Pârtia Cocoș a fost luată cu asalt încă de la prânz când s-a deschis pentru prima oară iarna aceasta. Oameni de toate vârstele și-au pus schiurile în picioare, dornici să alunce pe zăpada proaspăt bătătorită.
Printre primii care au ajuns la teleschi s-a aflat și medicul reumatolog Mircea Cocan care ne-a spus: ”Această pârtie valorează cât un spital. Efortul fizic disciplinează toate funcțiile organismului, dar iarna, în general, e depresie, iar sportul ne scoate din depresie. Eu schiez de 70 de ani și mă bucur că s-a deschis pârtia. Regret că nu și cea de sus. Eu sunt făgărășan și pot să mă laud că fiul meu cel mare a pus-o pe fiică-mea la 1,6 luni pe schiuri și cea mică a început să chiuie”.
Și Vasile Bor, un bărbat de 70 de ani, s-a bucurat de prima zi pe pârtie. ”Noi am mai schiat și pe Dealul Jelnei până s-a făcut asta, de aici. Enorm mă bucur că s-a deschis. Cred că e cea mai frumoasă pârtie. Am fost și la Prislop, dar nu se compară cu asta de aici. Uitați-vă ce frumoasă e! Cel mai mare avantaj este pentru copii, că învață acasă să schieze. Nu toată lumea îi poate duce la nu știu ce distanță cu mașina. Și pentru noi, pensionarii, e perfectă. Venim, schiem, mergem acasă, ne întoarcem”.
Prof. Olimpia Ianoși-Pușcaș, profesor de sport la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” și totodată instructor de schi: ”E o zi frumoasă pentru toți. Și pentru cei care vor să învețe să schieze, și pentru seniorii orașului care nu lipsesc niciodată. E un lucru minunat. Pârtia e bună, zăpada e suficientă, un strat consistentă. Să ne bucurăm de ea cât ține”.
”Vremea a ținut cu noi, iar în ultima săptămână, condițiile meteo au fost favorabile producerii zăpezii artificiale, iar astăzi e o zi superbă, cu temperaturi negative, dar cu un soare strălucitor și ne bucurăm că am reușit să deschidem pârtia mică. Vom mai produce zăpadă și la noapte, vom face depozite atât timp cât vremea este favorabilă. În acest sfârșit de săptămână se va schia, dar și săptămâna viitoare, și peste două săptămâni, vedem cât se poate. Tarifele sunt aceleași ca și anul trecut: 20 de lei/zi pentru copii, pensionari, studenți și juniori, iar 30 de lei pentru adulți. Din păcate, pârtia mare rămâne închisă fiindcă am fost mai puțin norocoși și nu a nins suficient astfel încât să ne ajutăm cu natura”, a spus Adriana Antoneac, directorul Direcției Educație, Turism din Primăria Bistrița.
Șeful Serviciului Public Salvamont Bistrița-Năsăud, Mircea Baciu, ne-a spus că pârtia e foarte bine amenajată, având zăpadă multă. ”Vremea ține cu copiii, în special, având în vedere că e vacanța lor. Ne bucurăm că, măcar în această perioadă, copiii au unde să iasă, să schieze, să învețe să schieze și să se simtă bine. Din punctul meu de vedere, cel puțin luna în curs se va schia fără probleme. Probabil că vom merge cu pârtia și în prima jumătate a lunii viitoare. După cum se preconizează temperaturile, se mai poate face zăpadă, iar eu spun că, cel puțin o lună și ceva, va funcționa pârtia mică”.
În ce privește pârtia mare, Mircea Baciu a spus că este greu de deschis. ”E dificil de făcut zăpadă. Dacă nu se amenajează de jos până sus toată odată, e greu de amenajat pe bucăți. Vremea, din păcate, nu a permis nici aici și nicăieri în țară. S-au deschis pârtii consacrate – Poiana Brașov, Cavnic, Șuior – de abia acum. Nu au avut ei zăpadă. Nu putem avea mari pretenții, dar, în momentul de față, ne bucurăm că e cea mică funcțională. Nu contează dacă peste zi vor fi temperaturi pozitive, unul, două grade. Zăpada artificială e mult mai rezistentă decât cea naturală, deci nu se pune problema să se topească”.
Salvamont Bistrița-Năsăud va asigura asistența pe pârtie, zi de zi, cu două persoane.
Doi pensionari
4 pensionari, acum e bine?
Cu 3000 de euro cât costă un tun de zăpadă second-hand, la fel de bun ca unul nou, se făcea zăpadă și pe pârtia mare și era și mai mare veselia. Din păcate domnul Turc și gașca lui au aprobat patinoar artificial pe care nu merge nimeni și sanie de vară de 6 milioane de Euro. Păcat! Suntem nevoiți să ne mulțumim cu puțin, după câtă minte au cei care ne conduc.
Direcția Educație-Turism oare vă spune ceva?Cine naiba a mai inventat asta?Bani publici aruncați în vânt…Cu ce se ocupă această direcție în mod concret?Să ne spună distinsul primar ales, dacă știe!Dacă schiază șefa în timpul programului vă imaginați ce fac restul…Cât ninge toată lumea se distrează, ce mișto!În rest sunt fruntași la tăiat frunze la câini, oare mai au locuri?
O informație la cald pentru mincinoși și acriți. Pârtia din Bistrița nu e pârtia la cea mai joasă altitudine din țară și are parametri net superiori tuturor pârtiilor din județul Covasna spre exemplu. Acolo au pornit pârtia tot astăzi, că, asta e, s-a mutat iarna în februarie și nu le-a fost lene sa facă zăpadă. În concluzie, lăsați-i pe alții să administreze pârtia dacă nu sunteți în stare. Nu plătindu-le bani degeaba cum făcea Crețu, doar dându-le mână liberă să facă ce trebuie făcut!
*
„Autoritățile din Covasna au dat vineri 10.02.2023, de la ora 15 startul sezonului de schi pe pârtia din stațiune. Va fi utilizabilă doar partea inferioară, spune primarul, citat de Agenția de presă Rador.
Partea inferioară a pârtiei, amplasată la o altitudine de 624 de metri are o lungime de 400 de metri şi un grad de dificultate uşoară. Pârtia a fost inaugurată în decembrie 2011, iar în 2012 a fost extinsă la 1000 de metri.
*
Este prima dată când sezonul începe atât de târziu, pentru că în anii precedenți se putea schia fie în decembrie, fie cel târziu în ianuarie.
Pârtia din stațiunea Covasna, inaugurată în 2011 și extinsă în 2012, este cea mai mare din județul Covasna.”
Prima chestie e ca la ei partea inferioara e cam cat altitudinea superioara a partiei Cocos. Mai uita-te si la temperatura medie din zona respectiva si compara cu Unirea. Partia mica e foarte buna si decent de intretinut ca si costuri.
Da, o problema ridicata la fileu nu e cota partiei ci efectele cutremurilir din turcia!
In urma celor 2567 cutremure din ultimele zile o parte din soare s a desprins si va scadea intensitatea luminoasa a soarelui : cei ce si au montat fotovoltaice au luat tzeapa ca le va scadea productia de curent cu 43 pana la 68 %. Eu mai astept sa se lumineze la primavara, sa vad mai clar soarele.