Actualitate

O nouă plângere prealabilă privind centura Bistriţei, luată în discuţie de Consiliul Local

Asociaţia Bistriţa Civică a depus o plângere prealabilă prin care solicită Consiliului Local să elimine din cuprinsul Planului Urbanistic General şi Regulamentului Local de Urbanism, aprobate în 14 noiembrie, traseul variantei ocolitoare Bistriţa Sud. Recomandarea juriştilor este de menţinere a prevederilor PUG, deoarece ”nu există elemente care să susţină revocarea hotărârii”.

”Varianta este identică 80-85% cu varianta 2 Sud, considerată nelegală de către instanţă în 2011. Inserarea acestei variante ocolitoare vine în contradicţie cu planurile de urbanism anterioare care includ Pădurea Codrişor ca şi zonă de agrement, şi care ar fi defrişată într-o suprafaţă importantă. Includerea în PUG a variantei ocolitoare Bistriţa Sud contravine unei hotărâri de CL adoptată în 2010 şi aflată în vigoare la acest moment, hotărâre care aproba alte două variante pentru această centură ocolitoare, traseul 1 Nord sau 3 Sud. Totodată, referendumul din 29 septembrie a fost invalid”, se arată, printre altele, în plângerea formulată de Asociaţia Bistriţa Civică.

Plângerea va fi supusă spre aprobare în şedinţa extraordinară a Consiliului Local de luni. Răspunsul Departamentului Juridic al Primăriei, pregătit pentru informarea aleşilor locali, este că nu au fost identificate elemente care să să susţină revocarea/modificarea hotărârii CL, iar propunerea este de respingere a plângerii prealabile.

O plângere prealabilă similară a fost formulată de Maxim Gagea, Silivan Crăciun şi Mariana Nacu.

În cadrul referendumului organizat de municipalitate în 29 septembrie, 58,02% dintre alegători au spus că sunt de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene (174 de milioane de euro), a variantei ocolitoare Bistriţa Sud pe traseul: DN 17 – Parc Industrial Bistriţa Sud – Dealul Cighir – Dealul Codrişor – Complex Wonderland – DN 17. Varianta ocolitoare Bistriţa Sud are o lungime de 14,58 km. În proiect sunt prevăzute lucrări de consolidare a Dealului Codrişor în valoare de 69 de milioane de euro, iar de-a lungul arterei vor fi montate panouri fonoabsorbante şi parapete de siguranţă metalice.

În şedinţa de luni va fi analizată şi o altă plângere prealabilă, transmisă de Cosmin Pop şi Radu Rognean, proprioetari ai unor terenuri în zonă, în care se solicită extinderea limitei de intravilan în zona lacului de la Sigmir : ”A fost extins intravilanul pe o porţiune mică de teren în zona de deasupra lacului, nu şi pentru restul de teren”.

Departamentul Juridic propune Consiliului Local respingerea plângerii, terenurile respective rămânând în extravilan din cauza ”accesului dificil şi lipsei dotărilor edilitare”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.