Actualitate

O familie din Unirea crește o sută de prepelițe. Ouăle, un miracol pentru sănătate, sunt de găsit la piața locală

O familie din județul Bistrița-Năsăud care s-a întors din Spania în urmă cu câțiva ani a început să crească prepelițe pe care a început să le vândă la piața locală la prețul de 10 lei cofrajul de 24 de ouă.

Luminița Scurtu (30 de ani), de profesie asistentă medicală, și soțul ei Vasile (32 de ani), de profesie militar, ambii originari din Rebrișoara, au muncit o vreme în Spania ca șoferi de camion. S-au întors în țară de circa 4 ani, s-au stabilit la Unirea și s-au gândit să-și facă și o mică afacere.

”Anul trecut am început să creștem prepelițe pentru că soțul meu a mâncat ouă de prepeliță mai întâi în Spania și s-a documentat în legătură cu proprietățile lor. Apoi ne-am întors în țară și am mers la cineva, la Cluj, care creștea prepelițe, iar copilul nostru a fost foarte încântat, a început să mănânce și el ouă de prepeliță. La început am cumpărat din magazin, dar ulterior am decis că ar fi mai bine să le creștem noi. Pentru început am luat 50 de păsări ca să vedem cum ne descurcăm cu ele. Am cumpărat la început mâncare, dar nu erau în regulă ouăle și am ajuns să le facem noi mâncarea din furaje naturale. Încetul cu încetul, am început să dăm ouă prietenilor, cunoștințelor și apoi ne-am gândit să ieșim cu ele la piața locală pentru că e posibil să fie și alți oameni care ar vrea să le mănânce”, a spus Luminița Scurtu.

Între timp, în gospodăria lor din Unirea, soții Scurtu au ajuns la un efectiv de o sută de prepelițe care fac, în medie 70-80 de ouă zilnic.

”Cinci ouă de prepeliță sunt cât un ou de găină ca și cantitate. Calitativ sunt mult mai bune. Au o mulțime de vitamine și minerale care sunt mult mai benefice față de ouăle de găină. Se pot consuma dimineața, crude, sunt excelente pentru copii, ajută la creșterea inunității, sunt indicate pentru cei care au probleme cu anemiile, pentru plămâni sunt iarăși foarte bune. Avem persoane care au făcut cure cu ouă de prepeliță pentru anemii, mămici care cumpără pentru copii. Este recomandat să fie consumate crude, dimineața, dar pot fi și fierte. Copilul meu s-a obișnuit să le consume crude, dimineața, cu miere”, a spus ea.

Clientela familiei Scurtu este formată din mame, cămine pentru persoane vârstnice și creșe private.

Cei care cumpără pentru prima oară ouă de prepeliță primesc și un pliant cu informații despre proprietățile ouălor de prepeliță.

Ouăle de prepeliţă, deşi sunt de două ori mai mici decât ouăle de găină, au o valoare nutriţională de patru ori mai mare decât acestea. Consumate fierte sau crude, ouăle de prepeliţă aduc o serie de beneficii organismului, de aceea sunt recomandate în tratarea diverselor afecţiuni sau pentru menţinerea stării de sănătate. Alte beneficii notabile cu care vin ouăle de prepeliţă, atunci când sunt consumate cu regularitate în meniul oricărui membru al familiei, sunt:

  • Întărirea sistemului imunitar şi prevenirea infecţiilor;
  • Prevenirea şi tratarea anemiei datorită conţinutului bogat de fier;
  • Prevenirea şi tratarea cancerului datorită enzimelor şi aminoacizilor conţinuţi;
  • Stimulare apotenţei sexuale a bărbaţilor şi a fertilităţii femeilor;
  • Stimulează creşterea armonioasă a copiilor (un lucru extraordinar de important datorită multitudinii de vitamine şi minerale pe care le conţin);.
  • Pot duce la combaterea colesterolului de joasă densitate (LDL);
  • Îmbunătăţesc memoria, atenţia şi abilitatea intelectuală;
  • Sunt recomandate în dietele de slăbire, deoarece stimulează rata metabolismului, obligându-l să ardă mai multe grăsimi;
  • Îmbunătăţesc funcţiile sistemului circulator;
  • Elimină pietrele din vezica biliară.

Ouăle de prepeliţă nu au contraindicaţii, astfel că oricând este benefică o cură cu ouă de prepeliţă. Faţă de oul de găină, cel de prepeliţă conţine de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 15 ori mai multă vitamina B2 şi de şase ori mai multă mai multă vitamina B1. Mai mult, ouăle de prepeliţă mai conţin şi calciu, zinc, sulf şi potasiu. Sunt excelente pentru revitalizarea organismului la orice vârstă, au efect benefic în perioada postnatală, după intervenţiile chirurgicale şi radioterapii, în cazurile de anemie, spasmofilie, migrene şi astenie nervoasă.

Ouăle de prepeliță sunt delicioase și au marele avantaj că arată foarte bine. Gustul lor este, în general, mai puternic și mai aromat decât cel al unui ou de găină.

Micile delicatese pot fi preparate și savurate în același mod ca și cele mari: fierte, prăjite, în omletă, ca ingredient în salate, ca topping pe pizza și câte și mai câte. Conțin cu 30% mai mult gălbenuș decât ouăle de găină,  iar gălbenușul rămâne mai cremos și mai aromat atunci când este gătit. Datorită concentrației ridicate de proteine ​​de înaltă calitate și a multor vitamine și minerale cu un conținut scăzut de calorii, ouăle de prepeliță sunt potrivite și pentru nutriția dietetică.

Pe Luminița Scurtu o găsiți la piața locală de la Biserica Evanghelică, în fiecare sâmbătă, dar și la numărul de telefon 0722 506 383.

Ferma de prepelițe are avizul Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Se fac analize ale ouălor, iar pe fiecare cofraj este afișat termenul de valabilitate.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS