O microhidrocentrală va fi construită pe râul Rebra la confluența cu Valea Runcul din fonduri norvegiene, iar cu energia electrică produsă aici vor fi alimentate instituții publice, dar se va asigura și iluminatul într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Este vorba de comuna Parva care a scos la licitație proiectarea și execuția cu 8,4 milioane de lei a microhidrocentralei cu baraj pe râul Rebra, care va fi construită la confluența râului Rebra cu Valea Runcu.
Primăria Parva, Căminul cultural, Școala primară cu clasele I-IV, Școala Gimnazială cu clasele I-VIII, dar și Centrul de informare turistică, Stația de tratare a apei potabile, Stația de pompare, terenul de sport și iluminatul public vor fi alimentate cu energie electrică de la MHC și, cel mai probabil, și încălzite tot pe bază de curent electric. În felul acesta, se va asigura independență energetică și termică a comunei și se vor face economii lunare de circa 20.000 de lei numai la iluminat public.
Conform anunțului publicat pe site-ul de licitații publice, Primăria Parva a alocat în acest scop suma de 8,4 milioane de lei fără TVA, bani cu care să se facă proiectarea, documentațiile pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor, execuție și să se asigure asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor. Companiile interesate pot depune oferte până în 10 octombrie 2022.
Potrivit primarului Ioan Strugari, până în anul 1977, a funcționat la Parva un baraj care producea electricitate pentru localitate și pentru o fabrică de cherestea care exista în zonă. În primăvara lui 1977, o viitură de primăvară a distrus barajul și toată instalația energetică de acolo.
Întrebat în 2021 dacă barajul nu va afecta cumva cursul râului Rebra și populația de pești, primarul a răspuns: ”Apa se barează, iar după un metru curge în turbină și își continuă cursul. Nu se preia apa așa cum se întâmplă în cazul MHC-urilor din zonă, prin intubare. Prin forma propusă de noi, capacitatea de producție a microhidrocentralei poate atinge 0,6MWh, în timp ce prin intubare, potrivit studiilor, o asemenea construcție poate produce 2MWh. Noi ne gândim la mediu – deși știu că unii o să spună că nu e așa – pentru că atunci când tai mii de metri de lemn de foc pentru institituții publice în care intră și biserici, și dispensar, și biblioteci, și școli, impactul asupra localității e mult mai dezastruos decât că am închis apa pe doi metri. De unde se propune investiția și până la izvor, râul are 25-27 km. El aduce multe resturi de exploatare forestieră, iar la intrare în localitate ne face multe probleme. Prin bararea râului – care va fi de 9-10 metri – acolo se va întâmpla un fenomen de atenuare a viiturilor la intrarea în localitate, ceea ce ne va ajuta foarte mult în caz de viitură. Pe de altă parte, mai adaug faptul că nu e zonă protejată, nu e sit, e la limita satului. A existat baraj, oamenii cunosc lucrul acesta și chiar își doresc să se refacă acea locație. Pe lângă componenta energetică va avea și o deschidere turistică a zonei în sensul va fi un pui de Colibița mic la Parva, cu un luciu de apă de aproximativ 700-800 de metri lungime și care va da și o perspectivă turtistică zonei. Populația de pești nu va fi afectată fiindcă locul în care va fi microhidrocentrala este la limita unde începe prescuitul sportiv și celălalt. Adică de acolo în sus, peștele e prins și i se dă drumul în apă, iar până acolo, peștii sunt prinși și duși acasă de pescari. Pe vremuri când exista baraj, era și pește. Eu niciodată nu aș fi lăsat să se facă MHC în sat – nu mai are rost să spun câte am pățit ca să nu-i las pe alții mai mari să facă lanț de MHC-uri pe Rebra – dar așa de tipul acesta, nu cred că sunt afectați prea tare peștii pentru că, de la baraj în sus are vreo 25 de km râul, iar de la baraj în jos 17-18 km ”, a mai spus primarul din Parva.
Proiectul ”Microhidrocentrală cu baraj pe râul Rebra la Parva” a primit finanțare din granturi norvegiene, a declarat, luni, pentru Timp Online, primarul Ioan Strugari.
Până în 2021 Primăria Parva a cheltuit 135.000 de lei pentru servicii de consultanță privind elaborarea și depunerea cererii de finanțare pentru obiectivul „Microhidrocentrala cu baraj pe Râul Rebra la Parva” pentru accesare Granturi SEE 2014-2021 pe Fonduri Norvegiene și Europene UE.
sau o construiesc si pe urma o iau hotii smecheri .vezi cazul Telciu
Ai vazut vreodata un parau de munte secat si tot ecosistemul din zona distrus pentru
construirea unei hidrocentrale, ca sa ti dai cu parerea ? De fapt,omul este stapan si face ce vrea pe acest pamant,mai ales la noi in tara,unde educatia lipseste din pacate!!
Mai Marcule tu sa fi atent sa nu te duca viitura cand a uzina MHC-ul.
Panouri solare la Parva? La cât soare este acolo unde să le pună? În vârful muntelui poate. Ceea ce vrea domnul primar este o investiție de durată,care ajută comunitatea și culmea este la fel de ecologică (chiar mai mult) decât panourile solare (ce faci cu ele după 30 ani cât au durata de viață?). Mergeți înainte domnule primar, că multe hârtii trebuie și tot felul de aprobări,dar cine perseverează, până la urmă câștigă.
La Bistrița este gata făcută dar gestionată de alții…
Luați în calcul și prețul apei uzinate care se plătește la Apele Române !
Sa zicem ca fiind fonduri norvegiene nu este cheltuiala noastra …DA OARE STATUL ROMAN PE UNDE A NAUFRAGIAT? si daca nu cheltuim banii nostri oare care este avantajul cetatenilor ca ei nu sunt amintiti de catre primar…sau poate ca ei nu conteaza pentru dansul.Vezi domnule ca vin alegerile si …..