Social

O bistriţeancă manageriază un teren de golf în Germania: Nu mai este un sport exclusivist şi scump

Bistriţeanca Lucia Bortmes, fostă Benedek, originară din Şieu Măgheruş, dar stabilită de 12 ani în apropiere de Frankfurt (Germania), administrează ca manager un teren de golf. Tânăra spune că sportul de care ea se ocupă nu mai este doar pentru oameni bogaţi fiind recomandat inclusiv de casele de sănătate din Germania ca metodă terapeutică în special pentru vârstnici.

„Golful nu mai e ce a fost altădată. Acum 10-15 ani trebuia să plăteşti zeci de mii de euro să te ia membru în club, dar acum a devenit şi în Germania un sport de masă. Într-adevăr, costă, dar ca om de rând îţi permiţi să o faci. Foarte interesant la golf este faptul că poţi juca golf femeie cu bărbat, cu copiii, cu bunicii, cu toată familia. Acesta este un lucru extraordinar. Dacă eşti femeie, nu te duci să joci fotbal cu bărbatul sau copilul, dar golf poţi juca. Nu mai e ca înainte când nu puteau juca decât cei cu bani mulţi. E foarte indicat şi pentru oamenii mai în vârstă. În Germania chiar s-a scris că golful este foarte sănătos pentru corpul omenesc. Îţi mişti toţi muşchii, eşti în natură, umbli. E foarte sănătos. Chiar unule case de asigurări susţin şi recomandă golful. Fireşte că multe afaceri se fac pe terenul de golf. Eu mă bucur că a început să prindă acest sport şi în România”, a spus Lucia Bortmes.

La vestea că va fi amenajat un teren de golf chiar în comuna sa natală, Lucia Bortmes a exlamat: „Da? Sunt surprinsă, dar e o veste foarte bună. Sunt convinsă că acest sport poate avea un viitor şi aici. „.

Absolventă a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa, Lucia Bortmes a urmat un an la Facultatea de Chimie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, după care a plecat în Germania la sora ei şi nu s-a mai întors acasă decât în vizită. Anul acesta, înainte de Crăciun, a venit cu un TIR întreg încărcat cu daruri pentru toţi copiii din comună. Cadourile au fost făcute de cei 800 de membri ai clubului de golf, Golfpark am Loewenhof, pe care îl manageriază.

Întrebată dacă se va mai întoarce în România definitiv, ea a spus: „Nu mă gândesc să mă mai întorc acasă deocamdată. Pot face mai multe lucruri pentru România de acolo decât de aici. M-am adaptat foarte bine în Germania. Aici am studiat chimia, dar nu am terminat, am mers însă acolo şi am studiat management. Acolo mi-am luat şi permisul de şofer. M-am obişnuit cu tot ce e acolo şi îmi place”.

Unul dintre cele mai populare sporturi din lume, golful, va putea fi practicat şi în apropiere de Bistriţa, la numai 18 kilometri distanţă de municipiu. Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj are în plan să amenajeze un teren la Arcalia, unde deţine Castelul Bethlen. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) se află în dezbatere la Primăria Şieu Măgheruş pe raza căreia se află satul Arcalia.

Primarul comunei Şieu Măgheruş, Sorin Mititean, a declarat pentru Timp Online că reprezentanţii UBB Cluj au menţionat în PUD că vor să extindă spaţiile de cazare, să reabilizeze castelul cu finanţări nerambursabile, să amenajeze un teren de golf cu 12 găuri, dar şi terenuri de sport.

„Terenul de golf va fi amenajat în zona de ieşire spre Chiraleş unde e pădurea. Nu ştiu exact care e scopul noilor funcţiuni care se vor amenaja, dar bănuiesc că ele vor contribui la mai buna desfăşurare a acţiunilor din cadrul UBB, dar şi a celor recreative. Nu e menţionată valoarea investiţiilor, dar din ce am înţeles, intenţia este de accesare a banilor europeni”, a declarat primarul.

Mai multe desprea cest subiect puteţi citi AICI. 

