”Persoanele fără adăpost au avut neșansa să meargă pe un drum unde nu au găsit nicio mână întinsă”, însă pot fi salvate dacă serviciile de asistență socială intervin într-un mod profesionist, a spus Radu Dreptate, directorul Direcției de Asistență Socială din Primăria Bistrița la o dezbatere organizată de Colegiul Asistenților Sociali Bistrița-Năsăud.
”Eu le spun supraviețuitori oamenilor străzii. Poți învăța de la ei enorm de mult. Dacă vreți să vă descurcați într-un oraș, căutați un om al străzii. Vă spune unde să mâncați, unde să dormiți, unde să mergeți la medic și nu vă rătăciți în nicio capitală a lumii. Când am mers în delegații, în interes de serviciu, am găsit peste tote un om al străzii care ne-a arătat pe unde să mergem. Sunt niște oameni cu un bagaj de cunoștințe enorm, niște supraviețuitori”, a spus Radu Dreptate care lucrează cu oamenii străzii de 26 de ani.
În tot acest timp, a putut constata că 99% sunt bărbați: ”Bărbații ajung în stradă pe diverse fonduri: consum de alcool, divorț, evacuare, litigii cu rudele, proveniți din instituții de ocrotire socială. În momentul în care avem femei, 100 de bărbați nu pot ridica o femeie. Povara unei femei care ajunge în stradă este extrem de mare și foarte greu se recuperează. Am reușit, dar rar”.
Ca și procedură, de fiecare dată când serviciile sociale întâlnesc un om al străzii, trebuie să evite actele de eroism: ”Trebuie duse aceste persoane fără adăpost la UPU pentru că s-ar putea să aibă boli contagioase, un hematom, degerături, etc. După partea de evaluare medicală, trebuie lăsate să se liniștească, de regulă 2-3 zile, să vadă că se pot igieniza. Oricât ar fi de murdari, spuneți-le că sunt frumoși. Știți ce se bucură? Le crește enorm stima de sine. Și de acolo începe lucrul cu ei. Sunt niște enciclopedii acești oameni care au multe de povestit dacă sunt lăsați să se liniștească. Au cultura lor, au valorile lor, sunt niște oamenii deosebiți, dar au avut neșansa să meargă pe un drum unde nu au găsit nicio mână întinsă. Acum vreo 20 de ani, am avut un caz în Bistrița care, timp de 10 ani, nu au vorbit cu nimeni. Locuia în mijlocul orașului sub o bancă. Mi-a spus că sunt primul om care a vorbit cu el. Fiind murdar și neîngrijit toată lumea fugea de el”.
După parcurgerea acestei etape, serviciile sociale pot ajuta oamenii străzii să primească anumite drepturi bănești, cum ar fi pensii pentru că au urmat stagiul militar, pensii de invaliditate, de urmaș, etc.
”Chiar dacă unii dintre ei consumă alcool, trebuie căutate variante de a le fi obținute drepturile bănești care li se cuvin. E, până la urmă, liberul arbitru. Fie se ridică, fie trece în cealaltă parte. În Bistrița a fost un grup al acoolicilor anonimi (AA), încercăm să-l refacem. Pe toți cei pe care i-am dus acolo am reușit să-i recuperăm. Am găsit un loc, sperăm să găsim și o finanțare și să-l putem reface. Acum avem o colaborare bună cu Secția de Psihiatrie a SCJU”, a spus Radu Dreptate.
La Bistrița, persoanele fără adăpost sunt găzduite în centrul de cazare temporară al Primăriei.
”De aici începe lucrul: identificare loc de muncă, familia lărgită, soluții de integrare. De regulă, asistarea persoanelor fără adăpost are trei etape: urgență, post-urgență și integrare. 90% îi găsim în primele două etape, dar merită efortul pentru că sănătatea unui oraș e dată de oamenii de pe stradă. Iar dacă vreți să vedeți cum este un oraș, căutați baia publică care indică gradul de civilizație al orașului”, a mai spus Radu Dreptate.
