Actualitate

Ocolul Silvic Bistriţa trebuie să împuşte un urs până în luna mai ca să-şi facă planul la încasări

Ocolul Silvic Bistriţa mai are de împuşcat un urs până luna viitoare ca să-şi facă planul la încasări. Este vorba de un exemplar care se află pe fondul de vânătoare Cuşma aflat în administrarea instituţiei timp de zece ani. La partidele de vânătoare se pot înscrie atât români, cât şi străini, anunţă OS Bistriţa RA. Aici au mai fost împuşcaţi cerbi, mistreţi, iepuri, dar şi fazani.


Ocolul Silvic al municipiului Bistriţa RA, deţine licenţa de gestionare a faunei cinegetice nr. 246/25.03.2010, iar în baza prevederilor art. 8, alin. 2, lit. a din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi ale Ordinului Ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 1221/2010 a încheiat prin reprezentanţii săi legali, în calitate de administrator, contractul nr. 34/06.07.2011 de gestionare a faunei cinegetice din fondul cinegetic nr. 24 denumit Cuşma, pe o perioadă de 10 ani.

 Suprafaţa Fondului cinegetic nr. 24 Cuşma este de 13.293 ha, din care 12.660 ha productivă cinegetic şi care se împarte după cum urmează: pădure: 2510 ha; arabil, fâneţe, vii, livezi: 7230 ha; păşuni: 2920 ha; luciu de apă: 46 ha şi suprafaţă neproductivă cinegetic: 587 ha. Pe această suprafaţă, în urma evaluării efectivelor de vânat din primăvara anului  2013, se aflau următoarele specii de vânat la care vânătoarea este permisă: cerb comun: 49 buc.; căprior: 75 buc.; mistreţ: 46 buc.; iepure: 50 buc.; fazan: 65 buc.; urs: 19 buc.; lup: 12 buc. şi pisica sălbatică: 12 buc..

În baza evaluării efectivelor s-a obţinut următoarea cotă de recoltă: cerb comun: 4 buc (2 buc. mascul selecţie şi 2 buc. femele/tineret); căprior: 10 buc (2 buc. mascul trofeu, 4 buc. mascul selecţie şi 4 buc. femele/tineret); mistreţ: 16 buc.; iepure: 10 buc.; fazan:15 buc.; urs: 1 buc.; lup: 1 buc. şi pisică sălbatică: 2 buc..

În urma obţinerii cotei de recoltă s-a putut întocmi bugetul de venituri si cheltuieli pe linie de vânătoare la tarifele aprobate de Hotărârea C.A. nr.7/04.08.2011, însă veniturile din vânătoare nu au fost realizate întrucât nu s-a recoltat întreaga cantitate de vânat, sezonul de vânătoare pentru vânat mare fiind în perioada 15 sept. 2013 – 15 feb.2014.

Potrivit unui raport al Ocolului Silvic Bistriţa, până în luna mai a.c. se va împuşca şi ursul întrucât şi de soarat lui depinde  „venitul  pe anul 2013 pentru activitatea de vânătoare”.

Reprezentanţii Ocolului mai adăugă faptul că, până anul trecut, s-au executat un număr important de instalaţii vânătoreşti cuprinse în contractul de administrare, aşa încât în următorii ani cheltuielile cu activitatea de vânătoare vor scădea. 

„S-au executat până în prezent circa 70% din instalaţiile vânătoreşti cuprinse în contractul de gestionare, urmând ca pe viitor să existe cheltuieli numai privind  hrana vânatului, paza fondului de vânătoare, organizarea de vânători , combustibili şi piese de schimb pentru maşinile de teren ce asigură paza fondului , transportul vânătorilor, a gonaşilor , hrana pentru vânat şi vânatul împuşcat,  şi  alte  activităţi conexe”, se mai arată în raport.

3 comentarii

  • De când acest fond cinrgetic este gestionat de către ocolul silvIc municipal RA, toate speciile de vânat și-au triplat efectivele de vânat, au condeiasi buni, iar hârtia suportă scrisul de peniță, iar cei care trbuie sa vizeze aceste inepții (ITRSV), cu toate că știu realitatea din teren, accepă cotele de extras propuse de gestionar.
    Dacă pe suprafața fondului ar cohabita în același timp 12 lupi, 19 ursi și 12 pisica sălbatică, adioooooooooooooo! 49 de cerb comun?, 46 buc,mistreț, și alt vanat, pe bune este vanătorească!!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS