Actualitate

O lecție amuzantă de cultură și civilizație. ”Eroii care au făcut istorie”, expoziție de benzi desenate pe pietonal

(FOTO) Expoziția ”Eroii care au făcut istorie”, adusă în oraș de Clubul Lions Bistrița, a stârnit curiozitatea copiilor, dar și adulților, care au venit în număr mare să admire cele 27 de benzi desenate originale realizate de 26 de autori.

”E o bucurie că avem o expoziție în aer liber. Între aceste două șiruri de panouri avem un spațiu deschis și, în același timp, o lecție de cultură și civilizație care se face într-un mod amuzant. Cred că e cel mai plăcut când descoperim componentele istoriei, culturii și personalităților importante care au marcat omenirea într-un mod amuzant. Personajele Asterix și Obelix spun o istorie frumoasă în desenul animat, iată că și în aceste benzi desenate descoperim fragmente din istoria lumii și din istoria noastră. Toți cei care vin aceste fragmente de cultură și civilizație spuse într-un mod amuzant se pot raporta la trecut și la faptele unor oameni din istoria noastră, dar nu numai pentru că e o trecere de la începuturile culturii și civilizației omenirii până spre actualitate. Asta înseamnă că putem descoperi prin ochii artiștilor aceste fragmente ale trecutului. Cred că e un început frumos și de curaj”, a spus istoricul de artă Vasile Duda.

Olimpiu Cocian de la Clubul Lions Bistrița a spus că intenția leilor a fost aceea de a le oferi mai ales copiilor posibilitatea să afle lucruri interesante din istorie. ”Din păcate, copiii citesc puțin, dar aici pot vedea lucruri interesante și poate că acest lucru le va stârni dragostea pentru istorie. Panourile sunt luminate și astfel expoziția poate fi vizitată și seara. Eu cred că s-a făcut un lucru grozav”.

Expoziția va putea fi admirată până în 14 martie la Bistrița, după ce a fost prezentată în premieră în Piața Sfatului din Brașov, în timpul sărbătorilor de iarnă, dar și la început de an în Sibiu și Deva.

De la Bistrița, va merge la Năsăud în perioada 15 – 22 martie și apoi la Beclean, în perioada 23 – 31 martie, apoi la Cluj, Baia Mare, Satu Mare, Alba Iulia, București, Craiova, Râșnov, Brăila și Constanța.

Benzile desenate au fost realizate în cadrul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov, ediția 2020, produs de Asociația Forums alături de Muzeul Județean de Istorie Brașov.

,,Cronologia” expoziției Eroiii care au făcut istorie începe chiar în preistorie, cu o bandă desenată (autor Viorel Moraru) inspirată din desenele peșterilor, o lucrare despre o poveste prea veche ca să aibă un nume. O lucrare ,,modelată” în afara concursului scoate la lumină primul nume din expoziție: ,,Gânditorul de la Hamangia” (autor Octav Ungureanu).

,,Orfeu” și ,,Ghilgameș” (autori Emiliyan Valev și Stanimir Valev, Bulgaria) deschid ,,galeria” BD a eroilor antichității, dominată de regii și războinicii de la nord de Dunăre (,,Regele Dromichete”, autor maestrul Șerban Andreescu; ,,Un mic ostaș”, autor Daniel- Eduart Buruiană; ,,Decebal”, autor Cristian Păcurariu). Între ei apare un ,,alt fel de erou”, Diogene, și un autor (Octavian Marinescu) cu ,,o poveste despre ultimul om din lume care s-ar descrie ca fiind un erou”.

În negura timpului, basmele și legendele sunt mai ales ale învingătorilor. Istoricul și desenatorul Gabriel Rusu ,,corectează” această nedreptate cu o lucrare despre ,,Gelu, Dux Blachorum” (text Adrian Barbu).

Apoi, Evul Mediu eroic pentru autorii români de BD este mai ales românesc și în expoziția de la Brașov puteți să îi vedeți pe Vlad Țepeș în celebrul ,,Atac de noapte” (autor Mihai-Valentin Pîrlitu), pe Ștefan cel Mare în bătălia de la Podul Înalt (autor Adrian Cocoș) și pe Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni (autor Mihai Alexandru Bălăiță).

Trecerea în ,,Lumea Nouă” este făcută în mod normal cu ,,Debarcarea lui
Columb” (autor Doru Aparaschivei).

Epoca modernă este abordată cu subiecte alese doar din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX. Dar alegerile sunt surprinzătoare și de succes: stiloul inventat de Petrache Poenaru (autor Victor Ivan), Harriet Tubman (autor Alexandra Gold), Peneș Curcanul (autor Valentin Ionescu), Pancho Villa (autor Ionuț Popescu), Traian Vuia (autor Georgiana Șleam).

Primul Război Mondial în bandă desenată la această ediție este prezentat în două lucrări (Daniel Danil, Mădălina Ionela Dumitrescu) și înseamnă aceeași eroină: Ecaterina Teodoroiu. Ce omagiu mai frumos putea să primească ,,Eroina de la Jiu” din partea BD-iștilor? Anghel Șerban, autorul afișului ediției ,,Europa 100”, premiat ca ,,Afișul anului 2019 în Brașov”, la ediția de anul acesta a pus Turcia postbelică pe ,,harta” BD a Europei prin lucrarea ,,Asa Jennings şi evacuarea din Smyrna”.

Eroii din Al Doilea Război Mondial sunt reprezentați în expoziție prin povestea unui locotenent român pe Frontul de Est (autor Dan Smarandache) și prin lupta a doi piloţi de vânătoare pe cerul României în vara anului 1944 (autor Gabriel Zăbavă).

,,Fără comunism” cu lucrările ,,Mesagerul” (autor Maria Bălan), ,,Bărbatul necunoscut din Piața Tianmen” (autor Vlad Forsea) și ,,Eroii din ˈ89” (autor Alexandru Ciubotariu). În schimb, expoziția din Piața Sfatului se încheie cu o bandă desenată (autor Tudor Boicu) despre copilul care nu se încrede în…,,teoriile marilor istorici”.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS