Numărul caselor de marcat cu jurnal electronic în funcțiune la firme a depășit acum pragul de 100.000 la nivel naţional. Acestea au fost instalate în mai puţin de cinci luni din iunie şi până în prezent. În proces de instalare ar mai fi circa 100.000 de case, însă marea problemă este că pe piață se găsesc cu greu case noi de cumpărat, iar asociațiile importatorilor estimează că mai este nevoie de câteva luni pentru ca totalul să se apropie de 800.000, numărul aparatelor care trebuie deja să fie operaționale la 1 noiembrie, scrie presa economică.
Între timp, în coaliţia de guvernare se discută de o nouă amânare a termenului până la care firmele să fie obligate să deţină aceste case.
„La discuţia pe care am avut-o în coaliţie acum două săptămâni, am solicitat ministrului Finanţelor Publice să proroge termenul de la 1 noiembrie a.c. până la data când Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF sunt pregătiţi din punctul de vedere al sistemului informatic să colecteze aceste informaţii fiscale pentru că nu poţi să obligi întreprinderea sau persoana fizică să deţină casă de marcat cu jurnal electronic atâta timp cât ANAF şi Ministerul Finanţelor Publice nu pot să valorifice şi să fructifice aceste date. La discuţia respectivă din coaliţie am hotărât, şi sper ca ministrul Finanţelor Publice până la data de 1 noiembrie a.c., să promoveze un act normativ astfel încât să proroge acest termen”, a declarat, joi, la Bistriţa, Daniel Chiţoiu, secretar general al ALDE.
Reamintim că firmele mari și mijlocii ar fi trebuit să aibă noile case de marcat de la 1 iunie, iar cele mici – de la 1 august. La finele lunii mai, Guvernul a acordat un termen de grație de trei luni în ce privește amenzile pentru nerespectarea acestei obligații. Astfel, amenzi ar fi urmat să fie aplicate de la 1 septembrie pentru firmele mari și mijlocii și de la 1 noiembrie pentru cele mici.
Întrucât procesul decurge greoi, inclusiv din vina autorităților, Guvernul a introdus temporar sub Legea prevenirii nerespectarea acestei obligații. Firma nu mai este astfel amendată direct, ci primește un plan de conformare, un nou răgaz în care să-și procure noua casă. Abia ulterior, dacă nu a respectat nici planul de conformare, este amendată.
Chitoiu ar trebui sa stie ca pana acum 3 saptamani nu se grabea nimeni sa schimbe casa de marcat.Daca vor amana se va ajunge in aceeasi situatie ,adica nu se vor grabi sa le schimbe iar cei care au respectat legea,schimbandu-le vor fi numiti prosti.
Si in fapt sunt case de marcat in piata,e adevarat nu 800 000 din acelasi model cum probabil vrea acest Chitoiu.
Functioneaza legea preventiei si astfel toti comerciantii sunt aliniati pe aceeasi line.