Lecţia „vin noaptea nişte maşini pline cu câini lăsaţi apoi pe străzile oraşului” cred că se predă la adunarea generală a primarilor de municipii. Am auzit-o din gura primarului Ovidiu Creţu, iar mai nou şi de la Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Nu ştiu cum se face că administraţia locală de peste tot e complet paralizată în faţa acestor maşini misterioase despre care nu ştie nimeni de unde vin şi încotro se duc. Personal nu cred în povestea asta, dar, dacă ea e adevărată, atunci înseamnă că plătim degeaba poliţişti, poliţişti locali, servicii de informaţii, direcţii de pază etc. Aş propune ca toate aceste structuri să nu-şi ia salariile în luna în care descinde câte o maşină plină cu câini în oraş despre care nimeni nu poate să spună de unde vine şi încotro merge. Dacă ne atacă maşinile cu câini, vă daţi seama cât de vulnerabili suntem în faţa oricărui alt atac. Mai bine să nu ştim!
În ce priveşte referendumul pe care tocăm, oricum, foarte mulţi bani, cred că puteam profita de ocazie ca să ştim ce părere au oamenii despre felul în care administraţia trebuie să se raporteze la câinii vagabonzi, nu de alta, dar 300 de oameni muşcaţi de câini de la începutul anului şi până în prezent înseamnă că avem un caz pe zi, ceea ce nu e puţin lucru. E adevărat că nu sunt mii, ca la Bucureşti, dar nici Bistriţa nu e un oraş mare. Tot o dăm în sus şi în jos că suntem europeni, dar, cu toate acestea, şi la noi haitele se plimbă liniştite prin parc, prin zone publice, prin cartiere. Aşa cum arată şi statisticile, nu numai că se plimbă, dar şi atacă.
În ce priveşte parcul, nu pot să nu-mi exprim revolta faţă de câinii cu stăpâni care îşi fac nevoile pe gazon şi pe alei. Cât de nesimţit poţi fi ca individ să permiţi aşa ceva? Pot să înţeleg că nu mai poţi de dragul unui animal şi-l culci în pat cu tine. E treaba ta ce faci între pereţii casei, dar nu pot să înţeleg şi nici să accept atitudini de acest fel care nu au nimic de-a face cu civilizaţia. De ce trebuie ca un om care merge prin parc sau pe stradă să calce în mizeriile lăsate de nu ştiu ce câine? Ce să mai zicem atunci de vagabonzi dacă cei cu lesă sunt aşa cum sunt?
Personal nu sunt de acord nici cu creşterea unui câine la bloc. Mi se pare groaznic atât pentru animal, cât şi pentru vecinii proprietarului. De cele mai multe ori, egoismul îşi spune cuvântul şi stăpânul câinelui îi aruncă vecinuului replica: „ce vrei să-i fac? E doar un animal!”. După părerea mea, ar trebui stabilite nişte reguli de convieţuire urbană şi din acest punct de vedere, dar cel mai important şi mai arzător este să luăm o decizie, ca societate, legat de câinii vagabonzi, nu de alta, dar ipocriţii de politicieni se pare că nu sunt în stare decât de promisiuni. Când ajung să le pună în practică recurg la popor. Aşadar, ce poziţie aveţi în privinţa câinilor vagabonzi? Ce ar trebui să facem cu cei din Bistriţa?
