Social

O tânără din Pinticu a câștigat un proces la CEDO împotriva Elveției

ciocan judecator justitie tribunal

Violeta Sibianca Lăcătuș, o tânără acum în vârstă de 28 de ani, originară din satul Pinticu, comuna Teaca, a obținut o victorie importantă în fața statului elvețian la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit ziare.com.

Românca, amendată pentru cerșetorie și chiar plasată în arest pentru neplata acelor amenzi, a dat în judecată Elveția la CEDO unde, ajutată de o avocată specializată în combaterea reprimării sistematice a cerșetoriei, a obținut o decizie favorabilă și plata unor daune morale de circa 950 de euro.

În decizia ei, Curtea a reținut că tânăra avea dreptul „inerent demnității umane, de a-și putea exprima suferința și a încerca să-și asigure nevoile prin cerșetorie”.

Sibianca Lăcătuș, care anul acesta va împlini 28 de ani, s-a întors în satul ei natal de cel puțin doi ani.

Povestea ei în jurul acestui caz începe cu aproape zece ani mai devreme, când pleacă în Elveția, unde, nevând un loc de muncă, ajunge să trăiască din cerșit. Asta tocmai într-o țara care interzice cerșetoria.

Astfel, în vara anului 2011, Sibianca Lăcătuș primește o prima amendă de 100 de franci elvețieni pentru cerșit, și mai mult, îi este confiscată sumă de 16,75 CHF găsită asupra ei în urma unei percheziții efectuate de poliție, fără însă a fi emis vreun ordin de sechestru pentru această confiscare.

În anul 2012, în lunile februarie și martie, și în ianuarie 2013 apoi, Violeta Sibiancă este amendată de alte opt ori tot cu câte 100 de franci elvețieni. „La 21 februarie și 4 martie 2012, reclamantul a fost plasat și în custodia poliției pentru o perioadă de trei ore de fiecare data. Fiecare amendă a fost însoțită de o pedeapsă privativa de libertate alternativă de o zi în caz de neplata”, se arată în motivarea deciziei CEDO.

Românca, reprezentată de avocatul ei, a formulat opoziție la sancțiunile menționate mai sus. Prin hotărârea din 14 ianuarie 2014, instanța de poliție din cantonul Geneva a găsit-o pe tânăra româncă vinovată de cerșetorie și a obligat-o să plătească o amendă de 500 franci, împreună cu o pedeapsă privativă de libertate de cinci zile în caz de neplată. Prin aceeași hotărâre, el a confirmat confiscarea a 16,75 CHF. Româncă a făcut recurs împotrivă acuzând o încălcare a libertății de exprimare, a libertății sale personale, precum și o interpretare arbitrară a legii din cauza lipsei unei definiții legale a cerșetoriei.

În cele din urmă, ea a cerut restituirea 16,75 CHF confiscate, plus o dobândă de 5% de la data sechestrului. Mai multe citiți AICI.

Sursa foto: Facebook

24 comentarii

  • Adi, ai dreptate. Între (…), diferite nații refugiate și alți derbedei Europa noastră e pe ducă. Da-le dracului de ONG-uri, asociații și alte tribunale europene care le tine palmă la fund ăstora.

 • La munca nu l-a intins mana. In piata decebal un tanar de vreo 20 de ani cersea bani… I-am si hai la sapat in gradina si te platesc cu 100 lei plus mancare. A refuzat pe motiv ca nu stie sapa si ca nu a mai sapat. Atunci nu meriti nici un ban.

  • foarte bine a procedat
   tu de ce nu muncesti?
   crezi ca daca ai bani si esti bugetar iti permiti sa te folosesti munca fizica ieftina?

  • PTR *
   Tu incurajezi lenea, cersetoria, mizeria… toate aceste lucruri duc la agresiuni fizice si furturi. Omul daca doreste sa traiasca Trebuie sa munceasca.
   Nu sunt bugetar si nici nu sunt bogat, am un salar mediu. 100 lei pe zi plus mancare este o plata buna, dar de ce sa muncesti cand poti prostii pe alti sa te ajute gratis.
   Intr-o dimineata in drum spre munca, o tanara rroma ( erau mai multe persoane) de vreo 15 ani mi-a cerut bani. I-am spus ca daca vrea bani trebuie sa munceasca iar eu sunt in drum spre munca.
   Daca mai intalnesc cersetori ii adun pe toti si ti aduc la usa sa le dai bani. Lasa adresa si nr de telefon sa te putem gasi. Gandesti exact ca un cersetor.

