Actualitate

O pădure din Parcul Munții Rodnei, rasă. Ce explicații dă șeful de ocol

Un versant întreg de pădure mixtă veche de foioase și rășinoase a fost ras de pe fața pământului. S-au făcut drumuri forestiere noi, multe și apropiate fără aprobări. Lățimea acestora ajunge chiar și la 10 metri, la fel ca un drum național. Pentru realizarea lor au fost distruși chiar și versanți din rocă. Eroziunea solului are adâncimea de 1-2 metri. Suprafețele tăiate nu doar că nu s-au regenerat, dar sunt acum supuse eroziunii accentuate.

Sunt constatările făcute de Agent Green care a publicat la jumătatea acestei luni o investigație făcută în zona parcului național.

”În pădurile administrate de Ocolul Silvic Someș – Țibleș ne-am fi așteptat să găsim un mod de administrare protectiv pentru că suntem într-un parc național (Parcul Național Munții Rodnei – n.r.). Din păcate, am găsit o tăiere rasă ascunsă sub titlul de tăiere progresivă și drumuri forestiere construite în mod ilegal, lipsa regenerării naturale, eroziune de peste 1,6 metri care a lăsat în aer rădăcinile molizilor, o cauză care va duce la uscarea lor în continuare și extinderea tăierilor accidentale”, au transmis reprezentanții Agent Green care au realizat un film în zona în care pădurea a fost rasă de pe fața pământului .

În discuția cu reprezentanții Agent Green, șeful Ocolului Someș-Țibleș, Mihai Mureșan, fost consilier județean PSD, a bânguit tot felul de explicații cum că ar urma să se facă o regenerare a zonei defrișate, pretinzând inclusiv că va planta copaci în platforma drumului și va căra, la nevoie, pământ pe versant ca aceștia să prindă rădăcini.

”Obiectivul principal într-un parc național este protejarea biodiversității și ecoturismul. Eu nu înțeleg nici ce se protejează atunci când razi pădurea și nici ce ar mai putea să vadă vreun turist. De asemenea nu înțeleg de ce guvernul a promis că va proteja strict parcurile naționale dacă cei care le administrează le tratează mai rău decât ar trebui îngrijite niște păduri ordinare pentru producția de lemn. Oamenii care taie în Rodna parcă au boală pe pădure. Dezastru au lăsat în urmă. Am bătut la picior sute de parcuri naționale de pe toate continentele. Nu am văzut niciodată tăieri. Standardrul este același peste tot în lume, mai puțin în România. Din Yellowstone până în Great Ottway National Park nu vezi niciun ciot. Copacii sunt lăsați să crească și generațiile să se succeadă natural, fără intervenția omului”, a adăugat Păun.

Ocolul Silvic Someş–Ţibleş s-a înfiinţat în 2002 şi avea în administrare o suprafaţă inițială de 9762 ha fond forestier, proprietate a localităților: Zagra (4832 ha), Salva (2496 ha), Coşbuc (1482 ha) și Runcu Salvei (1524 ha).

Ulterior, începând cu data de 01.05.2005 au aderat în vederea administrării de către Ocolul Silvic Someş – Ţibleş a suprafețelor de fond forestier şi localitațile Rebrişoara (3062 ha); Rebra (2060 ha); Nimigea (3598 ha); parte a oraşului Năsăud (591 ha), precum și Parohiile Ortodoxe: Rebrişoara, Gersa I, Gersa II, (65 ha), astfel încât la data actuală suprafaţa de fond forestier administrată de Ocolul Silvic Someş – Ţibleş este de 19710 ha.

Asociația Agent Green este o organizație neguvernamentala și non profit pentru protecția mediului, înființată în anul 2009 în Romania. Scopul ei este de a investiga crime de mediu, de a le expune strategic și de a promova soluții pentru conservarea biodiversității și asigurarea bunăstării generațiilor viitoare.

