Actualitate

Adrian Florin Chereji: Poate le vine mintea la cap autorităţilor locale şi anulează referendumul

Mişcarea civică bistriţeană organizează sâmbătă a patra întâlnire pentru salvarea Pădurii Codrişor. Adrian Florin Chereji a afirmat că populaţia nu poate fi consultată pe o chestiune asupra căreia instanţe de judecată competente s-au pronunţat că încalcă prevederi ale legilor în vigoare.

”Vă aşteptăm la o nouă drumeţie în Pădurea Codrişor, sâmbătă 14 septembrie, ora 11.00. Locul de întâlnire: intrarea veche în ştrandul municipal. Cei ce nu au semnat pentru petiţia „Salvăm Pădurea Codrişor” sunt invitaţi să semneze petiţia cu acest prilej. Îi rugăm pe toţi cei ce au tabele cu semnături să le aducă sâmbătă, pentru a le centraliza şi a putea trimite petiţia autorităţilor vizate. În caz de timp nefavorabil ne întâlnim la terasa „Codrişor”, la aceeaşi oră”, este mesajul lui Adrian Florin Chereji pe Facebook.

El a precizat că a depus, prin intermediul unui avocat, acţiunea de suspendare a HCL 99/2013 (Hotărârea Consiliului Local privind convocarea referendumului din 29 septembrie):

”Hotărârea este ilegală, nu poţi consulta populaţia pe o chestiune asupra căreia instanţe de judecată competente s-au pronunţat că încalcă prevederi ale legilor în vigoare (mă refer la faptul că o variantă ocolitoare nu poate avea traseul prin intravilanul localităţii). După cum rezultă din prima întrebare la care populaţia ar trebui să răspundă la referendum, traseul este aproximativ acelaşi cu varianta 2 SUD ( o mică modificare la intrarea în DN 17 înainte de Unirea), aprobată de CL prin HCL 151/2010, hotărâre anulată, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, de instanţele de judecată competente.

Un alt motiv este faptul că se angajează cheltuieli publice, fără a avea prevederi în bugetul municipiului Bistriţa pentru anul 2013. Este interzis prin legea finanţelor publice locale a se angaja cheltuieli dacă nu sunt prevazute în bugetul local. La data de 2 septembrie 2013, când a fost aprobată HCL 99/2013, în bugetul local nu era prevăzut nici un leu pentru organizarea de referendumuri locale.
În prealabil s-a depus plângerea prealabilă la Consiliul Local de a anula HCL 99/2013, după cum prevede legea contenciosului administrativ. Poate le vine mintea la cap autorităţilor locale şi anulează referendumul, după modelul Sorin Oprescu; în caz contrar vom solicita instanţelor de judecată anularea HCL 99/2013 şi cei implicaţi în aprobare acestei hotărâri vor suporta consecinţele legale, inclusiv cele materiale”.

2 comentarii

  • Varianta 2 Sud prin padurea Codrisor si prin albia raului Bistrita este o tampenie . In primul rand este o solutie fortata care tradeaza de la o posta interese personale meschine. Asemenea solutie nu rezolva nimici ci mai mult distruge. Un astfel de traseu nu doar ca nu solutioneaza problema tranzitului, dimpotriva creaza chiar o „gatuire” a traficului. O solutie ideala de centura ocolitoare a Bistritei ar fi varianta 3 Sud: Sarata-Monariu-Budacul de Jos-Jelna-Ghinda- Livezile, care intr-o perspectiva ar putea fi inclusa intr-o viitoare autostrada. Asta ar presupune ca viitoarea centura sa fie construita pe 4 benzi si sa fie total inafara localitatilor pe langa care urmeaza sa treaca. Este adevarat ca traseul acesta nu se afla doar pe teritoriul administrativ al orasului Bistrita, ceea ce nici nu e necesar, pentru adoptarea celei mai bune solutii. De aceea, este necesara implicarea consiliului judetean intr-o chestiune de asemenea importanta. Este greu de inteles de ce pana in prezent consiliul judetean nu are nici un punct de vedere, cu atat mai mult cu cat ar putea fi rezolvata problema tranzitului si pentru alte localitati precum Livezile.

  • Daca tot o sa fie referendum, propun, sa fie si intrebarea: Vreti sa continuati cu acest primar sau trebuie schimbat? Ar fi foarte buna in acest moment.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.