Cultură

Obiecte de artă de pe cel mai mare continent al lumii, expuse la Arhive

O expoziție cu obiecte de artă provenind din Asia, cel mai mare continent, din țări precum Japonia, China, India sau în Coreea, a fost deschisă la sediul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud. Până în luna august, cât timp va fi deschisă, puteți face, prin intermediul ei, cel puțin o călătorie imaginară în Orientul Îndepărtat.

Expoziția este intitulată simbolic ”Sub floarea de cireș”. ”I-am dat acest nume expoziției pentru că Asia este recunoscută și datorită ceremonialului Hanami, un picnic, o admirație față de floarea de cireș, tradițional în Japonia, China, India sau în Indonezia. Am încercat să sintetizăm cultura asiatică sub acest titlu”, a explicat dr. Cornelia Vlașin, șeful Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, cu ocazia vernisajului.

Expoziția, deschisă și la noi în luna lui Florar, oferă iubitorilor de artă, cultură și istorie ocazia să afle mai multe despre Țara Soarelui Răsare și vecinii ei.

”În România nu există foarte multe muzee care să expună obiecte din Orientul Îndepărtat și cu precădere obiecte care provin din Japonia. În expoziția pe care o deschidem astăzi, obiectele provenite din Japonia au o pondere de 60%. Sunt obiecte unele dintre ele unice, valoroase, am încercat să le grupăm în funcție de proveniență pentru că Asia, fiind cel mai mare continent, este împărțit în 13 culturi care, la rândul lor, au mai multe subculturi. Am încercat să expunem cele mai reprezentative obiecte care definesc Asia, umbrelele realizate într-o tehnică minuțuioasă, fiecare având spițe de bambus la care se lucrează câteva săptămâni, hârtia impermeabilă, lăcuită și tratată într-o soluție cu ulei. Avem evantaie, specifică nobililor, avem și obiecte de mobilier, un cufăr de transport foarte frumos, dar și numeroase stampe japoneze realizate în diferite tehnici, secolele XVII, XVIII, XIX fiind perioada lor de glorie. Mai avem și multe obiecte frumoase din ceramică și fildeș, două statuete realizate din porțelan de Guana, dar și celebra ceramică chinezească alb-negru specifică dinastiei Ming”, a spus dr. Cornelia Vlașin.

În expoziție mai pot fi admirate o statuetă care-l reprezintă pe Shiva, realizată dintr-o rocă vulcanică, un ceainic provenit din India, covorașul cu păun specific Indiei, un calendar indian de la 1940, o statuie a lui Buddha și elefantul cu trompa ridicată despre care se spune că aduce noroc și bunăstare.

Toate aceste obiecte îi aparțin colecționarului Florin Coșoiu, împreună cu care Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, au organizat mai multe expoziții tematice.

”În expoziție puteți vedea obiecte din India, Indonezia, China și Japonia pe care le-am cumpărat de la cei care aduc obiecte de artă din străinătate. Sunt expuse statuete din fildeș din Japonia, făcute între 1900 și 1920. Familiile bogate din aceste țări dețineau în casă o figurină bărbat și alta femeie. Mai sunt și aceste obiecte protejate de sticlă în care sunt reprezentați urși panda, miniaturi care se fac în plută, foarte greu de realizat. Am adus și picturi realizate de niște pictori celebri japonezi, sunt bidimensionale. În expoziție mai puteți admira și umbrele din bambus, trestie și hârtie care sunt foarte greu de realizat, dar și evantaiele pictate cu o culoare unică, iar apoi decorate cu ce se vede”, ne-a spus Florian Coșoiu.

O piesă foarte valoroasă expusă este un obiect de mobilier, păstrat foarte bine, cu buzunare secrete, făcut din lemn de pin și cireș, cu feronerie: ”Fiecare sertar are o cheiță cu care se închide. Cel expus aici provine de la consulul Japoniei în Geneva. Este adus din Elveția. O piesă de acest tip la o licitație poate ajunge la 10.000 USD”, a mai spus Florian Coșoiu.

Asia are o suprafață de aproximativ 44,58 milioane km² și o populație de peste 4,7 miliarde de locuitori (mai mult de jumătate din populația globală). Cele mai importante țări sunt China, India, Rusia (parțial), Japonia, Indonezia, Arabia Saudită, etc.

Asia are o diversitate culturală uriașă, iar arta specifică acestui continent variază mult în funcție de regiune, religie și istorie. Iată câteva forme de artă specifice principalelor zone asiatice:

  • Arta chineză cu pictura tradițională pe mătase sau hârtie – peisaje, flori, păsări, caligrafie, caligrafia chineză, considerată o formă de artă superioară, porțelanul chinezesc – faimos în toată lumea (ex: vasele din dinastia Ming).
  • Arta japoneză Ukiyo-e cu gravuri în lemn reprezentând peisaje, gheişe, luptători samurai, Ikebana – arta aranjamentelor florale, origami – arta plierii hârtiei, ceremonia ceaiului – o formă de artă ritualică.
  • Arta indiană cu sculptura religioasă – temple hinduse cu detalii complexe, miniaturile mogule – picturi detaliate, adesea istorice sau mitologice, textilele indiene – sariuri, broderii, imprimeuri tradiționale
  • Arta islamică (Asia Centrală, Orientul Mijlociu) cu arabescuri și geometrie – motive repetitive și simetrice în mozaicuri și arhitectură, țesuturi rafinate cu modele simbolice.
  • Arta din Asia de Sud-Est (Thailanda, Indonezia, Vietnam etc.) cu teatrul de păpuși de umbre (wayang kulit) – în Indonezia.
  • Arta templelor budiste – statui aurite, fresce religioase.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.