O companie din Bistrița-Năsăud va amenaja, cu cinci milioane de euro, un parc fotovoltaic pe trei hectare în satul Domnești din comuna Mărișelu. În total, vor fi montate 104.000 de panouri fotovoltaice, a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Bistrița-Năsăud pentru Timp Online.
Proiectul „Realizare parc fotovoltaic, împrejmuire, amenajări exterioare, racorduri și branșamente„, propus a fi amplasat în localitatea Domnești, intravilan, CF 25405, comuna Mărișelu, judeţul Bistriţa-Năsăud, are ca titular compania DATALINK SRL.
Dar aceasta nu este singura investiție în energie verde care se va face în județ.
”Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a primit în acest an peste 30 de solicitări de emitere a acordului de mediu pentru proiecte de instalare și montare panouri fotovoltaice atât pe acoperișul clădirilor, cât și pe sol. Mai multe firme și multinaționale au solicitat acest acord de mediu, un lucru benefic pentru afacerile lor în contextul crizei energetice declanșate odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. Știm cu toții că s-au modificat prețurile la energia electrică, iar în urma calculelor făcute de aceste firme au ajuns la concluzia că ar fi foarte bine să monteze aceste sisteme de energie verde, transformarae energiei solare în energie electrică și mai departe în sistemul energetic național. Sunt unele firme care montează aceste panouri fotovoltaice strict pentru consumul lor propriu și independența energetică, altele dau surplusul în sistemul energetic național, iar altele, prin parcurile fotovoltaice pe care le dezvoltă, dau toată energia sistemului energetic național”, a adăugat Sever Roman.
Potrivit sursei citate, după ce obțin acordul de mediu, firmele pot demara după caz construirea parcului fotovoltaic sau montarea panourilor pe acoperiș.
”Pentru producerea de energie electrică este nevoie de autorizație de mediu. Dacă dețin deja una, trebuie revizuită, iar dacă vorbim despre un proiect nou, au nevoie de o autorizație de mediu nouă”, a spus el.
În ce privește persoanele fizice, Administrația Fondului pentru Mediu nu a mai deschis nicio sesiune de proiecte prin Programul ”Casa Verde”, deocamdată lucrându-se pe vechea sesiune. În prezent toate solicitările sunt trimise direct prin email la AFM, iar APM Bistrița-Năsăud nu mai are nicio implicare. Prin acest program, se subvenționează cu 20.000 de lei de la stat montarea de panouri, contribuția persoanei fizice fiind de 2000 de lei.
Reamintim că, în județ, funcționează încă din 2012 un parc fotovoltaic la Lechința unde sunt montate 6.762 panouri solare și 54 invertoare, contractor EPC – Egnatia Romania.
Frumos, vor avea doar de câștigat.
👏🏻👏🏻👏🏻
Ei câștigă, voi pierdeți
Bravo levebalan
😄😄😄
Sunt tot mai multe parcuri fotovoltaice iar din pacate preturile sunt tot mai mari la energie. Credeam ca va fi invers… Interesanta treaba
vor produce cat consuma persoanele fizice din orasul bistrita cu o investie de 5 milioane euro
Energia electrica s a scumpit anul trecut in noiembrie ca urmare a punerii in practica a ,,liberalizarii pietei”.Razboiul din Ucraina a izbucnit in 24 feb 2022 daca a uitat domnul director.Cum s a realizat liberalizarea?Un exemplu generalist si succint.Producatorii care in general au actionari guvernele poduc un megawatt cu 112 euro.Megawattul este cumparat de retaileri cu 700 de euro in urma licitatiei din Olanda.Retailerul il vinde populatiei cu adaos comercial.Guvernele dau o parte din diferenta dintre pretul subventionat si cel de achizitie retailerilor,care majoritatea au ca actionari marii producatori de energie ,cealalta parte fiind suportata de consumatori.Deci guvernele schimba banii dintr un buzunar in altul pe seama bugetelor de stat sustinute din cresterea taxelor.Binenteles ca la noi intre retaileri s au strecurat si firme de aparrament ale ,,baietilor destepti” ,bineinteles cu acordul baietilor de la putere.
Schimbare de destinatie
@Jon
Bineînțeles.
Nu distrugeti terenul agricol care produce paine . Panourile fotovoltaice au un randament slab. Strainii le monteaza pe luciu de apa pentru a nu distruge terenul agricol .Noi nu stim numai sa distrugem terenul agricol cu tot felul de constructii. Am construit fabrici noi pe cele mai bune terenuri agricole desi avem multe fabrici si complexe agricole dezafectate.Panourile fotovoltaice se pot monta pe fabrici, blocuri, institutii pubice nu neaparat pe teren.
Stau si ma intreb, fara sa pretind ca ma pricep: oare aceste parcuri fotovoltaice, panouri solare, cum s-or fi numind, este absolut necesar a fi amplasate pe cel mai bun teren agricol cu putinta? Exemplu: prima poza. Mi se pare un alt gen de risipa, dar poate avem prea mult teren agricol, asa cum Emiratele au petrol, Islanda peste si Canada padure. Un pic de gandire pe termen lung nu strica.
Parcul industrial e pentru ,,festivaluri” unde derectorul ecologist vinde bere si suc si altii tot felul de substante.Ca sa intelegeti si voi ca primarul crede dupa capul lui ca la Bistrita e ca la Cluj.Felicitari primarului si administratiei.
Bună ziua,
Avem un teren intravilan curți construcții în suprafață de 6 ha cu posibilitate de extindere oana la 16 ha în jud. Giurgiu pretabil pentru parc fotovoltaic deoarece avem lângă teren linia de medie tensiune .
Dacă doriți mai multe rekatii sunați la tel.0744823430. Pers. Contact Ilie Cristian
Mai este un parc fotovoltaic între Mintiu și Nimigea destul de mare,dar cum nu se prea circulă pe acolo nu știu prea mulți de el. Este amplasat tot pe teren agricol