Actualitate

O cantitate de 700 de tone de nămol de la stația de epurare Bistrița va fertiliza terenuri din Budacu de Sus

O cantitate de 700 de tone de nămol, provenit de la stația de epurare a Bistriței, va fi împrăștiată pe 70 de hectare de teren agricol din satul Budacu de Sus, comuna Dumitrița, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud acordând un aviz favorabil companiei Aquabis să facă această operațiune.

”Am primit o solicitare prin partea Aquabis de emitere a unui permis pentru împrăștierea nămolului provenit de la stația de epurare Bistrița pe terenuri agricole în comuna Dumitrița, satul Budacu de Sus, pe 70 de hectare. Aici se vor împărștia aproape 700 de tone de nămol de la stația de epurare, un lucru foarte bun pentru agricultură fiindcă e folosit ca și îngrășământ natural. Am primit toate documentele, inclusiv studiu pedologic de pretabilitate asupra solului. S-a mai împrăștiat nămol și în alte zone, iar peste tot oamenii au fost mulțumiți. Trebuie să existe un accept al proprietarilor de terenuri pentru împrăștierea nămolului care nu se poate face decât în anumite condiții și perioade ale anului. De îndată ce este aplicat, așa este tehnologia, se îngroapă tocmai pentru evitarea mirosurilor. Substanța uscată trebuie să fie în procent de 60%, deci nu e un nămolș lichid, ci reavăn”, a spus Sever Roman.

Nămolul din stațiile de epurare poate fi folosit cu succes în agricultură, în loc de îngrășăminte. Mai mult, compoziția rezidurilor obținute în stațiile de epurare ajută la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate. Cei care l-au folosit deja spun că rezultatele sunt surprinzătoare. În unele cazuri recoltele au crescut cu 50 la sută. Nămolul este oferit gratuit agricultorilor.

Pentru a putea fi utilizate, nămolurile suferă o serie de procese de tratare complexe, pentru eliminarea tuturor riscurilor asupra mediului sau a sănătății. Pot fi utilizate în agricultură numai nămolurile tratate pentru care se emite un permis de aplicare de către Agenția de Protecție a Mediului, pe baza unui Studiu Agrochimic special elaborat de Oficiul de
Studii Pedologice și Agrochimice și aprobat de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare rurală.

Nămolurile rezultate din epurarea apelor uzate menajere, au un conţinut bogat în macro şi micronutrienţi, necesari creşterii sănătoase a plantelor şi animalelor: azot, fosfor şi potasiu, sulf, magneziu, calciu, mangan, zinc, cupru.

În Uniunea Europeană, circa 40% din producţia totală de nămol de epurare este utilizată în agricultură. Cerealele şi culturile industriale sunt cele mai adecvate folosirii nămolului.

7 comentarii

  • Pentru a diminua efectul poluant al nămolului de epurare ce se va folosi în agricultură şi a putea valorifica elementele nutritive pe care le conţine, este necesar ca nămolul să fie tratat în mod corespunzător, să se aplice numai pe soluri pretabile, în dozele şi epocile stabilite, la un anumit sortiment de culturi recomandate şi să se asigure un control adecvat al calităţii factorilor de mediu. Cantităţile sau dozele de nămol de epurare ce pot fi aplicate pe terenurile agricole nu pot fi recomandate, întrucât ele trebuie să se calculeze în funcţie de conţinutul în metale grele al nămolului de epurare şi conţinutul în metale grele al solului. Un alt factor care se ia în considerare la stabilirea dozelor este necesarul de elemente nutritive al speciei cultivate, dar acest factor este relativ, deoarece creşterea excesivă a dozelor de nămol poate conduce la creşterea conţinutului solului şi plantelor în metale grele.
    Apoi mai e impactul major a contaminării cu nitrați a pânzei de apa freatica .
    Ce părere au ONG urile ecologiste despre aceasta acțiune ?

  • Daca citeai si te documentai ai fi aflat ca namolul trece printre niste proceduri de neutralizare.
    Chiar si bacterile si viermii de namol din bazine consuma substante toxice procesand la randul lor tot continutul.
    Dar daca urmaresti numai sa postezi fara sa citesti stirea vei fi paralel tot timpul cu subiectele.Pune mana pe o carte de specialitate. NO !

    • Dumneata ți-ai „îngrășa” grădina cu rahatul de la Statia de epurare ? Ai mânca legume și zarzavaturi din ea ?
      Chiar crezi ca in România respectă cineva procedurile de neutralizare ? Cine verifică modul de aplicare și cantitățile la suprafață ?
      Șoferul de pe Rabă ?
      Ai curajul să faci o analiză chimica reala la asa zisul nămol ?
      Ca și ecologist, faptul că nitriții și nitrații din 700 tone de asemenea nămol pot ajunge in răul Budac și in pânza freatică , nu te îngrijorează ?
      Mă rog, dacă dumneata ,care te pricepi la Ecologie , zici că nu avem niciun motiv să ne facem griji pentru mediu , atunci îmi cer scuze pentru postare .

  • Stimabile. Din cate stiu eu chiar APM si GARDA de MEDIU cand dau aprobare de a fi imrastiat sunt obligati sa faca analizele si AQUABIS la fel.
    Ei au in dotare laboratoare si biologi platiti.
    Eu nu am cum sa detin asemenea dotari si logistica.
    Mai cred ca totusi aceste institutii nu dorm chiar 24 de ore pe zi. Eu imi lucrez gradina de zarzavat de 32 de ani la Sirioara si folosesc cate putin gunoi de la cai.
    Fac agricultura in folos propriu pe 5 ari. Bugat la anii mei.Daca as fi fermier cu suprafete mari cu siguranta m-as abona la un astfel de namol.
    O seara faina !

    • Normal ca te-ai abona daca ti-l aduce gratis si tie oricum nu ti-ar pasa ca acele toxine si metale grele ajung in legumele pe care le vei vinde oameniilor si copiilor.
      Treptat, treptat se vede cat de ecologisti si cat scrupule au unii.

  • Tu vorbesti de scrupule dar nu ai un nume naturule . Fi barbat !
    Eu nu umblu cu vanzarea de castraveti, ceapa si ardei.
    Pun pt. mine si nevoile imediate si nu sunt popandau lacom.

    • Bălane , Fii bărbat, cu 2 de i și recunoaște că habar nu ai câte metale grele, nitriți, nitrați, cianuri, și alte substanțe toxice pentru mediu conține ” nămolul” pe care tu ca „iecologist” îl recomanzi a fi deversat în natură.
      Dacă susții că e 100% sănătos, îți recomand să ți-l iei pe tot la Sirioara, sa îți faci impachetari cu nămol pînă-n gât și să mănânci tu bunătățile de roșii pe care le vei cultiva.
      Nu uita sa obti și autorizație pentru depozitarea nămolului toxic și sa iei toate măsurile necesare pentru evitarea contaminării terenurilor vecine și a apelor de suprafață sau freatice.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS