Actualitate

O vară fierbinte! Cui cere ajutorul Camelia Tabără pentru ca examenele să se desfăşoare ca la carte

Urmează o lungă vară fierbinte pentru elevi şi profesori. În privinţa examenelor pe care le susţin elevii, cele mai importante sunt evaluarea naţională pentru elevii claselor a VIII-a şi bacalaureatul. Inspectoratul Şcolar Judeţean este pregătit să le organizeze ca la carte, dar are nevoie de ajutor.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a declarat, miercuri, într-o şedinţă a Colegiului prefectural, că evaluarea pentru clasele a VIII-a începe în 23 iunie şi ţine până în 25 iunie.

„Avem 3245 de elevi care vor trece prin aceste testări naţionale. Noutatea este că, anul acesta, greutatea acestui examen creşte: 75% va fi ponderea acestei evaluări în clasamentul general pe baza căruia se accesează filiera liceală. De asemenea, e o noutate faptul că, din acest an, avem şcoli profesionale după clasa a VIII-a. La nivelul judeţului, liceele tehnologice au ofertat 20 de clase de şcoli profesionale şi, până în acest moment, credem că va fi o reuşită şi un succes deoarece mulţi copii îşi manifestă dorinţa să se înscrie direct în şcolile profesionale, conştienţi că o meserie le va asigura o inserţie mai bună pe piaţa muncii”, a spus Camelia Tabără.

Ea a explicat că, întrucât ordinul de ministru privind aceste şcoli a venit târziu, fiecare unitate şcolară s-a organizat cum a putut. „Esenţa pentru aceste şcoli profesionale este parteneriatul cu agentul economic. În general s-a mers pe aceleaşi profile, dar avem în vedere să începem repede discuţiile pentru o ofertă mai bună anul viitor”, a spus Tabără.

Inspectorul şcolar general a mai explicat că absolvenţii liceelor tehnologice vor avea apoi examene pentru certificate de competenţă profesională nivelele II şi III. Aceste examene încep luna aceasta şi se finalizează în luna august cu absolvenţii de postliceal. „Avem 20 de licee care dau aceste competenţe, 72 de clase şi 1526 de elevi. Sunt certificate recunoscute european şi există atestate pentru elevii care sunt absolvenţi de licee pedagogice, de informatică intensiv, de bilingv pentru limbile străine. Examenul are, în general, o componentă teoretică şi practică”, a explicat ea.

În ce priveşte examenul de bacalaureat, Camelia Tabără a spus că sunt două sesiuni în iunie şi în august.

„Examenul începe cu competenţele lingvistice şi digitale – condiţie de participarea şi la probele scrise. Nu ştim exact câţi elevi vom avea la bacalaureat deoarece clasele de liceu vor finaliza cursurile abia în 30 mai şi atunci vom şti câţi au reuşit să termine. Corigenţii nu pot participa la examen, o să avem şi absolvenţi din ceilalţi ani, de la seral şi ruta progresivă. Îi grupăm în şapte centre de examen şi trei de evaluare. E aceeaşi metodologie de derulare ca şi în anii trecuţi. Un absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat poate accede în învăţământul superior”, a mai spus Tabără.

În ce-i priveşte pe profesorii debutanţi, în iulie, cei care nu au încă definitivatul îl vor putea obţine.

„Avem cam 200 de profesori care vor participa la examenul de definitivat. Procedura e destul de complicată cu inspecţie la clasă, cu validarea fişei, cu înscriere. Concursul se susţine în 14 iulie cu o singură probă scrisă. Lucrările se corectează undeva în ţară imediat după ce se susţine proba. Cei care susţin acest examen trebuie să obţină minim nota opt şi e condiţie pentru statutul de titular în sistemul naţional de învăţământ”, a mai spus Camelia Tabără.

Inspectorul şcolar general a adăugat că instituţia pe care o conduce va face tot ce ţine de ea ca toate examenele să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

„Solicităm sprijin din partea Electrica pentru ca să nu avem vreo pană de curent în intervalul scurt în care se pot descărca subiectele. E esenţial să avem alimentarea la mijloacele IT ca să putem descărca şi multiplica subiectele. Solicităm sprijin şi Poliţiei, şi Jandareriei întrucât lucrările se transportă, în general, cu un reprezentant al jandarmilor. Solicităm sprijin şi la Direcţia de Sănătate Publică fiindcă sunt multe emoţii, iar dacă e un eveniment nefericit să fie în preajmă şi să poată interveni. Şi distribuitorilor de internet le cerem ajutorul ca să nu fie sincope şi să putem transmite subiectele”, a spus Camelia Tabără.

31 comentarii

  • noooo ce zambet de cutra are nooo tipic de vulpe prost sireata noooo
    comunista asta habar nare de bun simt noooo habar nare de carte nooooo
    jos tabara nooo jos psd noooo jos ciuma rosie nooooo de iar topi lunga vara fierbinte de tat nooooo

  • @stroe: să termini în top 20/generație pe platforma de la Măgurele e incredibil de greu și azi, d-apoi în anii ’80. Să ai 100% gradul de reușită la admitere în facultate pentru pentru elevii de liceu, în 30 de ani de carieră iarăși nu-i lucru puțin, crede-mă pe mine pe cuvânt. Dacă ai frustrări politice dă-i bataie și scuipă-le, trăim într-o țară liberă și ai tot dreptul. Dar ia-o mai ușor cu ‘nare carte’ că habar n-ai despre ce vorbești. Dacă vrei, îti fac un bine și îti recomand un profesor bun de limba română. Ai carențe la gramatică.

    • noooo nuti fa probleme nooo nevastamea e profa de romana noooo
      si cand e vorba de aceasta comunista nooo numai de politica e buna nooooo
      pentru carte e nevoie de bun simt nooooo
      dar de unde nui nooo nici dumnezo nu cere noooo

    • aoleooooo…sotia dvs. e profesoara de romana ??? nu cred , adica cred , dar e greu.

    • nooo raule adrian noooo nu mo luat pentru romana nooo nici pentru gramatica nooo nevastamea mo luat pentru mine noooo zice cas barbat bun noooooo

  • Eşti penibil de tot Stroe!!! Este normal: anul şcolar se încheie, examenele naţionale şi admiterile se apropie şi, desigur, noutăţile trebuie spuse. În ceea ce te priveşte, în afară de nooooo, n-ai nici în clin, nici în mânecă cu învăţământul. Se vede de pretutindeni cine eşti. Succes copiilor, părinţilor şi profesorilor, că până la urmă este munca lor, nu a cârcotaşilor şi a scandalagiilor.

    • noooo mai penibili is cei ca tine nooooo
      si mare lucru ai spus noooo cu comunistii la putere noooo numai banii parintilor ii mai pot ajuta pe copii noooo care au nooo ca alti nici la scoala nu mai merg nooo

  • Domnule Tabăra, eu as aprecia dacă domna inspector ar veghea ca si in zilele noastre copii noștri sa poată fi apreciati corect, ca sa putem vedea si in zilele noastre care sunt adevăratele performante. Ca se pare ca, in cea mai renumita școala din oraș, pe care a condus-o si dansa, asta nu se întâmpla…Sa fie vorba de prosta conducere actuala sau de sechele mostenite?

    • MH, cred ca e vb si de sechele mostenite si de proasta conducere. Din pacate, de multe ori, elevii sunt ultimul lucru la care se gandesc directorii si inspectorii. Daca nu ar fi adevarat ce spune MH, cred ca ISJBN ar fi dezmintit pana acum. Ati auzit vreodata sa fie cineva sanctionat ca la un concurs nu s.a evaluat corect?? Sau credeti cumva ca toate concursurile sunt corecte?? Nu fiti naivi, se trag sfori ca peste tot pe munca elevilor. Din nefericire!!!

  • Multumim pt.aprecierea de:”cea mai renumita scoala din oras” ,insa nu doar conducerea scolii evalueaza elevii, iar daca aveti nemultumiri adresati-va persoanei respective, poate va elucideaza; nu generalizati, cauzele poate sunt multiple…

    • Aveti dreptate, nu conducerea scolii evaluaza elevevii, conducerea doar tolereaza niste procedee „neortodoxe”, ca de exemplu: in timpul unui concurs, care se desfasoara intr-o sala in care elevii sunt amestecati (din mai multe clase), doamnele invatatoare de la una din clasele pregatitoare isi permit sa corecteze greselile copiilor lor in fata copiilor din alta clasa.

    • Pardon, elevii, am vrut sa scriu, nu elevevii. Si spunetim si mie, cat de bun ar trebui sa fie un elev ca sa aiba „sanse egale” cu un alt elev caruia doamna invatatoare ia intocmit lucrarea?

    • Si cum sa mai aiba copii care au vazut aceste lucruri, incredere intr-o apreciere corecta a rezultatelor? Va intreb domnilor si doamnelor ce exleplu de obiectivitate dati la clasa? Cu acea masura veti fi si respectati de copii si implicit de parinti!

    • nicio ,,cauza” nu poate priva elevii de o evaluare corecta. Nu fii naiva, crinap, ,,persoana in cauza” nu-si va asuma niciodata o evaluare eronata a elevilor.

  • Stimate MH conducerea scolii nu tolereaza procedeele „neortodoxe” pe care le-ati mentionat, iar daca aveti ceva de anuntat,de semnalat acesteia, puteti sa veniti la directiune sa comunicati. Directorii nu sunt asistenti in timpul acestor concursuri, nu au de unde stii aceste lucruri, nu trebuie sa va lamentati in presa atunci cand sunt multiple solutionari si mai eficiente.

    • Se pare ca sunteti platit sau platita sa aparati imaginea directorilor. Si dupa cum vedeti pot sa ma „lamentez” unde vreau eu… Credeti ca directorii nu au la indemana un sistem prin care sa vegheze corectitudinea asupra acestor concursuri si trebuie sa sa le asisite ei insisi? Sincer nu credeam ca cineva poate intelege ca eu am spus ca ei trebuie sa faca asta!

    • Si daca doamnele invatatoare n-ar sti ca sunt tolerate procedeele lor, nu cred ca ar indrazni sa se preteze la asa ceva. Normal ar fi sa se teama ca-si risca serviciul pentru asa ceva. Oare de ce, ele nu au aceata teama ?

  • Stimabila crinap,tocmai când ma pregăteam sa „ma lamentez” la usile voastre de la directiune, când am auzit ca au făcut-o si alții, chiar si in scris si „nu li s-a elucidat” nimic… Si am mai auzit ca la invatatoarele de la clasa pregătitoare, care n- au mai vrut sa trimită elevii la concursurile voastre trucate, li s-au scos posturile concurs si nu li s -au acceptat dosarele pentru continuitate pe posturi. De ce oare?

  • Ca cică s-a dat o lege (ziceți voi), care modifica baremul notei pentru titularizare si una din invatatoare, acum 14 ani ar fi luat nota mai mica… Ați auzit cumva de faptul ca o lege data anul acesta nu modifica o lege data acum 14 ani?Cine va credeți voi de-i Anulați un drept pe care la obținut acum 14 ani si o puneti din nou la concurs?

  • Sunteți doar un cuib de șerpii si vai de copii care ajung pe mana voastră sa- i educați.Aceasta doamna care si- a luat titulatura pe un post in învățământ acum 14 ani nu- i destul de buna pentu cuibul vostru… in schimb alte invatatoare care s-au specialiZat in agronomie sau zootehnie( nu-mi mai aduc aminte) sunt ” fruntașe”.Acestea probabil ca se pricep la ” inblanzit” șerpii…

  • Așa ca m- am hotărât sa merg mai bine la poliție ca-i tot acolo, in vecini…Si apropo, de procurori anticorupție ați auzit?Cred ca ar lucra si ei ceva…

  • Si cred ca ar trebui sa știți ca dacă trageti o besina pe Bulevard, pute in același timp si la Big si la Han si pe Decebal, si pe Pietonal. Ma mir cum de nu pute si la Inspectoratul Școlar , ce e mai aproape, pe 1 Decembrie?

    • MH, crezi ca nu ,,pute” si la ISJBN?? Doar ca ISJBN-ul de atatea mirosuri a devenit imun!!!

  • Se pare ca trăim vremuri in care zicala ” dacă azi furi un ou, mâine furi un bou” este expirata. In zilele noastre putem spune ” dacă azi ești un mic serpisor, mâine vei fi balaur”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.