 

14 comentarii

    • o BUNACIUNE ,frumoasa ,desteapta si cu inima mare pentru comunitatea lui MITITEAN .felicitari tuturor SI DOAMNEI CRISTIANA SABAU care ne incinta sufletul. SARBATORI FERICITE la toti.

  • „Omeni de rind” din Germania nu isi permit sa plateasca o taxa anuala de peste 3000 EUR pentru acess la teren de Golf pentru o familie. Imagina nu este chiar asa de roz nici acollo.

  • Doamnă Lucia Bortmes, fostă Benedek
    Să nu cumva să vă bată gândul să vă intoarceti in țară şi să intrați in politică.
    Dacă o să candidați la alerile locale pe listele USR, oamenii o să zică că sunteti agent străin sub acoperire, că sunteti plătită de Soros, că totul este o conspiratie impotriva popirului român…..

    • In Danemarca se plăteste o taxa de inscriere in clubul de golf de circa 1500 euro.
      După ce te înscri, trebuie să plătesti 1000 euro in fiecare an.
      Toate cluburile de golf au liste de asteptare, deci nu poti sa te inscri când vrei tu, trebuue să astepti până se eliberează vre-un loc, până moare vre-o unul.
      Unele cluburi de golf au o taxă de inscriere de 5000 euro, pentru că nu vor ca toți amărâtii să facă parte din clubul lor select. Sunt niste snobi, care cred că dacă au bani pot să facă ce vor ei. Merg la barul din incinta clubului si se enervează dacă e coadă, incep să se plângă de ce nu îi servesti pe loc si aruncă bancnota de 1000 DKK (130 euro) pe jos si pleacă.
      http://www.rungstedgolfklub.dk/en/
      Doamna Lucia, îi puteți suporta pe obraznicii ăia, care cred că pot face ce vreau ei şi nu suportă să fie refuzați?

  • Golf ne trebuie nouă, doamnă? Mai bine ne ,,desfătăm” cu șeptica și bambiliciul, să lăsăm acest sport pentru nobilimea postdecembristă. Ei au habar de găuri și cratere, nu noi , răpănoșii societății!

  • Bravo!Lucia!!!!! PT.TOT CE AI FACUT satului tau natal si altor localitati vecine! Esti de invidiat.deja este una Suzi ce vad ca isi arata amabilitatea invidieiin loc sa aprecieze efortul pe caŕe l ai depus copiilor care au atita bucurie la asteptarea cadourilor de Craciun.Pentru asta nu lua in seama o astfel de femeie,consider o femeie fara discernamint.

  • Mare lucru, ce sa spun… daca era o podgorie mai ziceam, dar un teren de golf… este ca si un teren de fotbal. Managereaza un teren cu iarba… functie importanta … ;))

    • De obicei un club de golf, pe lângă terenul propriu zis, mai are şi un restaurant in care mănâncă membri clubului si invitatii lor.
      Sunt sigur că au si un magazin in care vând articole sportive specifice golfului.
      Cred că doar o treime din venituri provin din practicarea propru zisă a sportului. O treime din bani se incasează la restaurant si o treime din vânzările de pantofi de golf, mănuşi de golf, polo shirts, crose de golf, cărucioare etc.
      Se organizează cursuri de perfectionare a tehnicii cu antrenori profesionisti si chiar foşti antrenori ai echipei naționale de golf a danemarcei. Se organizează excursii in zone cu climă mediteraneană (Tenerife sau Malaga), in perioada când terenul de golf este impracticabil din cauza zăpezii etc.
      E mult de muncă. Cei care practică golful sunt pretențioşi şi trebuie să fi atent tot timpul să se simtă bine !
      Nu muncesc intr-un club de golf, dar sunt vecin cu fostul antrenor de golf al danemarcei şi in felul acesta am avut ocazia să aflu câte ceva despre acest sport.

  • Terenul va fi amenajat sub padure exact in zona de promenada a vulpilor, caprioarelor etc care trec drumul la apa. Este o zona mirifica cu multe animale salbatice si va fi distrusa in acest caz. Din nou legile de mediu privind constructiile la liziera padurilor nu functioneaza. Presiune pe mediu baieti ! BAGATI MARE !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.