  • Eu platesc impozite fix pentru ce vrei tu sa faci: AJFOM, IJPBN si DGFPBN.
   Tu incurajezi munca la negru, evaziunea si scavagismul.
   De asta nu merge bine tara asta pentru ca se gaseste cineva sa si faca singur si firma de recrutare a fortei de munca, colector de taxe si impozite, (100 de lei ai vrut sa i dai cu plata impozitului la sursa de care sigur te-ai fi eschivat sa l dai la stat, 10%)

 • E incredibil cum românii nu înțeleg realitatea paralelă a .lor.
  Trăiesc în societăți diferite.
  În primul rând pentru ca o persoană de etnie romă să aibă un loc de muncă, ar trebui să aibă un minim de competențe ca să răspundă la cerințele posturilor. Ori asemenea competențe se acumulează prin educație. Iar în condițiile în care un copil născut într-o familie romă, e deseori lipsit de un părinte, sau părinții din generație în generație trăiesc în crimă.sfârșesc în închisoare..de unde naiba copilul acela să învețe cum să se comporte, cum să respecte regulile ..
  Mai plus românii tratează copiii de romi ca pe niște animale inferioare.
  Am văzut-o cu ochii mei ura pe care o manifestă.
  Rândurile de mai sus a mai multor concetățeni reflectă asta.
  De fapt ce face majoritatea aruncă vina pe ei.
  Când majoritatea a practicat sclavia cu ei până acum 100 de ani.
  Dacă mulți se întreabă de ce … se căsătoresc tineri, trebuie explicat. Boierii abuzau sexual tinerele … considerându-le proprietatea lor, fără apărare. Atunci familiile de romi au căutat protecția instituției căsătoriei de către preot, mai greu să violezi o femeie căsătorită. Asta era realitatea acelor vremuri.
  Să nu vorbim de sărăcia lucie, nu putem vorbi de bagaj intergenerațional ca la multe familii de români…gen pământuri averi..transmise, care pot susține o educație , viață mai bună. Au fost tot timpul ținuți la marginea societății, supercriminalizați.
  Perioada interbelică, cea post-decembristă a adus pentru unii romi, o stare mai bună materială- erau renumerați pentru serviciile talentul muzica..entairtenement, perioada post decembristă e asemeni( Taraf des Haidouks, Fanfara Ciocârlia , maneliștii Salam etc). Veți vedea printre copiii acelor romi de succes , se vor găsi și oameni cu universități..pentru simplul fapt că își pot permite studiile.
  Și perioada comunistă a adus o anumită stabilitate, oferind accesul la educație egal și gratuit, plus locuințe..a ajutat multe familii de romi să reușească prin obligarea majorității de a le respecta existența.
  Acum problema e de integrare la nivel de comunități rurale, unde resursele sunt inexistente și chiar pentru *români* (toți cetățenii României sunt români) e dificil să supraviețuiască economic. Aici ar fi de datoria Statului de a interveni cu strategii de integrare în școli , asigurarea unui minim pentru acel copil, stimularea economică la nivel local.
  Dar e mai simplu să spunem că sunt de vină.
  Realitatea e alta.
  Majoritatea are la îndemână toate instrumentele pentru a integra pacific acea comunitate dar eșuează lamentabil.

  • Da, sunt supermarginalizati, ce sa zic. Au primit apartamente sociale in Viisoara si Subcetate, majoritatea le-au distrus. Tinerii din etnia majoritara ce muncesc in fabrici n,au avut sansa de a primi un astfel de apartament. De ras explicatia ta cu casatoria de tineri, a trecut vremea sclaviei, ce legatura are cu vremurile noastre?! A pune comportamentul antisocial al unora dintre ei pe seama sclaviei de acum 150 de ani, nu face decat sa,i faca sa persiste in aceleasi fapte daunatoare, vazand ca li se ia apararea orice fac. Ce vorbesti de perioada comunista, aveau atatea drepturi aberante, peste drepturile majoritatii, ca azi? Nu aveau, avea aceleasi drepturi ca restul populatiei, nimeni nu le lua abuziv apararea si lucurile mergeau bine, deoarece stiau si ei ca nu sar ong,urile sa le apere orice fapta antisociala si isi vedeau de treaba. Asta ar trebui promovat in randul lor: respectarea legii, nu gasirea unor explicatii la absolut tot ce fac unii dintre acestia. Cat timp le va fi scuzat comportamentul antisocial, vor continua sa incalce legea in detrimentul omului (roman, rom, maghiar, german etc) cinstit. Aceleasi drepturi, aceleasi obligatii pentru toata lumea.

  • Sunt parțial de acord cu concluzia dumneavoastră, aceleași drepturi aceleași obligații, teoria e una practica e alta.
   Chiar în cazul familiilor normale, unii copii trebuie ajutați mai mult față de frații sau surorile lui, au diferite cerințe specifice de adresat, provocări personale.
   Altfel aș putea fi hâtru și aș spune, păi stați, nu doar romii au beneficiat de locuințe sociale dar și multe familii de tineri , care undeva ar fi avut posibilitatea legală de a plăti o chirie pe piața liberă. Ba mai mult, sunt convins unii au abuzat, de-a dreptul având repartiții care nu coresponda cu realitatea și posibilitățile financiare, doar și-au utilizat pilele ca să plătească o chirie modică și în acel mod să economisească pentru construirea viitoarei case. Bine, ei sunt ocupați a face bani în posturi publice plătite din taxe și dări, ocupate fără concurs sau concurs regizat..dar asta știm..și fiecare se știe mai bine..
   Acum revenind la romi, chiar din perspectivă economică neintegrarea lor – asigurarea unei rutine previzibile economice , motivarea reușitei sociale- cum poți să încurajezi un copil inteligent de rom din clasa 1 să fie atent , să devină viitor medic , inginer profesor..când e pus în ultima bancă, sau mai tot timpul tremură de foame, nu are rechizite, minimul necesar..să se bucure de copilărie la fel ca și ceilalți copii.
   Singura alternativă de reușită care le este prezentată este violența de acasă comportamentele repetitive distructive.
   Iar chiar din perspectivă economică, costurile cu un viitor criminal – de la anchetare, încarcerare , resocializare sunt mult mai ridicate(și închisorile vă costă) decât investiția într-un minim crucial.
   Din ce observ , romii se reorientează spre comunități, alte minorități, unde au un tratament mai egal și respect , penticostalii ..unde prin participare la adunări , angajare treptată, se transformă din paria în oameni cu un rost și o direcție, în plus.
   Romii sunt oameni, sunt și alcoolici criminali printre ei, cum sunt și printre cei din majoritate.
   Până la urmă ce contează e ca fiecare să fie judecat individual după comportamentul său și nu în grup.
   Tot pentru Cora, la argumentul că e de râs explicația cu 150 de ani. …Odată ce un obicei devine tradiție mai greu cu explicația la bază.
   Purtatul năfrămii mai tot timpul- protecția împotriva vântului , soarelui la câmp), căsătoriile aranjate de mătuși(, părinți( romanul Ion). ..Că tot de râs ar fi..dar se practică încă în unele regiuni.

 • Uite asa se naște naționalismul!!! Cat despre fiecare în parte-cum își așterne asa doarme. Munca și școala în România nu au fost interzise în ultimul timp. Fiecare alege ce i place. A spune ca nu ai acces la cele doua este o prostie.

 • Cerere si oferta!!!???
  Ia sa vedem, daca, nimeni nu-i dadea nimic 10 zile, o luna , ce castig mai avea??? Si din ce bani ar mai fi platit avocatul la CEDO???cUM MAMA NAIBII NU s-a dus in Albania la cersit? Ca e prima tara care incepe cu A? A invatat la Pintic, Geografia cu un profesor foarte bun, bineinteles si de economie!!!

 • Mi-a plăcut ordinea Cora.
  Român, (rom că e vorba de ei în articol) maghiar, german..
  Normal din studii reiese ordinea asta..Român, maghiar , rom..(minoritățile german etc sunt intexistente).
  Cam asta e ordinea în care tinerii intervievați prin licee discriminează și se autopoziționează.
  Ok dacă ai timp, un pic de studiu.
  Atenție mare,
  E în engleză și sunt soroșiști.
  Glumesc.
  http://www.crj.ro/userfiles/editor/files/National%20Report%20Romania_NET-KARD.pdf

 • Ceauşescu în vizită într-un cătun discuta cu bulibaşa:
  -Vom constui scoli….
  -Aşa Domn’ Preşedinte, ia toarnă mo un pahar pt. Domnu Preşedinte!
  -Vom construi blocuri, spitale…
  -Mai pune mo un pahar!
  -Vom construi fabrici şi uzine…
  -Ia mo sticla că so îmbatat Domn’ Preşedinte!

 • Ordinea era intamplatoare, nu mai analiza aiurea ca nu e nimic de analizat. Din cauza unora ca tine care crede altceva decat am vrut sa scriu, s,a nascut asa numita ,,politica corecta”, in fapt o modalitate de a tine spatele infractorilor din etniile minoritare. Sigur ca nu toti sunt asa, am si spus mai sus, dar ce nu intelegeti voi, e ca fiecare om trebuie tratat dupa fapte, nu dupa ,,greaua mostenire”. Cred ca n-ai citit cu atentie: am scris tinerii din etnia majoritara ce lucreaza in fabrici, n,au avut in mare parte sansa unei locuinte de la stat. Deci, nu vorbi aiurea la modul general, au fost tineri ce au primit locuinte dar care lucrau in institutii, cei din fabrici, fara studii superioare, care muncesc in fabrica pt ca unii din etnia pe care o sustii sa aiba ajutoare sociale, desi sunt apti de munca, nu au primit case de la stat, ca nu s,au incadrat in grila
  Au primit cei despre care am scris in celalalt comentariu si care le,au distrus in numar mare, asa ca lasa,ma cu discriminarea acestora ca nu tine.Au mult mai multe facilitati ca in regimul trecut, au locuri rezervate in scoli, trebuie doar sa faca in minim.efort si ei si sa se integreze, asta insemnand sa respecte legile si pe ceilalti oameni. Nu sunt toti la fel, evident, eu vorbesc de cei care urla in gura mare ca nu vor sa respecte legile, pentru ca da, aici s,a ajuns, am asistat la o scena cand o doamna spunea unuia sa poarte masca si sa nu asculte muzica la maxim in autobuz, pentru ca este lege, iar el a spus: nu vreau sa respect legea, cine ma obliga?! Cand tu si altii o sa intelegeti ca nu scuzandu,le repetat comportamentul antisocial, ci invatandu,i ca trebuie sa respecte legea si cand nimeni nu le va lua apararea atunci cand unii dintre ei incalca legea, abia atunci vom putea spera la cooperarea lor in privinta integrarii in societate. Pana atunci, nicio sansa. Un om care greseste repetat, dar caruia i se ia apararea orice face, nu e constient ca greseste si va continua sa faca aceleasi lucruri. Asa ca, usor cu pianul pe scari. In timpul comunismului, de ce isi vedeau de treaba: pt ca nimeni nu sarea sa le apere faptele ilicite, dupa cum ar trebui sa fie si acum. Prea mult le tin unii spatele, iar ei din asta inteleg ca pot sa faca orice, ca scapa basma curata. Asa ca, ajunge cu politica asta prin care incurajam tacit unele dintre faptele lor antisociale, in detrimentul etniei majoritare care trebuie sa rabde orice, ca altfel, vezi-doamne, e discriminare. cred ca e cazul sa schimbam aceasta politica in beneficiul tuturor. Ai gresit esti sanctionat, iti vezi de treaba nu are nimeni nimic cu tine. E simplu si la indemana tuturor.

  • Zău?
   Hai să mai ofer câteva exemple.
   Pe pietonalele din România era plin de măicuțe, călugări îmbrăcați în negru care cereau nici mai mult nici mai puțin bani pentru construcția lăcașurilor sfinte.
   Sau mergeau pe la uși.
   Erau tolerați de poliție, chiar dacă mulți erau escroci de-a binelea .
   Care e diferența între un rom care nu cerșește agresiv și violent și respectivii??
   Au avut parte de același tratament din partea forțelor de ordine , unde ortodoxia pare o virtute înglobată a meserie, ba dacă văd mai bine e un criteriu de recrutare..
   Apoi vorbind de legi, unele sunt date ca să transforme oamenii în posibili infractori. Probabil îți este greu să înțelegi conceptul, dar deja faptul că în România se tolerează prea mult formele de intruziune în viața omului, cazul în care polițistul intră în biserică țanțoș în mijlocul unei slujbe într-o proprietate privată fără un mandat nu prea ar fi fost înghițit de mulțimi și avocații libertăților, doar dacă bineînțeles ar fi stat la ușă, numărat câți au intrat , constat că s-a depășt numărul, sau observat pe cineva care intră fără mască…elemente prealabile, dar apoi pasul următor ar fi fost cererea unui mandat..Revenind la legi, mai erau taxe speciale pentru familii, gen taxe pe apa de ploaie, sau taxa pe banii strânși odată la căsătorii,..tot un obicei tradițional dacă e să vedem așa..practic o lege te poate transforma dacă respiri mai mult aer, în infractor dacă e dată cu intenția de a limita.
   Intenția mea în replică, era să deschid ochii că strategiile actuale bazate pe represie pură sunt insuficiente pentru integrarea romilor, nu să caut scuze ci să explic de ce s-a ajuns pentru unii aici, e un ciclu al sărăciei și violenței, până ce nu este rupt prin eforturi susținute și integrate tot aici revenim. Oameni care de foame dau în cap la unii, care își îneacă amarul în alcool, cultură în care violența este acceptată iar empatia față de alții e ștearsă prin practicarea desensibilizării către ei..dacă dezumanizăm romii…la ce reacție normală ne așteptăm..
   Când avem un membru al familiei alcoolic, de multe ori reflexul e să spunem păcat de el a fost deștept(de altfel sunt studii care demonstrează că inteligența e legată în condiții negative de alcoolism- mecanism al uitării). Iar nu poți condamna violența exclusiv a romilor , închizând ochii efectiv în auto-orbire despre probleme mult mai grave și răspândite, violența conjugală care afectează pe toți de la opincă sau vlădincă. Știrea care ar trebui să facă lumea să reflecteze, nu e că un judecător elvețian a acordat o șansă la demnitatea umană unei femei tinere care a avut nenorocul să se nască ț… și care cerșea pasivă la un colț de stradă în lipsă de alternative reale..logica spune ca să ai de lucru , trebuie să ai un loc unde să dormi pe care să-ți permiți să ți-l plătești, apoi tot logica într-o formă sau alta trebuie să ai acces la o rețea umană formală sau informală ca să afli de oportunitățile de angajare. Știrea care ar trebui să facă lumea să se întrebe cum un polițist cu funcții mari anterioare, și-a vânat fosta parteneră de viață în parking și a înjunghiat-o..se presupune că asemenea comportament trebuie disuadat chiar de către cei care aplică sancțiunile.
   Normal că legea trebuie exceptată de toți, dar chiar un judecător în aplicarea sancțiunii va lua în considerare la anunțarea pedepsei de foarte mulți factori care i-au în considerare parcursul persoanei anterior, riscul de recidivă de exemplu.
   Ori știm că în cazul romilor, riscul de recidivă e ridicat.
   Doar să ne gândim la modul cum romii erau retrimiși în țară fără pașapoarte iar în săptămânile următoare obțineau un altul. Acolo era clar un abuz din partea celor de pașapoarte în vremurile acelea, circulau plicuri cu bani.
   Ca să nu spun, că dacă tot e să vorbim de discriminare sistemică, chiar în cazul șpăgilor de la Suceava în cazul permiselor de conducere, romii erau se pare facturați la prețuri exorbitante față de concetățenii majoritari..tot o formă de inegalitate într-o ilegalitate.
   Făcând apel la argumentul în care omul greșește repetat, aici e deja o teorie clasică în criminologie, cei care de tineri fac cunoștință cu închisoarea , fără a avea șansa unei pedepse alternative gen muncă în comunitate, pedeapsă la domiciliu..de fapt fac cunoștință cu o viitoare carieră criminală lungă..Se vor specializa în mai multe domenii criminale intrând în contact cu alți *specialiști* Desigur exceptând psihopații sau cei care comit crime cu violență .
   Nu scuz comportamentul nimănui, doar remarc că tânăra romă,nu a comis crime cu violență, practic e posibilă o integrare dar cu bineînțeles cu sprijinul comunității și majorității..care să includă accesul la o locuință , la un loc de muncă ce oferă o anumită stabilitate temporară .
   Romii au fost utilizați în agricultură în România ca muncitori temporari, dispozabili în funcție de nevoile locuitorilor majoritari, normal că era greu de asigurat o viață..versus exemplu fiul primarului ce a luat imediat postul de secretar , sau prin filieră politică o vacă, o plasă cu verdețuri s-a propulsat printr-un post la Centru unde a luat locul altuia mai pregătit..care la rândul lui neavând oportunitatea unui loc de muncă, a emigrat în străinătate.
   Înainte să spunem că regulile trebuie respectate pentru toți trebuie să ne asigurăm că sunt echitabile pentru toți(echitabilitate nu este egalitate).

  • Cc-,ule, n,am avut rabdare sa citesc aberatiile tale, am ramas acolo unde scrii despre represiunea asupra romilor, adica destul de la inceputul conentariului tau enervant de lung. In rest, am aruncat ochii pe ici pe colo. Pe bune, represiune?! Hai sa vorbim aiureli ca sa fim in pas cu moda. Nimeni nu are treaba cu romii care muncesc si sunt cinstiti, e normal sa nu,i suporte lumea pe cei care nu,si vad de treaba si incalca legile in detrimentul altui om, ca doar n,o sa pupe pe cei care fura, talharesc, cersesc agresiv, isi bat joc de calatori in mijloacele de transport etc. Nu mai da exemple aiurea de legi care nu au relevanta in ceea ce am spus eu in comentarii. Cand am zis ca unii din etnia roma nu respecta legile, ma refeream la acele legi care zic sa nu furi, sa nu lovesti, sa nu tulburi linistea si ordinea publica etc. Dupa cum ti,am mai spus, faptul ca tu si altii ca tine le scuzati orice comportament antisocial in numele robiei din trecut, nu ii ajuta nici pe ei, deoarece cred ca pot face orice si vor avea circumstante atenuante, si nici pe noi, care trebuie sa suportam la nesfarsit faptele antisociale ale unora dintre acestia. Repet: pe nimeni nu deranjeaza romii care isi vad de treaba si cred ca daca nu li s,ar lua atat apararea celor care nu isi vad, am duce,o mai bine cu totii, inclusiv ei. Asa ca, inoc sa,i scuzati, educati,i sa,si vada de treaba. Ps. Aberare placuta, nu,ti mai raspund ca bati apa in piua.

  • CC,ule, pana la urma, fiecare cu opiniile lui. Mie nu,mi plac oamenii care incalca legea si nici cei care incearca sa scuze fapte antisociale, indiferent care din ce etnie e. Asta e ceea ce sustin eu: egalitatea tuturor in respectarea legea, nimic altceva.

 • Cora, discriminarea asupra romilor nu sunt aberații, așa cum tu insinuezi cu părere sigură, sunt concluziile experților..sunt studii , e recensat fenomenul.
  Acum degeaba încerc să te conving, să-ți explic,pentru că în concluzia ta, tu vezi dreptate..aplicarea egală a legilor cu care am putea fi de acord, la un moment dat când s-ar oferi condiții de egalitate de dezvoltare pentru comunitate , toleranță , judecare caz cu caz individual, diferența majoră este că eu observ în abordarea subiectului că sunt pe undeva victime a propriilor condiții și anturaj, iar majoritatea are o responsabilitate, nu doar prin a cere încarcerarea , arestarea lor ci pentru a înțelege condițiile prealabile care îi împing spre acel colț gri al societății în loc să se promoveze o politică de integrare inteligentă.
  Dacă nu înțelegi istoria comunității, dacă se judecă după o primă vedere fără a merge individual pe firul tragediei individuale și se bagă într-o judecată colectivă, normal se ajunge la cei buni și cei răi.
  Și chiar te invit să analizezi modul cum alți români , fără a fi parte din etnia romă, au ajuns în societățile din Spania, Italia Germania să fie tratați ca și cetățeni de a doua speță, au fost asimilați automat unei imagini proiectate. Au fost criminali , proxeneți, hoți , șefi de bandă.
  Gurile rele spun că inclusiv Radu Moldovan a practicat în anii post-revoluționari în Germania alba-neagra ..iar astăzi este primul politician al județului.
  Judecăm cu aceleași standarde oamenii , la modul individual sau îi băgăm în categorii prestabilite unde culoarea pielii, sărăcia diferența ..e un criteriu predominant în a emite o părere?
  Iar majoritatea română uită faptul că reformele agrare care au permis țăranilor iobagi români cetățeni de a doua clasă ..să posede pământuri..a produs ceea ce numim azi clasă mijlocie. Tot de istorie ține succesul satelor de azi.
  http://cms.horus.be/files/99935/MediaArchive/national/Romania%20-%20SR%202008.pdf

