Actualitate

Ocolul Silvic Municipal poate asigura doar 60% din lemnul de foc necesar. Cine a avut prioritate (FOTO)

Ocolul Silvic Municipal Bistriţa nu poate asigura decât 60% din necesarul de lemn de foc pentru municipiu în această iarnă, respectiv 6000 de metri cubi, locuitorii oraşului care rămân fără lemne fiind obligaţi să caute la alte ocoale silvice din judeţ sau să cumpere de la depozite lemn de două ori mai scump decât cel din pădure.

Şeful Regiei Autonome Ocolul Silvic Municipal Bistriţa, inginerul Emil Anca, a spus că, până acum, instituţia pe care o conduce a livrat 4000 de mc şi va continua să o facă până la finalul anului.

„Cât avem dăm la populaţie. Cererile din Bistriţa sunt mult mai multe. Nu putem face faţă la solicitări. Noi numai 6000 de mc avem posibilitatea să onorăm, aceasta este cota aprobată. Restul îşi mai aduc de la munte, unde e ponderea fondului forestier. Pentru Bistriţa, nevoia e de 10.000 de mc, dar Ocolul Silvic Municipal nu poate da mai mult de 6000 de mc. Mai sunt însă şi alte ocoale. Dacă nu putem noi livra, se găseşte lemn în depozite. Eu zic că nu este o criză a lemnului de foc la Bistriţa. Când nu veţi mai vedea lemn de foc în depozitul de pe centură, atunci să ştiţi că vine criza. Problema este legată de preţ. La ocoale, lemnul e mai ieftin. Când îl aduci în depozit, preţul creşte datorită prestaţiilor şi transportului. La pădure e în jur de 100 de lei/mc, la depozit în jur de 250 de mei/mc, iar la drum auto în jur la 200 de lei/mp. Lemnul nu e scump, prestaţiile sunt scumpe. Găsim greu oameni la lucru. E o criză a forţei de muncă cum nu a fost de când lucrez eu în silvicultură. Nu ai cu cine să lucrezi, să aduci lemnele în depozit, iar costurile cresc”, a spus Emil Anca.

Potrivit sursei citate, Ocolul Silvic Municipal Bistriţa dă cu prioritate lemne de foc în satele aparţinătoare Bistriţei care nu au gaz, Slătiniţa, Sărata: „De exemplu, în jurul cartierului Sărata nu sunt decât 42 de hectare de pădure care ţin de acest sat, dar încercăm să dăm lemn de la Viişoara. Avem stejar şi carpen în zona Bistriţei, iar în zona Cuşma fag”.

Printre cei care au primit cu prioritate lemn de foc încă din vară s-a numărat administratorul public al oraşului, George Avram. Acestuia i-a fost adus lemnul acasă, cu un tractor cu numerele PMB (Primăria Municipiului Bistriţa) pe baza unui aviz de însoţire.

 

Menţionăm că aceste fotografii au fost făcute în 31 august 2018 şi că administratorul public al oraşului Bistriţa are un salariu de peste 10.000 de lei lunar.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS