebuie sa te tina buzunarele iti trebuie meditatii la copii.acum fara bac poti fi asistent medical…si pe piata muncii la un salar de 1500 lei in mana cu studii superioare, oare cum sunt restul?

    • asta este peste tot in lume.Educatia costa, doar comunistii dadeau totul gratis!!!! si degeaba! eram toi gri.In ziua de azi trebuie sa intelegem ca educatia este aproape un lux, democratia se bazeaza pe concurenta cerere si oferta, inclusiv la nivel de scoli.Trebuie facute eforturi tot mai mari pentru scolarizare, comunitatile sa se preocupe de binele general al locuitorilor sa gaseasca solutii de sponsorizare si sustinere a invatamantului la nivel local.Cat timp primarului nu-i pasa daca copii din sat merg sau nu la scoala, si nu se raliaza cu alti factori pentru a crea conditii de invatamant macar la nivel obligatoriu……degeaba asteptam!!!!!

  • Ȋnlăturaţi CAUZELE nu EFECTELE !
    Stimată doamnă Camelia Tabăra, statisticile prezentate de d-voastră sunt perfecte.
    Ȋntr-adevăr, în România numărul elevilor este în continuă scădere, iar abandonul şcolar atinge cifre dezastruoase! Dar nu ne spuneţi şi DE CE fug copiii de şcoala românească, sau care sunt CAUZELE pentru care mulţi copii din România (!) urăsc “din tot sufletul” – şcoala…
    Vă spunem noi părinţii şi bunicii: pentru că ei nu găsesc acolo NIMIC ATRACTIV, ca în Franţa, Spania, Germania sau Lituania spre exemplu. Ȋn schimb, ai noştri copii odată ajunşi la şcoală, se vor izbi de:
    – un regim de învăţare de 5 -6 ore / zi, după care
    – rezolvarea temelor de casă încă 4 – 5 ore/zi
    – citirea de lecturi suplimentare încă 1-2 ore/zi, etc. etc.
    Şi-aşa se ajunge “Pas cu pas” la vreo 10-12 ore/zi , după care copilul fiind făcut “praf” (suprasolicitat-!), se duce cuminte la culcare, pentru că a doua zi trebuie din nou să înceapă acelaşi şi-acelaşi program de 12 ore: OBOSITOR – NEATRACTIV – PLICTISITOR-!
    Prin acest sistem “modern” s-a ajuns ca în România copiii să muncească MAI MULT ca PĂRINŢII-!!! Şi-aşa s-a ajuns ca fiii noştri să fie din ce în ce mai graşi, unii chiar supraponderali sau (mai grav) obezi. Poate ne prezentaţi nişte statistici şi pe această temă. Noi le tot citim şi ne tot crucim-! Dar oare copiii acestei ţări, nu au voie să facă mişcare? Oare nu au voie să practice fotbalul, handbalul , tenisul sau alte sporturi? Dacă DA, atunci vă rugăm să ne spuneţi exact şi între ce ore ale zilei. Vă mulţumim.

  • Sistemul nostru de invatamant este de toata jena,nu se aduce nici o schimbare benefica.In fiecare an aduc cate o modificare,dar nimic concret! Invatamantul romanesc=un copac in care cresc toate fructele:banane,mere,portocale,lamai…..cam asa sunt copiii nostri,TREBUIE sa fie buni la matematica,romana,istorie etc (ca altfel e vai de pielea lor). Invatamantul nostru ar trebui sa dea posibilitatea fiecarui copil sa fie bun DOAR in ceea ce este cu adevarat bun,nu la toate:poate un copil e talentant la desen,doar ca profesoara de istorie il lasa corigent ca nu e in stare sa toceasca materia ei,profesoara de matematica,in loc sa se coboare la nivelul fiecarui copil si sa dea subiecte pentru nivelul fiecaruia,te infunda cu nota 2…si exemplele pot continua! Deci domnilor TOVARASI,lasati amendamentele la legea nu stiu care,legile de doi bani din invatamant,faceti concret ceva care sa ajute copiii nostri si atunci si abandonul scolar nu ar mai exista. Cunosc personal o fata foarte buna la romana,pe care profesoara de geografie o teroriseaza cu materia ei si efectiv fata vrea sa se lase de scoala…..

  • Peste 10 ani veti inchide jumatate din scoli. Tine-ti minte ce va spun acum! Peste 10 ani veti inchide jumatate din scoli. Cauza este saracia romanului si migratia lui in alte tari mai calde financiar. Daca ajunge una care are nota 2 sau 4 (Ana nu stiu cui) sa intre in invatamant ca are pile iar cei cu 9 nu intra ca nu are pile, atunci invatamantul romanesc isi merita soarta. Inchideti satra si mergeti acasa. Invatamantul din bistrita este o cloaca de pile si relatii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS