Spectacolul dansurilor de pretutindeni a continuat la Festivalul internațional de folclor ”Nunta Zamfirei”, pe scena din fața Palatului Culturii. Ansambluri din 15 țări sunt prezente la această ediție, a 23-a.
Vineri 27 iulie, în a treia seară a festivalului, au evoluat pentru un ”Salut internațional” ansamblurile ”Cununa de pe Someș” – Bistrița; ”Salmorenc” – Voiron, Franța; ”Shevitsa” – Sofia, Bulgaria; ”Rasa” – Lituania; ”Kamuk” – Costa Rica; ”Vesyalukha” – Belarus; ”Liceo FDT” – Filipine; ”Bystrancan” – Slovacia; ”El Salitre del Faycan” – Gran Canaria, Spania; ”Citta” – Castrovilari, Italia; ”Herencia Mexicana” – Mexic.
– ”ATP Salmorenc” este un grup creat în 1960 la Voiron, în Munții Chartreuse. Grupul are un larg repertoriu de dansuri originale și tradiționale, cântece și muzică din Dauphine, sud-estul Franței. Dansurile provin din toată regiunea Dauphine, cu mai multe influențe culturale.
– Ansamblul ”Shevitsa” a fost înființat în anul 2013 de Petar Angelov, un tânăr regizor și coregraf, care este complet dedicat folclorului și tradițiilor naționale bulgare. În prezent, ansamblul numără mai mult de 50 de persoane cu diferite profesii, vârste și hobby-uri, dar toate unite de dragostea pe care o împărtășesc pentru muzica și dansul tradițional bulgar. Sunt un grup de amatori, dar cu exigențe mari pentru reprezentarea pe scenă. ”Shevitsa” în bulgară înseamnă „broderie” – scheme colorate tipice cu semnificații precise din patrimoniul bulgar.
– ”Rasa” este o combinație de orchestră de folclor, dansatori și grupuri de soliști vocali. Armonia perfectă a sunetelor, culorilor și mișcărilor face ca ansamblul să fie renumit nu numai în Lituania, dar și peste tot în lume. Succesul ”Rasa” se bazează pe piesele naționale aplicate pentru spectacole pe scenă la un nivel artistic ridicat. Grupul „Rasa” din Kaunas – Lituania a fost fondat în noiembrie 1967, iar anul trecut a sărbătorit 50 de ani de activitate neîntreruptă.
– Ansamblul ”Kamuk” cuprinde 32 de persoane care vin pentru prima oară la Bistrița să aducă frumusețile portului popular și muzica tradițională din Costa Rica, uniți prin aceeași inimă ce bate pentru folclor și tradiție.
– Belarus este reprezentată de artiștii ”Vesyalukha”, foarte apreciați în țara lor. Din dragoste și pasiune pentru cultura tradițională, de zeci de ani ansamblului promovează și duc mai departe dansurile, muzica și costumele specifice acestui colț de lume. În decursul anilor au reușit să adune numeroase premii și aprecieri pentru spectacolele susținute.
– Trupa de dans ”La Liceo” vine din Filipine și poartă numele universității pe care o reprezintă, Universitatea Liceo de Cagayan. Trupa a luat ființă în anul 1983 și vine din orașul Cagayan de Oro, primul oraș economic din insula Mindanao, care este a doua insulă importantă a arhipelagului filipinez. Trupa prezintă dansul Tinikling, cu tulpini de bambus și securi, dar și Dugso – un dans ritual și ceremonial al tribului Higaunon executat de femei.
– Ansamblul folcloric ”Bystrancan” a fost înființat în anii 1950 ca formație a fabricii de ciment din zonă. Acum grupul aparține Centrului Cultural din Bystré – sat situat în partea estică a Slovaciei la granița regiunilor Šariš și Zemplín. Trupa numără aproximativ 30 de membri, în vârstă de 16-40 de ani.
– Asociația Culturală ”El Salitre del Faycan” s-a format în comuna Telde în 2000, sub numele Colectivo Meclasa. Din 2010 s-a transformat în asociație culturală care în prezent numără peste 35 de membri cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani. Asociația are printre obiectivele sale salvarea și conservarea valorilor tradiționale din Insulele Canare. Dansurile, muzica și costumele caracteristice acestui colț de lume au fost apreciate pe scene din întreaga lume.
– Ansamblul ”Città di Castrovillari “ a fost fondat în ianuarie 1984, iar de-a lungul anilor a promovatcultura și tradițiile din Calabria sub coordonarea lui Antonio Notaro. Frumusețea și originalitatea costumelor, culorile bogate, broderia, și desigur, vibrația și multitudinea de cântece și dansuri au contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea ansamblului.
– Mexic – frumusețe, culoare, zâmbete, originalitate, tineri artiști. La ”Nunta Zamfirei” vor performa și dansatorii ansamblului ”Ballet Folklorico Herencia Mexicana”.
Sâmbătă 28 iulie
Ora 11.00 – Deschiderea Târgului internațional de artă populară
Ora 20.00 – Tur folcloric Europa – Asia – America: Ansamblul ”Rasa” – Lituania, Ansamblul ”Cununița” – Bistrița, Ansamblul ”Liceo FDT” – Filipine, Ansamblul ”Hyzniacy” – Polonia, Ansamblul ”Kamuk” – Costa Rica, Ansamblul ”Citta”- Castrovilari, Italia
Duminică 29 iulie
Ora 20.00 – Tur folcloric Europa – America: Ansamblul ”Salmorenc” – Voiron, Franța, Ansamblul de dansuri ucrainene ”Kozaciok” – Suceava, Ansamblul ”Vesyalukha”- Belarus, Ansamblul ”Nasim Albadia” – Israel, Ansamblul ”Shevitsa”- Sofia, Bulgaria, Ansamblul ”Herencia Mexicana” – Mexic
Luni 30 iulie
Ora 11.00 – Animație în diferite puncte ale municipiului Bistrița
Ora 20.00 – Gala folclorului mondial.
Adaugă comentariu