De ce scriu acest text? Pentru că sunt profund revoltată de unele reflectări în presa de partid a ceea ce s-a întâmplat aseară. Cum e posibil ca om care ai asistat la o amplă mişcare de stradă să scrii că oamenii au participat la „un protest, sau aşa ceva”? Înţeleg că PDL, prin interpuşi, a cumpărat acest ziar, înţeleg că muncitorii de aici sunt profund devotaţi stăpânului şi că-i cântă ode la fiecare ieşire din ocol, dar nu pot pricepe cum au reuşit să-şi piardă cele mai elementare simţuri care le dau dreptul să îşi câştige pâinea din meseria asta. „Manifestaţia a arătat a formă de protest evoluată pe linia dansului pinguinului”, scrie autoarea textului jignindu-i pe cei care au ieşit în stradă în cel mai josnic mod posibil sugerând, prin ceea ce a scris, că manifestanţii au fost nişte membri PSD scoşi în stradă, cu forţa, de liderii lor puşi pe căpătuială.
De regulă, dacă nu sunt slugi perfecte şi nu execută ordine la comandă, oamenii vorbesc din propria experienţă. Probabil că autoarea acestui text nu are părinţi cu pensiile tăiate, probabil că altcineva îi plăteşte facturile, probabil că e mulţumită că zi de zi la şcoală se cer bani pentru alte şi alte manuale, că în spital nu poţi intra fără şpăgi de la primul portar până la ultimul, că nimeni nu respectă hotărâri judecătoreşti, că Botiş, de îndată ce s-a înfipt în scaunul de ministru, a început să ia pentru sine şi ai săi şi acum nu mai vrea să dea înapoi. Probabil! Sunt şi oameni mulţumiţi de lucruri care revoltă pe toată lumea. Nu ne-ar deranja dacă şi le-ar exprima pe bloguri şi în cărţi ca să afle şi istoria cât invers au înţeles totul. Ne deranjează când sunt scrise cu aplomb, în ziare, ca şi cum ar fi adevăruri eterne, demne să-i facă pe stăpâni să exalte de fericire şi să mai dea un leu în plus la simbrie. O, da, stăpânii sunt generoşi, ştim asta, mai ales când dau bani de la buget, nu din propriile buzunare!
Ştiu, veţi spune că mă prefac că nu am văzut aseară oameni politici în stradă. Nu mă prefac, i-am văzut, dar i-am mai văzut şi altă dată chinuindu-se din răsputeri să scoată lumea în stradă şi nu au putut. Aseară însă, oamenii au ieşit fiindcă nu au mai putut. Poate nu toţi, poate nu politicienii (care se descurcă în orice guvernare, fie că sunt la putere, fie că sunt în opoziţie), dar au existat oameni bătrâni, oameni care lucrează la stat, oameni care sunt şomeri şi care au ieşit în stradă încurajaţi de ideea că poate se schimbă totuşi ceva.
Aud diverse personaje care spun că nici alţii nu sunt mai buni. De unde ştiţi, oameni buni? Dacă alţii nu sunt mai buni, propun să-i schimbăm a doua zi şi tot aşa până găsim cei cu adevărat buni, capabili să ne conducă. Cine spune că numai unii pot să guverneze? Cine v-a băgat în cap prostia asta? Ei, cei care stau în fotolii călduţe şi fac afaceri prin telefon? Să fim serioşi! Trebuie să vedem ce pot alţii şi, dacă nu pot, să-i găsim pe alţii până pot.
Autoarea celebrului text de tristă amintire din oficios decretează în final: a fost un fel de „plimbare-protest”, adică o parodie distractivă, un fel de spectacol cu hâzi la care putea ieşi oricine să se amuze. Într-un mod bizar pentru mine, autoarea nu s-a mai întrebat de ce Botiş nu a mai ieşit, de data aceasta, să stea de vorbă cu manifestanţii, de ce s-a pitit. Dacă a fost aşa o parodie, merita să vină şi prefectul, să se distreze, şi Preşedintele, el însuşi, să ţină un discurs despre linişte sufletească şi pace. Of, dar ei nu au venit! De ce oare? Le-o fi fost frig? Erau ocupaţi să se uite la cum freamătă ţara, să se teamă că vremea discursurilor despre pace şi bună înţelegere a trecut?
Nu ştiu şi nici nu mă interesează. Eu sunt un observator a ceea ce se întâmplă, dar nu pot tolera manipulările ieftine de dragul simbriei. Chiar nu le pot! Apropo, gaşca lui Botiş cu exponent în oficios tot n-a returnat banii! Se cheamă că e cam fără „demnitate, sau aşa ceva”…?
Cristiana Sabău
Puterii nu ii pasa de oameni,s-a mai dovedit,inca odata asta.
Oricum opinia publica nu intelege nimic din ceea ce doreste iubitul nostru conducator sa faca .
Suntem niste prosti in opinia lor, asa ca nu se deranjeaza sa faca nimic nici macar acum.
Doamnă, că nu îi pasă puterii, am înţeles cu toţii. Eu, una, nu reuşesc să înţeleg de ce unii jurnalişti fac scut în jurul puterii şi o masează în tălpi. Ce-i mână în această luptă? Din câte ştiu eu, presa are datoria morală să prezinte lucrurile aşa cum şi nu să gâdile urechile stăpânilor cu minciuni. Dar poate că mă înşel. Se pare că pe zi ce trece, presa face tot mai multe lucruri care nu au nicio tangenţă cu fişa postului.
am fost la protest si am avut aceeasi impresie, un fel de protest, coborat in derizoriu de un fel de politicieni la fel de rupti de lume ca cei pe care ii acuzati.
de aceea a si fost un fel de protest sau asa ceva.
se radea, se tineau de mana tineretul nu stiu carui partid, se strigau lozinci penibile, ala cu „ba se scu lara si romanii” era chiar jignitor la adresa romanilor de rand.
lumea de rand e revoltata de altceva, de ceva ce nu am auzit strigandu-se.
de aceea am si iesit dintre protestatari la prefectura, pentru ca nu m-am dus sa fiu manipulata, ci pentru altceva.
opozitia face o greseala f.mare ca se amesteca acum. f. mare.
din pacate
Putini oameni din presa au curaj sa spuna adevarul.Putini au curaj sa prezinte lucrurile reale care se intampla in tara asta, teama e generalizata, in toate domenile de activitate.
Oameni cum esti tu,care isi fac intr-adevar meseria, sunt pe cale de disparitie.
Cu parere de rau, trebuie sa va spun cu toata simpatia ca, pe langa navitatea gingasa pe care o afisati, relativ la rolul si rostul jurnalistilor din urbea noastra si, extrapoland, banuiesc ca si din toata Romania, va banuiesc si pe dumneavoastra de partizanat pentru opozitie, iar asta nu din rea credinta ci dintr-un refuz de a privi total detasata realitatea romaneasca de la un nivel pe care vi-l asumati constient.
Stiti si dumneavoastra ce lingusitori sunt politicienii atata timp cat se pot folosi de cineva. Iar perceptia mea este ca sunteti folosita. Nu stiu insa cat de mult va place acest lucru si cat de mult sunteti pregatita de a intoarce armele impotriva celor ce acum va spun ca sunteti extraordinara. Ori totul are un pret… si lingusala… si tacerea?
De regulă, presa trebuie să critice puterea. Eu aşa cred. Asta nu înseamnă că se vinde opoziţiei, ci că are un limbaj comun cu ea.
Foarte bine punctat doamna Sabau!