În primul rând, indiferent cât de supărat şi enervat este de ciorchinii care îi stau la uşă, Ioan Oltean vine la conferinţele de presă zâmbind. Azi ne-a gratulat cu replica „Ce mai faceţi? Mi-a fost dor de voi”. Apoi începe să vorbească urmărindu-şi atent ideile fără să citească precum un şcolar compunerea la tablă. Indiferent cât de des e întrerupt, se întoarce la fraza pe care o spunea şi o termină, un privilegiu pentru cei care lucrează la radio şi pot urmări logica ideii. Puţini dintre politicieni procedează la fel. Frazele lui au subiect, predicat şi sunt rostite pe un ton adecvat într-o limbă română literară fără arhaisme şi regionalisme demne de Cuca Măcăii. Jurnalistul nu are nicio problemă să intuiască ştirea. Liderul PDL o subliniază singur fie cu un ton aparte, fie cu o privire gravă. Totul e să fii pe fază şi să-l urmăreşti ca pe un personaj de film. Nu repetă niciodată ce s-a scris deja, nu reia subiecte despre care a mai vorbit, înţelege nevoia de nou, e mereu la curent cu subiectele zilei şi nu se exprimă în legătură cu ele dacă nu are ceva esenţial de spus. Pe scurt, Ioan Oltean e o mană cerească pentru presă. De la conferinţele de presă susţinute de el nu pleci cu senzaţia că ai pierdut timpul să mai asculţi altă gargară. Pleci, într-un fel, convins, că acest om are dreptate chiar dacă nu are. E născut să fie politician, e făcut pentru asta. Nu ridică tonul chiar dacă întrebările îl deranjează, nu îţi reproşează nimic chiar dacă ai scris despre el în cei mai duri termeni, nu te aleargă pe stradă ţipând la tine că te plătesc alţii ca să îl ataci pe el şi, cel mai important, le impune şi altora să aibă acelaşi comportament. Aşa că nu poţi să nu îl priveşti cu repect pe Ioan Oltean. Dacă s-a prins de cineva bine lecţia comportamentului politic, sunt 100% convinsă că de Ioan Oltean.
Dar, pentru că întotdeauna există un dar, în jurul lui Ioan Oltean nu pare să crească nimic, niciun vlăstar. E posibil să fie un copac prea mare şi la umbra lui să fie absolut imposibil să iasă un fir de iarbă. E la fel de posibil să se teamă de momentul în care va trebui să predea puterea şi să încerce să îl îndepărteze cât mai mult. Cu toţii ne temem, şi e omeneşte de altfel, de momentul în care nu vom mai fi ce suntem. Ioan Oltean şi-a legat atât de mult viaţa de acest partid, a fost mereu „domnul preşedinte”, are în jurul lui oameni care şi-au clădit la rândul lor vieţile în preajma lui. Îi vede ca pe o familie, se simte responsabil pentru ei. Nu avem de unde şti cum se văd lucrurile de acolo de unde este. Cert este că, anul acesta, PDL iese în faţă o slabă garnitură de candidaţi, poate cea mai slabă din istoria lui. În afară de Ioan Oltean însuşi care efectiv a făcut multe pentru colegiul în care e deputat, a atras bani, a ajutat primari, s-a dus în teritoriu zi lumină şi a muncit de-a dreptul pentru partid, restul nu au cu ce se lăuda. Din funcţii care le ofereau mult mai multe posibilităţi să facă lucruri concrete pentru oameni, au preferat să-şi vadă de ale lor. Florian, de cafenele, miss-uri şi Cuba, Marc de micile lui lupte cu directorii de şcoli, Curtean de genţile doamnei Udrea. Dacă mai intră şi Păun în ecuaţie, taciturn cum e, vom avea impresia că după Ioan Oltean vine armata soldăţeilor de plumb. Poate doar Vasile Marc face excepţie într-un fel, însă, de când e în PDL, parcă nu mai are chiar atât de multe de spus.
Un lucru este sigur: Ioan Oltean nu îl vrea pe Alin Seserman candidat pentru Colegiul 1 Bistriţa şi atunci e gata să cedeze un post în favoarea te miri cui numai să nu se dea zi de zi de el în campanie. Să nu-mi spună mie nimeni că i-a impus Vasile Blaga să accepte un candidat de la Forţa Civică, formaţiune care nici măcar nu există în judeţ sau că îl va împinge în cursa pentru Bistriţa pe ţărănistul Ioan Chira de la Reteag care, oricum, nu îşi va lăsa recoltatul cartofilor de toamnă ca să vină să bată cartierele Bistriţei în căutare de voturi. Nu cred că are chef pentru aşa ceva.
Ceva l-a deranjat pe Ioan Oltean legat de Alin Seserman atât de tare încât vrea să taie problema de la rădăcină ca să afle tot poporul că, atunci când nu ţii cont de preşedinte, e primul care te aşteaptă la cotitură. Dacă mă întrebaţi cum aş fi făcut eu într-o astfel de situaţie, la fel. De îndată ce îţi arăţi slăbiciunea şi cedezi, poţi să-ţi iei adio de la condus. Cei în faţa cărora vei ceda, vor fi primi care te vor înlătura. E motivul pentru care Ioan Oltean nu cedează niciodată şi cheia succesului său care s-a întins pe atât de mulţi ani. Poate spune cineva că nu îl merită?
Cristiana Sabău
felicitari pentru articol se vede ca esti o profesionista
i-mi place sa citesc asemenea rinduri bravo cui lea scris
De data asta nota 10 cu felicitări, doamna Cristiana. Aveţi o priveală bună!
Mda pertinent si lucid.lui Oltean in anumite medii din partid i se spune „crocodilul”pentru ca are muscatura mortala.azi au fost la muscat Sesermanii vezi Monica si Alin.cine nu e total servil lui si dominabil si controlabil 100% e de eliminat.in rest Oltean nu ar fi rau daca nu ar fi gandit cu zona inferioara a corpului cand s-a facut de cacao impunand nulitati feminine doar pt ca i „gadilau”anumite zone.exemplele sunt arhicunoscute ,blonde;brune si roscate…daca nu era asa hormonat ar fi fost chiar puternic
Radu Moldovan are de invatat de la Oltean. Pt ca noul presedinte al Consiliului Judetean e manevrat de ziaristi si inca doi-trei papa lapte. Toata ziua e numai miere domnul Moldovan dar de cand e la putere nu a miscat nimic important, iar timpul trece.
Jenant şi greţos e comentariul dvs. pe care în mod normal ar trebui să-l ştergem pentru că nu respectă regulile de mai jos. Vă lăsăm însă să fiţi penibil până la capăt. Când nu ai argumente, încerci să jigneşti, iar când nu îţi găseşti cuvintele, reuşeşti să te faci de râs.
ai multa dreptate este usor numai sa acuzi
este evident ca Alin Seserman este un om politic redutabil, ceva nu ii place sefului. Am avut aceasta impresie si la alegerile locale. este un om pe care d-l Oltean nu la promovat deloc, ceva imi spune ca d-l Oltean si-a gasit nasul… astept cu interes sa vad ce se va intampla mai departe, daca colegiul 1 va ramane la PDL si evident si candidatul.
sasarman ii buna de baby sitter, mai mult nu l-as sfatui sa incerce
Sesermanii nu sunt deloc profilul membrului de partid PDL. Nu neaparat are ceva Olteanu cu ei, dar multi pdl-isti nu se regasesc in acest profil. Durerea e ca doar acestia au mai ramas sa poata fi scosi la inaintare. Majoritatea s-au lamurit.
cristiana este chiar un articol frumos nu trebuie sa te iei dupa costan caci stim cine este costan aceleasi apucaturi ca si ala de pe centru
cristiana tu intodeauna ai fost impartiala cu toate partidele poate ca si de asta ai rezistat in Bistrita si ti-ai facut un renume bun nu te lua dupa altii care sunt rautaciosi
costane…asta-i jurnalism, da’ tu n-ai cum sa pricepi cu ce se mananca ca n-ai trecut de faza „pe limbi”. Tu manca rahat in continuare si taci din gura ca-i plesni cat esti de plin…ssst, nu vorbi cu gura plina ca ne improsti cu rahat!
Diferența înte politiciean și om politic, a fost diluată în analiza dumneavoastră. Idealul politicieanului este cel de-a obține puterea și să o mențină. Ciorchinii care stau la ușă sunt supărători și enerveanți, iar de ziariști i-a fost dor. Principiile atribuite politicieanului analizat azi, sunt de o valoare recunoscută în opera machiavelliană.
Nu găsim nimic din frământarle expuse în ”Republica” privind regresul sistemului de guvernare, unde democrația înlocuiește oligarhia, unde tirania se ascunde sub libertățile democratice. Valori actuale din 360 î.Hr până în zilele noastre.
Lampa lui Diogene, poate, ne va lumina drumul să găsim omul politic egal în respect față de alegătorul pe care îl slujește și de cel care îi poleiește imaginea.
Politician de vază al democrației noastre poate fi considerat cel ales de trei ori președinte din 1989-1996 si 2000-2004.
Iar om politic poate fi numit Corneliu Coposu, plâns de o întreagă națiune.
Politician este președintele, uns de 6 judecători ai CCR.
Om politic este Regele Mihai, uns de Patriarhul Romaniei Niconin ce ia așezat pe cap Coroana de Oțel.
.