Dintre locatarii centrului de cazare temporară a persoanelor fără adăpost din Bistrița au primit și locuințe sociale toți cei care proveneau din centre de ocrotire socială a copiilor. În blocurile sociale de la Viișoaraeste o scară întreagă de locatari care provin din aceste medii. Timp de 6 luni, asistenții sociali îi învață pe acești oameni să-și plătească chiria, utilitățile, să-și facă cumpărături, iar după aceea trebuie să se descurce singuri.
”În viitoarea lege a asistenței sociale, dacă va fi așa cum ne-au promis, vor fi câteva servicii obligatorii pentru fiecare UAT, între care să aibă un spațiu de urgență unde să poată oferi cazare pe timp de noapte, un serviciu de îngrijire la domiciliu și un serviciu de cantină socială pentru că în toate comunele avem sală de nunți, sală de sport, cămin cultural, etc., iar aceste spații pot fi valorificate într-o situație extremă – cum a fost și epidemia de Covid – în scopuri sociale”, a spus Radu Dreptate.
Decat bogat si sa pierzi mai bine sarac.
Nu ducem nimic dincolo decat sufletul si doua maini impreunate. Cel din poza e mai castigat decat oricine. El va fi in sanul lui Avram si va vedea pe bogat chinuindu se in iad.
ca esti sublim, ca esti ridicol tot in groapa ajungi…ca si bonaparte. mai rusinos este sa sfarsesti ca si el…
Ameninti?
Dar cu toții ne putem „salva” daca facem din „Faptele milei creștine
( trupești și sufletești) :
-dați de mâncare celor înfometați;
-dă de băut celor însetați.
îmbracă-i pe cei goi.
-găzduiește-i pe cei străini.
-vizitează-i pe cei bolnavi.
-vizitează-i pe cei închiși.
-îngroapă-i pe cei morți”.––
Exact cum facem noi…platim impozite platind salarii la uniu care stau ca cel din poza 11 luni pe an…saptamana viitoare s schimbul 3 la leoni , vecinu nu si a terminat baia de zugravit si mai sunt 5 saptamani de post!
Aici ar venii o intrebare foarte grea : Cum poti ajuta pe cineva care nu vrea ajutorul ?
Drept ca cei mai multi oameni ai strazii sunt barbati, dar in general au ocazia si sprijin daca vor o schimbare. Ei pur si simplu nu vor, iar motivul este unul temeilnic :
Statul le ofera sprijin prin ajutor social, ei stau toata ziua, primesc cuantumul unui minim pe economie, iar daca mai au si copii inca un plus. De acele femei care stau toata ziau cu mana intainse nu mai zic…facand o analiza ele primesc urmatoarele ajutoare :
– Ajutor social , pensiile copiilor, se mai declara familie monoparentala si uite asa ajung unii la un venit de aproximativ 5000 ron, iar noi restul muncim in ture 🙂
PS : este campanie electorala, sa vedeti acum cum fug candidatii catre ei cu promisiunea a mai multi din din buget pentru stat degeaba .
Buna ziua,
in fostul punct termic de pe str. Plopilor nr.3, in spate la blocul turn din Decebal, sunt oameni ai strazii care se adapostesc acolo si agaseaza trecatorii cerandu-le bani. Chiar ieri am fost agasat de ei.
Vecinii spun ca oamenii strazii au spart usile punctului termic pentru a-si face acolo adapost. Nu e normal ca langa un spatiu de joaca pentru copii sa fie genul acesta de oameni. Nu stii daca sunt drogati, bauti, oricand pot deveni violenti.
Cine isi asuma raspunderea pentru ei si pentru actiunile lor?
De ce politia si institutiile abilitate nu isi fac datoria la Bistrita?
Va tot comparati cu Clujul si alte orase, dar schimbarea incepe si cu acest tip de „curatenie”.
Punctul termic trebuie sigilat serios cu usi de fier daca ii cazul, pana ce se face ceva cu el.
Nu cred ca politia si primaria nu stie de ei. Dar se fac ca nu ii vad.
La magazine iarasi esti agasat de cersetori. Faceti va rog ceva in privinta asta.