Economie

O nouă licitație pentru fabrica Dan Steel din Beclean, aflată în faliment

Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, una dintre cele mai mari companii ale industriei metalurgice din Romania, aflată în procedură de faliment de la începutul anului, urmează să fie scoasă la licitaţie cu un preţ de pornire de 25,9 milioane de euro plus TVA. Compania a acumulat datorii de peste 35 milioane euro.

Este a doua licitație pentru fabrică, după cea programată în 10 martie și la care nu au fost ofertanți, prețul de pornire fiind atunci de 28,8 milioane de euro fără TVA. Acum prețul a fost redus la 25,9 milioane de euro plus TVA. Licitaţia va avea loc în data de 28 aprilie, în Bucureşti.

”Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, una dintre cele mai importante companii ale industriei metalurgice din Romania, aflată în procedură de faliment de la începutul anului, urmează să fie scoasă la licitaţie cu un preţ de pornire de 25,9 milioane de euro plus TVA. CITR Filiala Cluj împreună cu Prime Insolv Practice, în calitate de lichidatori judiciari, organizează licitaţia în data de 28 aprilie 2023”, anunţă CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România.

Activul fabricii este compus din teren de peste 40 de hectare, construcţii cu o suprafaţă totală utilă de 75.460 de metri pătraţi şi echipamentele aferente. Proprietatea este delimitată de strada Valea Viilor şi calea ferată la nord, la vest de strada Valea Viilor, iar la sud şi est de terenuri libere.

”Ne propunem să atragem potenţiali investitori care să readucă la viaţă această fabrică cu o istorie de peste 30 de ani, care a fost unul dintre principalii angajatori ai oraşului Beclean şi totodată o importantă companie în industria metalurgiei din România. Proprietatea are toate utilităţile necesare şi acces la calea ferată din incintă, fiind potrivită pentru diferite activităţi de producţie. Pe lângă acestea, pe terenurile excedentare pot fi dezvoltate proiecte fotovoltaice. Valorificarea fabricii şi implicit repornirea activităţii de producţie va avea un impact pozitiv asupra zonei, oferind noi locuri de muncă”, a precizat Mariana Boiciuc, senior partner, CITR Filiala Cluj.

Compania a acumulat datorii de peste 35 milioane euro.

Înfiinţată în 1991, societatea Dan Steel Group Beclean SA a avut ca principal obiect de activitate producţia de metale feroase, sub forme primare şi de feroaliaje (cuie, sârmă zincată, sârmă împletită, plasă sudată, panouri etc), destinate atât pieţei interne, cât şi celei externe (Ungaria, Polonia, Serbia, Cehia, Slovacia). Produsele fabricate de societate au fost destinate în special sectorului construcţiilor şi al agriculturii, precum şi altor ramuri ale industriei, care realizau bunuri de larg consum.

Declinul cifrei de afaceri a început în anul 2017 când diminuarea volumului de business a condus la reducerea capitalului de lucru precum şi la creşterea semnificativă a gradului de îndatorare. Nu în ultimul rând, măsurile impuse în anul 2018 de Comisia Europeană asupra importurilor unor categorii de produse aparţinând industriei siderurgice a obligat Dan Steel Group Beclean SA să îşi asigure materia primă din cadrul UE, în condiţii contractuale mult mai oneroase pentru aceasta, şi cu plata în avans, ceea ce a creat o presiune suplimentară asupra situaţiei financiare a companiei

Problemele au continuat şi în ultimii ani când industria prelucrătoare a fost foarte afectată în ultimii ani pe fondul creşterii preţului energiei şi al carburanţilor, de îngreunarea lanţurilor de aprovizionare, de diminuarea comenzilor şi de creşterea costurilor de finanţare.

Industria prelucrătoare alături de comerţ si construcţiile au fost cele mai afectate domenii în 2022, iar companiile din aceste domenii reprezintă peste 60% din numărul total al firmelor intrate în insolvenţă în 2022, arată studiile CITR.

Din vara anului 2022 companiile pot beneficia de mecanisme noi de restructurare care le pot sprijini să îşi revină încă de la primele semne de dificultate: acordul de restructurare şi concordatul preventiv.  În cadrul acestor proceduri companiile au libertate de negociere cu creditorii şi de suspendarea executărilor silite, iar în acelaşi timp, creditorii companiilor pot beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanţelor.

CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 22 de ani pe piaţa insolvenţei şi peste 1.100 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro şi distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

3 comentarii

  • Pana nu de multi ani era pe profit, patronii faceau avere cu nemiluita, si apoi este praf….dezinteres din partea patronilor, carora oricum nu la pasa de slugile care munceau acolo

    8
    1
  • Este o zicere consacrata la noi: ce vine pe p…, pe p… se duce! Privatizari la gramada facute pe spaga si pe ascuns, repartizari ale activelor statului prin hotarari discretionare in scopul creerii burgheziei rosii dupa modelul rusesc, toate au ajuns la fier vechi; iar fierul vechi se duce si el in Turcia ca doar in Romania nu are cine-l prelucra.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.