Etichete

36 comentarii

 • Au ras muntele pentru a se face gazde. N-au avut bani de vile si masini straine de aceea au ras muntele. Golaneala trebuie pedepsita, dar cine sa o pedepseasca cand toti sunt corupti??? Uitati-va la politicieni care sunt de-o viata prin politica si functii de conducere crezand ca vor trai vesnic. Au facut averi peste averi dar cine sa le ceara socoteala????

  236
  2
  • Cam toți ăștia care au distrus pădurile sunt, într-o formă sau alta, lipiți la țâța PSDului sau PNLului, direct sau prin fii vitregi gen ALDE, PSU, etc. Nu credeți că ar trebui să votăm altceva? În loc să-i dați minusuri omului de mai sus, puneți și voi o propunere de persoană, partid ce ar merita să fie votat.
   Critica a mers atâția ani, acum nu mai e destul pt că majoritatea știm ce e, și ce s-a făcut rău. Haideți să fim mai constructivi și să spunem cine e de votat și cine nu.

   18
   7
  • donQ la noi la Bistrița USL şi implicit Dreapta Unită are o mică mare problemă deoarece are pe alifie viceprimar care în afara faptului că în Consiliu Local votează la comandă fără să spună nimic toate bazaconile primarului PNL nu mai face absolut nimic.

   13
  • Dacă folosești lemne la încălzire,ai o chitară sau un pian…Mobila nu mai este modernă doar din lemn.In industria navală este nevoie de mult lemn dar uneori se produc accidente prin care se revarsă petrol în ocean.In agricultură producția de grâu folosește tone de petrol.Daca prețul crește la petrol oare nu trebuie să se reducă consumul de lemne ??

   1
   2
 • Sa fie foarte clar !
  Nu exista nimic protejat in Romania, asta este doar pe hartie cu care mintim Europa si pe prostii din tara care cred in asa ceva.
  Nici macar DELTA unicat ecologic nu este protejata, braconajul si constructiile demonstreaza asta.
  Si muntii Rodnei desi sunt numiti PARC NATIONAL totul este o farsa.
  Romania este demult impartita intre MAFII si nici macar CSAT-ul nu mai poate face nimic.
  Doar ARMATA tarii cu glontul pe teava si o lege foarte exacta si simpla in continut mai poate face randuiala.
  Totul este praf in NATURA !….si nu peste mult timp tara se goleste de cetateni.

  115
  165
  • Bălane ca ca ecologist de aceste probleme trebuia să te ocupi de salvarea pădurilor protejate și neprotejate din Bistria și județul Bistrița Năsăud și nu să distrugi funcționarea orașului cu toate prostiile tale !

   96
   21
  • Chiar în Bistrița sa un dezvolator a ras o parte din pădurea ddin aproipierea străzi Lacului culmea pentru a face un teren de fotbal fără ca nici măcar unul dintre cei care au tupeu să se autointituleze ecologiști să spună ceva.

   72
   5
  • Ce vrei mă ?! Păi numai în Bistrița există strada fobaliștilor ha ha și culmea și asta este tocmai în pădure !

   43
   1
  • Pădurile din Sudul Biststriței lafel cum se întâmplă cu Parcu Mare nu mai au nici-o șansă pe zi ce trece tot felul de bazaconi care le distrug. Chiar în ședința de prezentare a bugetului primarul a prezentat și sania pe șine care va duce la tăierea altor copaci din Pădurea și așa jupuită de alte bazaconii de pe dealul Cocoșu. Autointitulatu ” ecologist ” Bălan veșnic prezent la acest ședințe nu a spus absolut nimic de acest nou dezastru ecologic ba mai mult a ținut-o numai în laude pentru acest primar.

   55
   2
  • Apropo de ilegalități, Bălane tu singur te-ai lăudat aici că în ședința de buget vei prezenta aurorizația de construcție pentru casa ta ilegală pe care țio dă tovarășul tău actualul primar !

   40
   7
 • Alo ! Alo ! Tovarăși ! Organele, se aude ? V-ați autosesizat ? Încă o pădure rasă, încă un dosar mort înainte de a se naște. Răspunde cucu și pupăza !

  102
  2
  • Au uitat „obiectivele”?!
   Website:🧐Obiectivele prioritare:
   „Menirea Administraţiei parcului este în principal aceea de a monitoriza întreaga activitate de pe raza parcului, în scopul protejării patrimoniului natural de o‼️❗O valoare inestimabilă a‼️❗❗ Munţilor Rodnei.”
   (Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei (APNMR))”.
   ––-
   P.s.def. INESTIMÁBIL, -Ă adj. =de nepreţuit; inapreciabil; Foarte Valoros; (< fr. inestimable, lat. inaestimabilis)
   ––
   https://www.parcrodna.ro/pagina/obiectivele-prioritare

   7
   1
 • Singurul lucru de care se tem meseriasii care taie si fura in paduri este aparitia figurilor si faptelor lor la televiziuni,etc.Deci solutia este sa i aratam pe sticla si atunci incep sa si faca treaba institutiile statului.Am o rugaminte:lasati l in pace pe dl.Balan,ca a facut si face multe pentru orasul nostru!!

  18
  43
 • Cârdășia, hoția, jaful sunt protejate începând de la Cotroceni, până la ultimul consilier local. Crede cineva că poți rade un munte fără complicitatea proprietarului? Chiar dacă pădurea este în Parcul Național, suprafața respectivă aparține de o primărie, este dată în paza unui Ocolul Silvic, dar și în grija celor de Parrc, precum și a Jandarmilor montani. De ce nu ne zice șeful de Ocolul de ce primărie aparține, cine-i pădurarul care o avea în grijă? unde au fost rangerii Parcului, jandarmii? Cine-i agentul economic care a tăiat-o? Răspunsul îl știți și dumneavoastră. Sunt toți pe-o mână, iar de cumva ajung la specialii din justiție, au grijă și ăștia să-i albească. No, numa zîc.

  63
  2
 • “Nu suntem hoti si nici mafioti”. Zilele trecute asta strigau cei din industria lemnului protestand impotriva reglementarilor tot mai stricte(care se pare ca sunt doar pe hartie) .

  38
  1
 • Noi…sau Belarus…..ne convine sau NU…dar suntem obligați să-i pupam în cxx.
  Sunt în n acesta țară mai mulți speciali și mana-ntinsa ce-i doare în cot de toate. Simțiți mirosul de hazna…s-a schimbat vântul..acum bate dintre Buzău

  14
  2
 • AR TREBUI CA ȘEFUL DE OCOL ,PĂDURARUL ,BRIGADERUL ȘI CEICARE AU FOST IMPLICAȚI IN ACELE TĂIERI INCLUSIV PATRONI SĂ STEA IN DETENȚIE CU MUNCĂ ZILNICA IN FAVOAREA SOCIETĂȚII PÂNĂ CREȘTE PĂDUREA LA FORMA INIȚIALĂ SĂ SE DUCA TOTI LA ÎMPĂDURIT PĂDUREA DA LE FIE CONFISCATA TOATA AVEREA !!

  44
  3
 • Nu-i prima dată când primarii din zona Parcului National Muntii Rodnei în cârdăsie cu Radu Moldovan a pus gând rău pădurilor protejate . Cu cativa ani in urma Raducu s-a „gândit” serios să treacă Parcul Naţional Munţii Rodnei in administrarea CJ, urmand ca in cativa ani sa-l termine. Reactia oamenilor care gândesc cu adevarat, inclusiv a celor din presa bistriteana a spulberat pretentia ca Parcul Național Muntii Rodnei sa intre in administrarea CJ Bistrita-Nasaud . Acest demers vecin cu nesimtirea al presedintelui CJ a determinat reactia doamnei Cristiana Sabău din editorialul virulent, dar obiectiv si drept aparut la acea vreme in TimpOnline.ro:
  (Vezi: http://www.timponline.ro/luati-va-gheara-de-pe-parcul-muntii-rodnei/)

  33
  2
 • Cine taie o cracă e supus judecatii finale da ăia care taie tot arealul? Ei vor dispărea pe vecie. Nimănui nu i va păsa de niste golani.

  12
  1
 • Toti care ati citit si comentat sunteti capabili sa organizati un miting de protest in fata prefectului ?Romanii merita ce e mai rau deoarece nu isi apara tara si sunt indiferenti la toate.Tineretul sunt pe terase si pe Tik-Tok fara sa se implice la nimic.

  12
  43
  • Bălaneeeeeeeee Tineretul pleacă din țară din cauza voastră a babalâcilor nocivi şi ce faceți voi . În Bistrița nu este nimic pentri tineri de aceea stau prin crâşme. De 30 de ani nu sa făcut nimic în noile cartiere unde sunt copiii şi tineri culmea se fac facilități pentru tineri aiurea în zonele vechi nasoale profund îmbătrânite fără copii. De aceea pleacă tinerii din Bistrița cât văd cu ochi numai să scape de aici nici măcar copilul tău nu mai este în Bistrița.

   35
   2
  • Când PNL a vrut să întinerească Bistrița a promis că va face o bază sportivă în oraş peste linie pe Zefirului în locul ruinelor de la fosta Centrală Termică bineînțeles că de atunci nu sa mai întâmplat nimic acolo.

   32
   1
  • Cum nu se fac facilități pentru tineri ?! Se fac la Cucuieți din Deal la marginea oraşului în Cocoşu granița cu Livezile unde copii şi tineri din oraş nu au cum să ajungă în siguranță.

   29
   1
  • De 30 de ani nici măcar o şcoală publică una singură nu sa construit în noile cartiere ale Bistriței. Sau înghesuit corpuri de clădire una peste alta dea valma în vechile şcoli din Centru fără se se facă nici măcar locuri de parcare unde să poată să-şi aducă părții copii la şcoală. Doar privați care au mai mult cap ca politruci au văzut această necesitate şi au construit liceul Logos peste linie în cartierul Subcetate.

   27
   1
 • UAU ….ca nimic nu sti.
  Prin DEMISIA aleasa de mine din cele doua partide ecologiste conduse cat se poate de prost de la Bucuresti nu am avut cum sa distrug doua filiale si nici nu mi-a trecut prin cap asa ceva.
  Ei nu sunt capabili de rezultate cei de astazi si vedem cum si la Bistrita tac malc si nu se implica la nimic.
  Am o varsta si nu pot fi tatucul lor asta arata din contra ca fara mine nu se mai pot manifesta.
  Regret ca am imbatranit logic dar sunt atatia tineri care pot alege ECOLOGIA si sa faca treaba.
  Din contra cat am fost la Partidul VERDE am reusit sa scot pe piata 5 (cinci) consilieri in Bistrita si judet.
  Sa-i vedem acuma in 2024 ce vor face ?

  4
  43
  • Bălane mortu de la groapă nu se mai întoarce tu ai pus bomboana pe colivă la ambele partide ecologiste.

   14
   4
  • Lume proasta,tac români ca boul la jug ,daca nu iau oameni din zona masuri sa fie organizati si sa aoere ilegalitatile uniți nu dezbinati,si facut proteste acolo direct la fata locui,dar cu cine ,ca hoa8ti,bandiți, si mincinosi conduc,securisti si fii de. comuniste.

 • GORE.
  poate vrei sa spui ca fara mine nu se descurca si sunt inexistente in luarea de pozitii clare si dupa lege.
  Exprima-te corect !

  4
  33
  • Țara lui Papură vodă acum politruci filozosi stau ascunşi în păpuşoi nu mai spun nimic.

   19
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS