Actualitate

O firmă din zona industrială a Bistriței sparge gheața. Susține învățământul dual

După o perioadă în care companiile locale s-au tot plâns că nu au muncitori, dar nici nu au fost dispuse să miște un deget să-și pregătească viitorii angajați, în sfârșit o firmă din zona industrială a Bistriței sparge gheața și se angajează că va susține funcționarea unei clase de învățământ dual.

Este vorba de firma Comelf Bistrița care va susține o clasă cu 28 de elevi la Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” din Bistrița.

”Învățământ dual va funcționa la Grigore Moisil unde va fi o clasă cu 28 de elevi, 14 sudori și 14 lăcătuși mecanici, clasă susținută de către Comelf. Firma va plăti fiecărui copil 200 de lei bursă lunară pe lângă cea pe care o dă statul, s-a angajat să asigure practica, echipamente pentru securitatea copiilor. În mod normal, companiile le dau și masă. Li se asigură transportul celor din Târlișua și Telciu”, a spus Camelia Tabără.

Potrivit OUG 94/2014 ”învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional, care se desfăşoară pe bază de contract de muncă şi combină pregătirea profesională ce se organizează de un operator economic, cu pregătirea organizată în cadrul unei unităţi de învăţământ. Responsabilitatea privind organizarea şi funcţionarea este partajată între operatorul economic şi unitatea de învăţământ.”

În anul școlar viitor vor fi, potrivit inspectorului școlar general, cu 11 de clase de profesională mai multe decât în cel actual, cerință a ministerului.

Pentru clasa a IX-a vor fi 101 clase, 32 la filiera teoretică, 9 la vocațională, 27 la filiera tehnologică și 33 de clase de învățământ profesional. Pentru minorități, vor fi trei clase, iar pentru învățământul special 4 clase.

În ce privește încadrarea cu personal, sunt 10,6 elevi la un salariu adică la o normă pentru școlile de masă și 1,5 elevi pentru învățământul special.

Foto: arhivă concursul pe meserii pentru sudori

23 comentarii

  • da, sustine formarea de sclavi care vor lucra pe salariul minim pe economie.
    vor munci pentru un patron neamt ai carui concetateni nu se ridica din pat dimineata pentru mai putin de 1500-1800 de euro pentru aceeasi munca prestata în Germania.

    • SCLAV este ”o persoană lipsită de orice drepturi, aflată în proprietatea deplină a unui stăpân pentru care muncește; rob”.
      Eu cred că necunoașterea termenului nu vă dă dreptul să catalogați oameni care sunt liberi să-și aleagă profesiile și locurile de muncă. De asemenea, nici să jigniți companii care plătesc dări la stat din care sunt plătiți ca în Germania niște funcționari neproductivi.

    • trebuie introdus un salariu minim net european
      minim 4-5 euro net pe ora – 700 euro pe luna – altfel nu intri

      în Spania Podemos a marit Salariul minim lunar cu 250 euro net la noi cu 25 euro brut cu impozit de 42 %

      PNL Ciolos USR plus – o sa mareasca salarile si pensile cand o zbura porcu

      Avem un nou partid de stanga parca sunt la fel cu Podemos din Spania – Demos se cheama . sa speram ca e de stanga adevarata

  • Chiar dacă o anumita firma le dă sau nu cei 200 de lei acești copii tot acolo vor învăța, dar așa au o șansă în plus. Și, da, o astfel de firmă este de respectat, oferă un loc în care se poate lua legătura cu viitoarea meserie, iar ca să câștigi în Germania cei 2000 de euro trebuie să cunoști această meserie. Poate dacă toate firmele, cu potențial, din Bistrița ar ajuta câte o clasă de meseriași, am reuși să formăm profesioniștii de care avem nevoie noi și, chiar Europa, dacă ei așa aleg.

    • daca aceste firme din bistrita care au nevoie de SUDORI..rall…comelf…etc.. AR PLATI SUDORII DUPA MUNCA PONDEREA DIN PRETUL DE PRODUCTIE atunci salariul lor ar fi cel din germania…in jur de 2000 euro

    • mergeau in spania
      (in romania lucrezi ca SCLAV…adica lucrezi doar pentru a …sta pe veceu…plusvaloarea ta facuta la privat se imparte jumi-juma : JUMATE MERGE LA STATUL ROMAN SUB FORMA DE SALARII LA BUGETARI si cealalta jumatate merge in tara de origine a privatului )
      ROMANIA ARE DE CATIGAT MAI MULT DUPA BANII ADUSI DE CAPSUNARI DECAT DUPA MULTINATIONALELE care reprezinta 80% din privatul romanesc

    • tu nu intelegi ce spui sau nu ai auzit de dex…
      daca un om nu merge la scoala asta si se duce in alta parte inseamna ca ales altceva,
      altceva inseamna diferit care fata de a merge la scoala e o alternativa ….SA MERGI IN SPANIA SI SA TE INTORCI asa cum s-a intors DANCILA…si ajungi MINISTRU CA SUCIU
      (alternativa e in orice alta directie….CINE ITI GARANTEAZA TIE CA SOLUTIA DE A MERGE LA O SCOALA DE SUDORI E ….. CEA MAI BUNA SOLUTIE DIN VIATA?….uita-te la suciu…DACA NU PICA LA ADMINITEREA IN LICEU NU ERA MINISTRU….era UN BUN ZIARIST!!!)

    • Amice cred ca esti greu de cap si nu cred ca mai merita sa ma obosesc cu tine.
      Nu inteleg ce naiba scrii cu majuscule bucati dintr-o propozitie sau chiar propozitii intregi si numele proprii le scrii cu litera mica (si mai imi vorbesti mie de Dex) . Dar ma rog.
      Ce legatura are ceea ce am scris eu cu niste nenorociti de politicieni?
      Nu am spus nicaieri ca mersul la scoala aceasta e solutia pentru o viata mirifica / minunata . Eu am spus ca este bine ca cineva sa ofera sa-i ajute pe elevi sa-si formeze o meserie sa capete o experienta. Ca dupa ce stiu o meserie isi gasesc mai usor de lucru chiar si in strainatate. Tu crezi ca acolo te prezinti le spui ca esti din Romania si toata lumea sare cu mega oferte de job-uri, tu nu trebuie sa cunosti nimic si sa nu ai nici un fel de experienta?

    • (asta cu litere mari si mici unde nu trebuie litere mari sau litere mici e doar pentru.. deruta! )
      Ce nu intelegi…?
      Tu ai spus ca e o alternativa scoala de meserii..
      Eu am spus ca plecatul in Spania e o alternativa la aceasta scoala…
      Tu ai spus ca si in Spania ai nevoie de o meserie…
      Eu am spus ca nu trebuie sa ai meserie cand te intorci din Spania in Romania. Chiar daca nu ai o meserie…ca Dancila cand s-a intors de la Parlamentul European si a ajuns …Prim ministrul Romaniei!
      Sa stii ca nimeni nu-ti garanteaza ca daca ai o meserie vei reusi in viata… uitate-te la Suciu. A ajuns ministru cand cica nici nu a fost admis in liceu!
      Asa ca incearca sa vezi ideea principala din context fara a astepta ca cineva sa-ti faca
      .. un comentariu literar!

  • Deși de apreciat inițiativa, cât și investiția (deloc neglijabila), cine garantează ca acești tineri, odată ieșiți școliți de pe bancile profesionalei nu vor lua calea străinătății?
    Probabil un contract prin care sa fie obligați sa presteze câțiva ani ar fi o garanție a investiției. Problema e: poți încheia un astfel de contract cu un minor de 14-15 ani???
    Un meseriaș bun in România poate câștiga fff mult, atat timp cât e dispus sa tragă pt locul de munca, sa faca ore suplimentare, sa nu fure și sa fie corect. Poate și un ciubuc după program… doar ca in țara nu prea ne înghesuim sa muncim ca afara, de aici și diferențele salariale…
    In străinătate, cei care câștiga bine sunt oamenii dispuși la sacrificiu, pe când in țara toți vor sa frece menta la stat!!!
    O sa ajungem ca in cazul doctorilor: ii școlim pe banii noștri (ai statului sau, in cazul de fata, ai privatului) și țările occidentale ii “fura” și exploatează fără sa investească nimic in ei!!!
    Halal mecanism, pur românesc!!! Din păcate, asta e adevarul!
    Cât despre critica și dat in cap celor care încearcă ceva, ce poți sa mai zici?!… e atat de definitorie caracteristica asta pt romani încât chiar ne meritam soarta!!!

  • Tot ce înseamnă sistem de specializare in școala, indiferent dacă e facultate, școala profesională, post-liceală etc. ar trebui sa fie pe bani in cazul celor care, intr-un interval de câțiva ani, nu profesează sau pleacă afara.
    Nu e normal ca statul sa investească in specializarea unui om și el sa nu ofere nimic la schimb. Nu vrea sa lucreze, sa plătească!
    Așa ar fi un contract social corect individ-stat.
    Ne-a trebuit democrație, hai sa ne asumam și obligațiile care vin la pachet, nu doar avantajele!
    Citesc zilnic anunțuri de angajare de afara. Niciunde n-am văzut 40 ore/sapt ca in România. E trecut la avantaje ziua de duminica liberă!!!
    Hai sa nu mai dam in cap oamenilor de afaceri romani care Încearcă sa facă ceva. Sa nu credeți ca in sistemul din România le e ușor… dacă pleacă și ei, cine mai plateste pensiile, salariile astronomice de la star, ajutoarele sociale, furăciunile din banul public și câte și mai câte… multinaționalele mult slăvite nu prea se înghesuie sa plătească in România taxe și impozite, plus ca nu le trece pragul nicio instituție sa-i verifice…
    Suntem specialiști in tăiatul cracii de sub picioare!

  • Citesc și ma minunez. Hai sa plecam toți afara, dar, prima data, hai sa facem școala pe banii statului!!! Ca doar e gratis!
    De 1 Decembrie toți ne afișăm tricolorul, postam pe Facebook urări, ne dam patrioți și când e se făcut ceva pt țara asta, hai sa o lăsam balta!
    Dintre toți care comentați aici, care ati făcut ceva pt tara asta? In afara de taxele obligatorii, care v-ati implicat in vreo acțiune de voluntariat, de intr-ajutorare, de vorbit frumos peste hotare despre țara asta, de ieșit la proteste, de luat de mâneca un politician si tras sa rost, de încercat sa-ți faci treaba bine nu de frica patronului, ci din pura moralitate???
    Un popor ca romanii care sa se autodistrugă individ cu individ nu mai exista!!!
    De la politicieni nu mai putem avea nicio pretenție! Hoți de țara, de neam, de viitor!!!
    Eu nu știu cum nu se găsește unul de pe la Vaslui cu apucăturile specifice sa facă un bine acestui popor măcar sa mai decimeze din nenorociții de politicieni decât dintre semenii amărâți!

    • ca sa faci ceva pentru tara e suficient (dar nu destul) sa platesti impozitele
      CATI DINTRE PATRONII MULTINATIONALELOR A RIDICAT DIVIDENDE DIN ROMANIA???????????????????????????????????
      niciunul
      toti scot profitul din tara…
      dupa ei s-au luat si cei romani incurajati de politicieni!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.