Actualitate

O familie din Florești a lăsat solariile din Spania pentru pământul de acasă

O familie din Florești care a lucrat în Spania s-a întors în țară să cultive pământul. Deși lucrează de dimineața până seara, oamenii au satisfacția că pot trăi din munca lor și că roadele pământului sunt apreciate deja de o clientelă fidelă pe care și-au format-o.

Familia Brumă Florești cultivă 5 ha de legume și mai are cultură mare pe alte 8 ha la Florești.

”Noi am fost plecați în Spania o perioadă, am lucrat în solarii după care ne-am întors acasă. La Florești, toată lumea se ocupă cu așa ceva, am investit și noi tot ce am adunat în agricultură. Am învățat și în Spania cum să producem roșiile în solar, cum să îngrijim plantele. Acolo toate produsele erau stropite, aici sunt mult mai naturale față de ce acolo”, ne-a spus Floarea Brumă (35 de ani) care a lucrat în solarii și în almacen.

”Eu am lucrat ca șofer de camion în Spania, dar tot mai bine e în țară. Știu că lumea se plânge că nu se poate trăi din agricultură în România. Se poate, dar e greu pentru că toată lumea fuge de muncă în ziua de azi. Pământul e greu de lucrat. Noi lucrăm și mecanizat pentru că, dacă nu am avea scule, nu am putea lucra nefiind forță de muncă. Bani europeni nu am accesat. Investim ce câștigăm”, ne-a spus Traian Brumă (39 de ani).

Singura lor fiică este încă elevă la profilul Științe ale naturii. Deși nu se simte atrasă de acest domeniu, totuși, își ajută părinții la muncă. ”Am locuit 6 ani în Spania. Mie mi-a plăcut foarte mult, nu aș fi plecat de acolo dacă nu ar fi hotărât ai mei să revenim în țară. După ce termin școala, vreau să plec înapoi”, ne-a spus Alexandra Maria Brumă.

La Toamna Bistrițeană, familia Brumă a venit cu varză, conopidă, vinete, ceapă, usturoi, roșii, ardei, de toate.

”Chiar dacă la noi a fost și gheață anul acesta, s-au făcut foarte frumoase. Cel mai bine s-a făcut cartoful, iar cel mai puțin bine varza de vară. Să știți că reușim să trăim din munca câmpului. E o muncă grea, dar avem unde vinde produsele. Suntem în Piața Decebal, ne-am făcut clienți dacă marfa e bună. Forță de muncă nu prea avem. Lucrăm noi, familia, și când mai găsim pe cineva, cu ziua”, ne-a spus Floarea Brumă.

Florești, mai demult Vireag, (în maghiară Virágosberek, în trad. „Crâng înflorat”), este un sat în comuna Nimigea. Etimologia numelui provine din limba maghiară.

De-a lungul timpului este prezent în două forme Világos Berek (crâng luminos) și Virágosberek (crâng cu flori). Populația românească venită mai târziu a adaptat numele conform propriei fonetici, rezultând numele „Vireag”, colocvial : „Jireag”. Mai târziu denumirea a fost tradusă în limba română rezultând numele Florești.

4 comentarii

  • Domnișoricii A. (și tinerilor născuți după ’89) le recomand să meargă la CINEMA, de marți încolo!
    Iar părinților -agricultori , felicitări 👏❣️✌️
    ––
    Ah, …la cinema va fi asta: „Filmul este marele câștigător al secțiunii Orizzonti la „Festivalul Internațional de Film de la Veneția”, fiind primul lungmetraj românesc🇷🇴 de debut care a câștigat 4 patru premii în istoria festivalului! Din 24 sept,pe marile ecrane!
    Vizionează „Anul Nou care n-a fost (The New Year That Never Came) – Trailer oficial – 2024” pe YouTube
    https://youtu.be/qB8unL-8JP4?si=vPutqcsbeLtqe_O7
    Si
    Vizionează „CADOUL DE CRĂCIUN (2018) – de Bogdan Mureșanu – film online pe CINEPUB” pe YouTube
    https://youtu.be/AwuovHkwmiU?si=AwdADogx3S3JLIy3

    8
    6
  • @A.
    Sigur că „ți-a plăcut acolo”, doar tati își rupea spatele pe TIR, iar mami sclavagea la sere, printre substanțe toxice etc ..bucură-te că ai părinți faini, păreți f. fericiți împreună!
    Țara noastră este ÎNCĂ binecuvântată, cu iarbă , apă, râuri ….k doar nici Spania NU mai e ce-a fost. Apa este Viața!
    !!!Seceta din Spania a golit rezervoarele de apă „This is how dry Spain’s reservoirs are after the drought” pe YouTube
    https://youtube.com/shorts/s_0SeD4H_sU?si=_hAgt9JuvGq_1lOz

    6
    1
  • @Axenia sictir,

    Macar fata asta își ajută familia la agricultură.
    (Nu e fufă,nu „fumează”)….cine știe, poate duce dorul scolii și colegilor din Spania!

    P.s.
    Vârsta adolescenței este oricum una tulbure,tinerii între 12 -16 ani nu știu Exact ce vor: vor sa „devină multe”, caută oportunități, „se caută pe ei” ,sunt ba cuminți, ba rebeli, …important e sa ai alaturi doi părinți hotărâți și „cu picioarele pe pământ”🌱 care te vor sprijini.
    Oameni faini!, e țară lor, deci este dreptul lor Să Revină LA RĂDĂCINI!

    12
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.