Economie

O companie din Bistrița produce conductoare neizolate pentru linii electrice aeriene

Transelectrica și distribuitorii de energie electrică Enel, Delgaz Grid și Distribuție Energie Oltenia sunt noii clienți ai firmei din Bistrița care a înregistrat o creștere semnificativă cu circa 22% a cifrei de afaceri și se situează pe locul 5 în topul național al producătorilor de cabluri electrice și electronice.

Conform topurilor existente, cifra de afaceri a 39 de firme având ca obiect ”fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice”  este de 3.702.798.027 lei (excluzând firmele de cabluri pentru industria automotive), cu un număr de salariați de 4021.

Iproeb ocupă locul 5 în acest top în funcție de cifra de afaceri și de numărul mediu de salariați. Ponderea deținută de Iproeb, în cifra de afaceri a primelor 5 companii (fără firmele producătoare de cabluri pentru automotive), este de cca 4,7%.

Activitatea de cercetare-dezvoltare a fost concentrată pe asimilarea și omologarea de noi produse, conductoare neizolate cu capacitate mărită, destinate infrastructurii de transport a energiei electrice pe linii electrice de înaltă tensiune, beneficiari fiind Transelectrica și distribuitorii de energie electrică Enel, Delgaz Grid și Distribuție Energie Oltenia.

De asemenea, s-au obținut omologări și certificări pentru cablurile electrice de joasa și medie tensiune, conform normelor Enel și după standarde europene armonizate și a fost demarată omologarea cablurilor de medie tensiune, pentru tensiuni de 20,8/ 36 kV. Tot în cursul lui 2022 a fost pusă în funcțiune o mașină de mare viteză pentru producerea de cabluri de joasă tensiune.

Pentru anul în curs, societatea și-a propus o creștere a veniturilor operaționale cu 3%, coroborat cu o creștere similară a costurilor operaționale, cu un nivel bugetat în cazul profitului net de13,3 milioane lei.

În ce privește activitatea de producție, pentru anul acesta se preconizează o creștere valorică a producției cu circa 5% față de realizările anului 2022. Aceasta creștere se bazează pe contractele încheiate cu principalii clienți ai societății, aflate în desfășurare. Realizările primelor luni ale anului sunt încurajatoare și, în condițiile în care nu vor apărea probleme deosebite provocate de conflictul armat din Ucraina și de alți factori de risc, obiecivul va fi atins.

Compania bistrițeană a lucrat anul trecut în medie cu 248 persoane, iar la final de an avea 255 de angajați. Dintre aceștia, 76 au studii superioare tehnice, economice și juridice, se arată în raportul prezentat Bursei de Valori București (BVB).

1 comentariu

 • Acum șase luni am scris că UE favorizează mașinile electrice, acorda subvenții pt. instalarea de panouri fotovoltaice, acorda sprijin pt construirea de parcuri eoliene, instalarea de stații de încărcare etc.
  Când înlocuiești benzina, motorina sau gazul cu electricitate, trebuie sa dublezi cantitatea de electricitate livrata populației.
  Am zis cumpărați acțiuni Iproeb.
  Iar cineva a răspuns “ si acțiuni la Iproeb?”, “ce interes ai sa recomanzi acțiunile Iproeb?”
  Vrei sa vinzi scump la fraieri, care cumpără si după aceea acțiunile scad?

  Pot oricând să găsesc articolul respectiv pe Google si comentariile la acel articol.
  Acțiunile erau la 0,40 lei bucata atunci, acum sunt la 0,61 aducă creștere de 50%. Cu mult mai mult fata de cât plătește Trezoreria, prin programul Tezaur.
  Nu am acțiuni Iproeb, dar poate că ar trebui să ascult de sfaturile mele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.