Cristiana Sabău
mi se pare halucinant ce se intampla,ce tornada s-a pornit impotriva celui mai iubit animal de pe planeta,despre caini care sant cei mai buni prieteni ai omului,caini care salveaza mii de oameni anual,caini care ajuta persoane handicapate etc.cu siguranta sant caini agresivi maidanezi care trebuie eutanasiati,dar de aici si pana acolo in care cereti eutanasierea tuturor cainilor mi se pare halucinant,iar despre cainii tinuti la bloc nu stiu ce te derajeaza pe tine pentru ca sant animale de companie ,iar spre stiinta ta aproape toate hotelurile de 4 si 5 stele din lume iti dau posibilitatea sa stai cu cainii in camera,dar noi romanii sau mai bine zis unii care cred ca nici copii nu le plac pot vorbii asemenea anomalii,nu cred ca cine a avut in viata un caine sau orce animal poate sa vorbeasca asa ceva ,cati copii au murit pe trecerea de pietoni?cati copii au fost violati,cati copii sant prin canale?cand au murit 11 copii arsi de vii la maternitatea din bucuresti cati oameni au fost autanasiati?sau cear trebuii sa facem cu pedofilii?de ce nu urla ziarele cu aceste probleme grave,de ce nu vorbiti zilnic despre cei care ne distrug viitorul copiilor cu drogurile mai mult de cat toti maidanezzi din romania pe 100 de ani ,astea sant cele mai groaznice lucruri nu maidanezii,drogurile,lipsa locurilor de munca pentru tineri,somajul,nu maidanezii,pacat pentru ca santeti formator de imagine si am vrea sa vedem in articolele tale problemele grave despre drogurile din judetul nostru si nu cainii de la bloc carte sant o picattura de apa intrun ocean si sunt o bucurie pentru copii si oameni care itradevar iubesc ceva si eu cred ca sant de admirat ca au grija de un suflet,
si mie mi se pare ca articolul asta e oarecum denigrator la adresa posesorilor de animale.Pacat ca oamenii nu inteleg ca maidanezii nu sunt cauza ci REZULTATUL.Legea actuala e foarte buna,corespunde celor europene,ar putea avea si un rol de a educa, dar ca toate legile din Romania, nu e aplicata.Cat despre cei care abandoneaza cainii,nu sunt cei care „dorm cu ei in pat”,ci mai degraba cei care ii iau in scop de paza pentru care animalul respectiv nu reprezinta nimic.Haideti prin astfel de discursuri sa nu anulam benificiile unui animal de companie mai ales in lumea in care traim(reducerea stresului,a tensiunii arteriale,tonus si imunitatea crescuta la copii,scaderea riscului de depresie,respectiv suicid la adolescenti,detectia cancerului in stadii primare,insotirea persoanelor cu deficiente de vedere sau epilepsie etc etc).Mi-as dori sa vad si la noi ca dincolo caini de terepie prin spitale care sa bucure copii,mai multi voluntari care sa isi dreseze cainii pentru interventie la cutremur,mai multe fonduri pentru Centru Chinologic Sibiu pe programul „Maidanezul” care sa se reflecte in efectivele cainilor de politie ,mai multi maidanezi adoptati,mai putini caini cumparati din petshopuri.ADOPTATI dar nu inainte sa va informati ce inseamna asta si…IUBITI!!! http://www.adoptiicaini.ro
povestea asta cu cainii trebuie rezolvata de administratie, fara referendumuri si scandaluri inutile. Exista legislatie, Tulcea, Oradea, Clujul si alte orase au rezolvat problema asta. Numai cine nu vrea sa rezolve face comisii.. referendumuri si alte povesti..
Puiul de gaina,mielul, iedul…chiar nu fac rau nimanui si de ce ii sacrificam?
Problema cea mai grea de rezolvat in privinta cainilor fara stapan este cea a celor agresivi lasati liberi in spatiul public, problema nerezolvata de ani de autoritati. Apoi este cel al numarului lor mare fara stapan. Ca in toate lucrurile si in aceasta problema autoritatile si opinia publica trebuie sa gaseasca si sa adoptat un echilibru social si natural in sensul ca tragediile provocate de cainii agresivi sa nu limiteze iubirea si prietenia dintre caine si om. Scoala, familia si societatea ar trebui sa faca mai mult in privinta educatiei privind ingrijirea animalelor de companie. Zooterapia sau terapia prin ingrijirea animalelor de companie este o cale de a imbunatati viata afectiva si sanatatea copiilor si adultilor, in special a celor in varsta sau cu diazibilitati. Ultimul caz tragic a fost insa exagerat de mediatizat, fapt care a diminuat in spatiul public importanta acestui animal de companie in viata omului. Iar politizarea lui nu isi are locul; problema cainilor fara stapani trebuie rezolvata ACUM in mod legal si mai ales umanitar.
Cu sau fara intrebarea despre cainii comunitari, oricum referendumul este o actiune inutila si o risipa de bani si timp. In acelasi timp este si o dovada de lasitate si de lipsa de curaj in asumarea raspunderii. De ce alti primari au putut rezolva si problema centurii ocolitoare si pe cea a cainilor comunitari fara referendum? Dar cand ai un primar preocupat doar de probleme personale, in loc sa se lupte sa rezolve scoaterea traficului de tranzit inafara orasului, de ce oare el apeleaza la referendum intreaband cetatenii daca sunt de acord ca drumul de centura sa treaca prin oras cu pretul distrugerii padurii codrisor si pe la poarta spitalului TBC. Nu cumva din interese personale? Apoi cine l-a oprit pana acum sa rezolve problema cainilor fara stapan? In loc sa se ocupe de repararea strazilor pline de gropi si de fatadele cladirilor care stau sa cada, el se ocupa de mutarea statuilor de parca asta e prioritatea orasului. Apoi sa nu mai vorbim de mutilarea cu drujba a copacilor de pe strazi, lasandu-i ca pe niste trunchiuri contorsionate fara ramuri, care abia mai supravietuiesc si nu mai ofera nici umbra si nici oxigen, in loc sa se ocupe de cainii comunitari care reprezinta cu adevarat o problema pentru siguranta, sanatatea si igiena cetatenilor.
Pentru a vedea adevarul, este bine sa urmarim cifrele si in primul rand sursa acestor caini. In statistici avem cam 1200 de caini comunitari in BN. In ultimii doi ani, au fost adoptati doar de catre straini vre-o 700. Au fost sterilizati peste 1000 si asta pe bune, pentru ca au facut-o strainii pe banii lor, nu pe bani publici. La adapost apar in scripte zilnic in jur de 140 bucati, desi oricine merge acolo vede in medie 40-60. Dar decontul este la 140. Pe strada cateii nu prea supravietuiesc, asa ca povestea cu inmultirea necontrolata pica. Camioanele nu le-a vazut nimeni. Deci unde este misterul. Se pare ca in curtile noastre de unde provin candidatii pentru functia de „comunitar”. Iata scenariul. Avem o catelusa foarte frumoasa, am scapat-o de sub control si are 5-6 catelusi dragalasi si frumosi foc. Suflet milos, avem ggrija de ei, ne jucam, dar au creescut si devin o pacoste, unul l-am dat unui vecin,dar ce facem cu restul? Ii punem in portbagaj si la fapt de seara mergem si-i lasam pe un santier parasit. Iata cum am rezolvat problema maidanezilor din curtea noastra si am pasat-o in curtea comunitatii. Iar nenea primarul care crede ca lichidandu-i pe toti va rezolva problema, este un naiv. In orice criza, follow the money.
Caini vagabonzi nu au aparut de pe luna. Ele au aparut exact asa cum descrieti dnl Munthiu, pentru ca au fost abandonati de cei care inmultesc caini pentru comert, de omeni care nu le pasa de ei ci de profit. De cei care nu steriliseaza caini lor de casa/curte, din neglijenta si cei care considere fintele ca si obiecte de uz si le arunca in strada cind numai sint mici si draguti, sau cind sesizeaza ca un animal cere atentie si costa bani pe linga timpul necesar.
Recent am salvat 2 pisici aruncate linga drum, altcineva trecea la noi si avea doi pisici care le a gasit in tomberon. Toti 4 au ajuns in Germania la un asyl de animale si speram sa gaseasca stapani cu inima.
Sint dealeri care tin pasarile in colivii mult prea mici, vind pasariile bolnave, vind acesori nepotrivite. Comertul cu animale si asta este o catastrofa.
O mare problema este si ca autoritatiile care exista pentru scopurile respective nu sa ocupa si daca te adresez lor, dau din umer.
Si chiar daca astazi s-au omori toti ciane de pe strada, la anul vor fi din nou tot atita caini, din cauzele sus mentionate.
Singura solutia sint impozite, amenzi drastice, necesitate de dovezi de sterilizare, autorizatii de reproducere, prohibitie de comert cu animale de companie si in final asyle pentru animale pentru incurajare de adoptii.
Primarul nostru, care pina acum ne-a dovedit ca este un prost gospodar, va ajunge sa organizeze referendum cu intrebarea: sa merg la serviciu pe jos sau cu masina ? Eu i-as raspunde „si si” doar sa aleaga de fiecare data un alt traseu, poate ar reusi sa vada mizeria si brambureala in care traim. Ar trebui sa vada cum se desfasoara traficul in zona de langa fostul CPL, la piata en-gros.
Oare mai functioneaza fabrica de manusi de la Tg. Mures? Ar fi buni si maidanezii la ceva, atunci.
Io ma-ntreb cum mama naibi n-o fo atacată în contencios administrativ bagabonţeala asta cu referendumul lu’ tovarăşu Creţu, că doar există deja o hotărâre judecătorească rămasă definitivă privind centura ce nu vrea să ocolească intravilanul Bistriţei. Or salvatoare a referendumului îi falsa problemă a pietonalului?
BINE CA GUVERNUL ACESTA SA UMPLUT DE ORDONANTE…SI ACUM LE TREBUIE LA CEI DE LA PUTE..RE REFERENDUM….
[…] Serviciului de ecarisaj din Primaria Bistrita, Maria Iordache, citata de TimpOnline.ro. Potrivit aceleiasi publicatii, 300 de oameni au fost muscati de caini de la inceputul anului si pana in prezent.Botosani: 2.000 […]
[…] Serviciului de ecarisaj din Primaria Bistrita, Maria Iordache, citata deTimpOnline.ro. Potrivit aceleiasi publicatii, 300 de oameni au fost muscati de caini de la inceputul anului si pana in prezent. Botosani: 2.000 […]