Economie

Octavian Harşian: Subvenţiile să fie date doar celor care lucrează pământul

Inginerul Octavian Harşian, unul dintre marii fermieri pe care îi are judeţul Bistriţa-Năsăud, susţine că banii europeni pe care îi acordă APIA sub formă de subvenţii ar trebui să fie direcţionaţi doar spre cei care lucrează pământul şi nu spre deţinătorii de "pajişti permanente" care sunt adevărate focare de boli şi dăunători, aceştia din urmă fiind clar în avantaj.

La întrunirea cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, Octavian Harşian, i-a semnalat demnitarului o problemă legată de calitatea solului.

„Humusul de pe terenurile noastre în pantă se duce în Dunăre, se duce în Ungaria din cauza faptului că Legea 18 a fost aplicată aşa cum a fost aplicată. S-au dat nişte parcele de 300 de metri lungime şi de 3-4 metri lăţime. Eu am reuşit să fac o exploataţie de o mie de hectare. Am comasat în zona noastră câte 200, 300, 400 de hectare însă terenurile sunt în pantă. Oamenii fie din prostie, fie din invidie, nu dau pământul în arendă, nici nu-l vând şi atunci lucrările trebuie făcute din deal în vale. Datorită eroziunii din deal în vale, am ajuns la rocă. Humusul l-am exportat”, a spus Octavian Harşian.

Inginerul s-a referit şi la banii europeni acordaţi sub formă de subvenţii pentru toate categoriile de deţinători de terenuri.

Banii europeni sunt furaţi. Se dau subvenţii pe terenuri nelucrate numite pajişti permanente care sunt ocupate de vegetaţie lemnoasă nevaloroasă, porumbar, plante intermediare pentru mii de boli şi dăunători care vin apoi la mine pe cultură, pe 400 de hectare. (…) Pot să erbicidez de o sută de ori pentru că vine vântul şi-mi aduce seminţele de pe buruienile vecinilor care iau subvenţie aşa cum luăm şi noi cei care lucrăm pământul. Ei ies mai bine pentru că nu-l lucrează. Ar fi mai bine să se dea subvenţii pe producţia realizată”, a mai spus Octavian Harşian.

În ce priveşte fondurile europene disponibile pentru proiecte, Octavian Harşian a spus că s-a ciocnit de barierele unor firme de consultanţă care nu au specialişti.

„Nu am accesat niciun fond european. Am lucrat cât am putut pe reinvestirea profitului însă consider că e foarte multă birocaţie şi incompetenţă. Nu se poate. Am încercat şi am mers la firme consultanţă. Se poate să merg eu la firme de consultanţă şi să-mi spună că nua u zootehnist şi că vor aduce mâine din Mureş? Într-o discuţie aşa cu specialistul din Mureş am ajuns să-l întreb eu câte zile de gestaţie are o vacă, la al câtelea ciclu de călduri se montează o vacă pentru că altfel nu poate face un studiu de fezabilitate. Nu ştia. De ce nu se poate un sistem mai simplu: să-mi fac eu proiectul pentru că nimeni nu ştie mai bine ca mine? Eu trebuie să merg la nu ştiu câţi, să dau şpăgi, chestii, bani, mă pune în legătură ori cu amanta, ori cu alea…”, a spus Octavian Harşian.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, i-a răspuns că ştie despre problemele cu care se confruntă fermierii în relaţia cu firmele de consultanţă şi că va propune ca acestea să nu mai poată facă proiecte dacă nu îndeplinesc anumite criterii pe baza cărora să fie autorizate, de exemplu să aibă specialişti pentru fiecare domeniu.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.