Actualitate

O ploaie torenţială le-a dat emoţii locuitorilor din Romuli. Apa a intrat în zece gospodării

Comuan Romuli a scăpat, sâmbătă seara, ca prin urechile acului de un dezastru. O ploaie puternică s-a abătut asupra zonei unde a turnat cu găleata. Primarul Ioan Moniţa spune că zece gospodării au fost inundate şi că apa a intrat şi pe DN 17 C, drumul care face legătura cu Maramureşul. Şansa celor din Romuli a fost că a plouat doar pe porţiuni, altfel riscau să rămână fără case.

Primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa, a declarat că sâmbătă seara s-a abătut o ploaie puternică asupra comunei, pe anumite porţiuni căzând, după estimările sale, chiar şi o sută de litri de apă pe metri pătrat.

“Eu estimez că au căzut o sută de litri de apă pe metru pătrat la izvorul Sălăuţei, pe Valea Glodului şi Fendroaia. Spun asta pentru că debitul Sălăuţei a crescut cu doi metri. Aşa ceva nu am văzut în viaţa mea. Anul trecut, în zona aceea, unde izvorăşte râul Sălăuţa, nu curgea apă. Anul acesta, debitul a fost mai tot timpul mic. Acum a crescut înspăimântător. Am avut foarte mare noroc că a plouat doar pe porţiuni, nu peste tot, altfel păţean ca la Târlişua (comună afectată grav de inundaţiile din 2006 –n.r.). Ne lua Sălăuţa cu totul”, a declarat Ioan Moniţa.

El a spus că apa a intrat în zece gospodării aflate în preajma râului, trei dintre ele fiind mai grav afectate, dar şi pe DN 17 C, drumul care face legătura între Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, care a fost impracticabil pe porţiuni.

“Aici, la noi, sunt case solide. Dacă erau din chirpici, nu mai era una în picioare. Am intervenit cu maşini, cu pompierii voluntari să ajutăm oamenii să scoată apa din beciuri, din curţi, din bucătării. Mulţi şi-au scos animalele din grajduri şi le-au urcat pe deal. S-au speriat ştiind cât de periculoase sunt ploile acestea mai ales la munte. Numai că nu a durat mult. Norii s-au dus spre Maramureş. Era negru cerul în direcţia aceea”, a spus Ioan Moniţa.

Nord-vestul judeţului Bistriţa-Năsăud a fost, sâmbătă după-amiaza, sub avertizare de cod galben de furtună.

2 romuli inundatii 4 romuli inundatii 1 romuli inundatii

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS