După părerea mea, formată în ani, nu revelată peste noapte, oamenii fără diplome obţinute la timp în condiţiile în care ar fi putut să le obţină (nu vorbim de excepţii) sunt persoane fără aspiraţii înalte, nişte delăsători, leneşi, amatori de scurtături şi nişte penibili fiindcă vorbesc tot timpul despre cât de neimportante sunt diplomele obţinute prin muncă cinstită în condiţiile în care ei nici măcar nu au încercat să păşească pe acest drum vreodată. Să nu-mi spună nimeni replica „ai mei au fost prea săraci ca să mă ţină la şcoală”. Cunosc această scuză, dar ştiţi bine de ce s-au inventat bursele. Este adevărat totodată că efortul pe care trebuie să-l depună un bursier e mai mare decât al studentului de bani gata care stă la gazdă şi are maşina la scară. Toată facultatea e o luptă pentru cel fără bani care depinde de o bursă, dar o luptă frumoasă care-l modelează, îl face ambiţios, îi arată că scurtăturile nu folosesc la nimic şi că fiecare examen promovat este o mică victorie ce aduce bucuria lucrului bine făcut.
Fireşte că tot ce scriu eu aici e de neînţeles pentru unul care, cu sau fără diplomă de bacalaureat luată la timp, stă acasă şi reuşeşte la 18 ani să aibă mai mulţi bani în buzunare decât studentul sărac şi obosit de atât de mult învăţat, dar contează pentru cel care a ales să nu se mulţumească în viaţă cu puţin. El va învăţa să renunţe la lucruri puţin importante, va învăţa să se concentreze, iar cu fiecare nouă carte citită, va mai pune o piatră la temelia personalităţii sale. Toate acestea vor conta peste ani, atunci când va avea o carieră construită la timpul potrivit pe care nu i-o va pune nimeni sub semnul întrebării căutând să vadă când a apărut şi dispărut universitatea fantomă pe care a urmat-o.
Dar ce e timpul potrivit oare? Eu cred că este copilăria şi adolescenţa când eşti încă sub protecţia familiei tale şi nu ai alte griji. Atunci e momentul potrivit să lucrezi la ceea ce se numeşte viitorul tău având ceea ce numim aspiraţii. După părerea mea, aspiraţiile spun totul despre un om fiindcă ele îl fac să meargă mai departe fără să fie împins de nevoia de diplome dintr-o societate, de şefi, de părinţii, de alţii. E de ajuns să vedem ce înseamnă aspiraţie ca să înţelegem de ce oamenii care le au sunt diferiţi de ceilalţi. Potrivit DEX online „aspiraţie” însemnă: „dor, dorinţă, năzuinţă, poftă, pornire, râvnă, tendinţă, vis”. Atunci când ai asipiraţii, ştii ce vrei şi alegi cel mai bun drum ca să ajungi la visul tău indiferent cât de dureros este, indiferent de preţul plătit. Cei fără aspiraţii nu vor înţelege niciodată acest lucru.
Sper că este clar că nu îi includ în categoria oamenilor cu aspiraţii pe cei care au urmat la o facultate la 30 sau 40 de ani fiindcă altfel riscau să-şi piardă job-ul, fiindcă altfel nu primeau o mărire de salariu, nici măcar pe cei pe care i-au împins alţii să urmeze studii superioare. Mă refer doar la cei care au vrut ei cu toată fiinţa lor să nu treacă prin viaţă fără să trăiască experienţa aceasta, de neegalat şi de neînţeles de ceilalţi.
Da, fireşte, în minţile înguste şi neşlefuite ale amatorilor de scurtături, să deţii o diplomă universitară eliberată de o facultate de stat nu e mare lucru câtă vreme poţi avea “cinşpe mii de diplome” de la facultăţi de care nu a auzit nimeni. Fireşte că, în prostia lor cultivată în ani ca un câmp plin cu buruieni, vor ţipa în gura mare cât de deştepţi sunt ei şi cât de proşti sunt ceilalţi care nu apar la televizor, nu fac bani şmechereşte, fără să-şi dea seama cât de ridicoli sunt, fără să ştie că există o vorbă românească: “prostul dacă nu e fudul nu e prost destul”.
Din neferire pentru ei, oamenii care şi-au făcut studiile la timp, care şi-au urmat visele şi au avut aspiraţii înalte, oamenii care au urcat treaptă de treaptă, nici măcar nu-i bagă în seamă, iar să ignori pe cineva e cea mai mare pedeapsă.
Aşa că, dragi copii care aveţi o diplomă de bacalaureat în mână obţinută prin muncă, închideţi televizoarele, urmaţi-vă visele, cultivaţi-vă aspiraţiile. Peste ani, vă veţi da seama că urcând treaptă cu treaptă veţi ajunge sus la momentul potrivit şi vă veţi uita spre restul lumii cu compasiune gândindu-vă că e păcat că n-a înţeles nimic din viaţă.
Cristiana Sabău
Intradevar este un articol excelent.
Va felicit Doamna Cristiana Sabau.
Un bistritean.
Foarte bun
Placut articol la prima ora a diminetii la o cafea!
o mica corectura
dipolomă – s-a strecurat probabil!
PS asta ca sa nu fie carcotasi!
Corectat, mulţumesc 🙂
O mica paranteza la editorial de altfel correct care pune valoriile adevarate inapoi pe picioare.
Bani si glorie nu le consider eu valori de urmarit in viata. O viata fericita o sa ai totusi doar cind ai dedicatie sa inveti ceva si sa valorifici ce ai invatat. Diplomele nu sint esentiale pentru o viata indeplinita.
Esentialul sint pasiune, dedicatia si optimisim in tot ce faci. Daca nu o faci cu placere nu o sa faci nici bine. Si diplomele dac le doresti.
Diplome obtinute prin portita nu o sa iti ajuta nimic in lumea reala cind vei cade imediat cind esti solicitat. Doar cei care au facut diplomele cu propriul efort si vointa lor propriu stiu ce au. Restul sint figuranti gen Becali, unii politicieni sau alte semiVIPuri de care trebuie sa avem mila de fapt 🙂
Sper ca articolul sa fie citit de cat mai multi tineri…le-ar putea fi folositor.
din pacate, majoritatea diplomelor „made in RO” nu sunt bune nici de hartie igienica.. ca zgarie.. Si clar, aici nu discutam de elevii care au muncit si stiu carte, pt. ca ei si-ar fi luat diploma si in cazul unor examene corecte. Discutam de majoritatea celor ce au promovat bacu anul acesta, cand, intamplotor sau nu, procentul a crescut, proportional cu procentajul useleului.. Trist..
Da, o adevarata reflectiie catre viata, doamna Cristiana ! Dupa mine, daca un (o) tanar(a) nu-si afla macar aspiratia profesionala pana la examenul de maturitate, e bai ! Probabil, va urma un intreg sir de balbaieli, lamentari, compromisuri, finalul fiind alegerea unei activitati oarecare, de multe ori nepotrivita! Si uite asa, incep frustrarile, nemultumirile, smecheriile… Trece timpul, apar diplomele…si odata cu ele pseudo-intelectualii care incearca sa recupereze… Uneori reusesc…si noi privim. Complicat ! Ar trebui sa urmeze si implinirea unei aspiratii sufletesti… oare ?
Am aceeasi viziune ca d-lui dr. Pop si anume ca, „aspiratiile sufletesti” trebuie urmate in profesie. Atunci te simti implinit si poti obtine performanta „in campul muncii”. Pardon de expresie! 🙂
Perfect adevărat!
Nimeni sa nu se mai dea mare cu prostia sa ca Basescu!
Am citit undeva ca natura ne aseamana si educatia ne deosebeste.Este foarte adevarat,dar totul e relativ si mai depinde foarte mult si de valorile si principiile pe care le avem.Viata trebuie impartita intre sacru si profan,amandoua fiind din punctul meu de vedere importante.
Sunt pensionară şi am terminat la zi, la timp, o facultate. Am incercat să insuflu dragostea de carte şi copiilor mei, să fie educaţi şi cu mult bun-simţ.
Cu trecerea timpului am început să-mi reproşez că nu am ştiut să-i învăţ să facă faţă junglei şi nesimţirii din zilele noastre. M-am convins însă că bagajul de cunoştinţe, emoţiile, sensibilitatea copiilor noştri vor fi de mare folos atunci când îşi iau zborul şi devin oameni compleţi, respectaţi, apreciaţi. Dacă aveţi vreun moment temerea că nesimţiţii şi inculţii vor domina lumea, să ştiţi că până la urmă „se separă grâul de neghină”.
Felicitari pentru articol.Tinerii au ce invata.Cred ca astfel de reflectii sunt necesare mai des. Felicitari si domnului doctor Marius Pop. Super comentariul!
O separare atât de abruptă între oameni, cu atât de multe aprecieri şi argumente că cei fără o diplomă sunt oameni fără aspirati sunt „delăsători, leneşi, amatori de scurtături şi nişte penibili”.
„Esentialul sint pasiune, dedicatia si optimisim in tot ce faci” spune cu înţelepciune domnul Walter Born. Aspiraţiile mele, sau cum s-or fi numit, că deloc nu se potrivesc cu aprecierile dumneavoastră, nu sunt trepte spre un vârf de unde să privesc „spre restul lumii cu compasiune”, prefer să rămân un anonim şi să pot simţi bucuria dragostei faţă de fiecare om pe care îl îtâlnesc.
Vorbiţi de diplome obţinute la timp dar uitaţi de dinamica infernală în fiecare domeniu unde formarea continuă cu greu ţine pasul. Prea mulţi dintre cei cu diplome contribuie la un raport subunitar intelectuali / ingineri.
Unde se iau diplomele astea? :))
Incepand cu anul viitor, sunt semnale serioase pentru reintroducerea admiterii in liceu si facultate !Perfect !
Atata timp cat fundul lui cruduta si tzatzele vreunei „deputate” vor fi mediatizate, profanul va fi frecvent intalnit si uneori ridicat mai sus decat trebuie. E cam greu sa dovedesti unor tineri cu mintea cruda ca e mai bine sa invete cand asemenea „exemple” dovedesc ca sunt bagati in seama.