 • Și scriu comentarii enervant de lungi, pentru că am timp, probabil, în plus îmi exersez cunoștiințele de limba română, într-un mediu poliglot câteodată e dificil de reținut excepțiile, nu scriu ca să trăiesc, mă străduiesc acum să folosesc keyboard-ul cu setarea în limba română.
  Când tapez pe ecranul telefonului inteligent , fac mult mai multe greșeli , normal , plus opțiunea editare odată publicat comentariul nu există.
  În rest numai de bine, îmi dau seama că am greșit când am generalizat , sunt concetățeni care s-au trezit puși într-o categorie fără a merita, eu spun că majoritatea cu un pic de atenție ar ieși din zona soluțiilor radicale și s-ar gândi de două ori înainte să judece ce alții au judecat prin prisma propriilor valori. Poate valorile proprii sunt greșite..de aici pornește toată discuția despre romi.
  Judecata de suprafață.

  • E mult de vorbit si nu cred ca are rost sa,mi pierd timpul, oricum fiecare vom ramane cu parerile noastre. Da, rasismul si discriminarea sunt o aberatie asa cum le prezinti tu. Nu zic ca nu exista, dar nu la modul in a vedea rasism si discriminare unde nu e cazul, adica a a justifica fapte antisociale mergand pe premisa ca sigur cel ce a facut fapta e victima discriminarii, el nu are nicio vina. Egalitatea in fata legii trebuie sa fie aceeasi, n,are rost sa cautam unora scuze, altfel discriminam pe celalalt si da, tocmai ca judec cu aceleasi standarde oamenii cand spun asta. Daca ar spune ca unii trebuie pedepsiti mai dur decat altii, as judeca dupa culoarea pielii cum spui tu, dar vezi ca nu spun asta. Dupa cum am precizat in alt comentariu, ma deranjeaza cei care incalca legea indiferent din ce etnie provin si ma enerveaza si cei care incearca sa justifice faptele antisociale ale cuiva. Ca m,am referit la un moment dat la o anumita etnie, e pentru ca tu ai adus in discutie acea etnie, insa la fel de tare ma deranjeaza si faptele antisociale ale unora din etnia romana, spre exemplu. Daca am jignit pe cineva din oricare etnie (inclusiv roma), imi cer scuze, nu generalizez, vorbesc strict de acele persoane certate cu legea, indiferent carei etnii apartin si da, inca o data legea trebuie sa se aplice pt toti la fel, hai sa nu mai cautam justificari pt fapte ce ii pun in pericol pe ceilalti. Traim in aceeasi tara, toti trebuie sa avem aceleasi obligatii in fata legii. In rest, sa auzim de bine! Sanatate si numai bine!!

 • Dar totuși să afli că în România, racismul -discriminarea sunt aberații e o supriză , mai ales când concluzia vine de la persoane care știu scrie mai mult de două rânduri și cât de cât articulat.
  E ceva mai profund..legat de autopercepție, ordinea pe care Cora a pus-o corespunde exact cu ordinea în care adolescenții liceelor într-un studiu acum câțiva ani puneau colegii de clasă.
  Ce era interesant chiar la Miercurea Ciuc, unde minoritatea majoritară e maghiară, copiii de romi erau percepuți ca cetățeni de a doua clasă..
  Căutați rasism în România.
  Sau măcar vizionați capsula cu Florin Gheorghe de la iUmor ..ca să știți ce trăiește un rom ca și prejudecăți în cotidian.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS