Halul în care a ajuns democraţia e unul pe care cu greu îl pot descrie în cuvinte. Să meargă la vot toată suflarea PSD şi să aştepte cu emoţie rezultatele după ce se ştia încă de o săptămână care sunt, să-şi posteze toţi juniorii pe Facebook fotografii cu momentul votării ca şi cum ar fi de la nuntă, e ceva din categoria mai rău nu se poate. Sau poate că se poate dacă ne uităm în curtea vecinilor liberali care se bat între ei ca oribii şi chiorii.
De când a început şarada alegerilor în PSD m-am tot întrebat dacă au trecut sau nu 25 de ani de democraţie în România. Nu de alta, dar peste tot am văzut câte un singur candidat la marea funcţie şi am auzit de m-au durut urechile ode peste ode, mulţumiri peste mulţumiri. Cel mai tare m-au dezamăgit tinerii care i-au invitat la conferinţa lor de alegeri pe toţi primarii migratori la care se uitau cu jind în timp ce clamau, citind de pe foi şi incapabili să se exprime liber, că vor o altfel de politică. E lesne să ne dăm cu toţii seama că nu vor decât să le fie bine lor cu orice preţ, precum cred aceşti aleşi că le e bine numai la putere. Am tot aşteptat cu sufletul la gură, pe tot parcursul infinitei conferinţe a TSD, să se ridice unul, să se ducă la microfon şi să-i scoată afară pe trădători. Nu trebuia să spună decât atât: „Ieşiţi afară, javre ordinare!”, expresie de altfel binecunoscută şi des utilizată de seniorii partidului. Cred că m-aş fi ridicat în picioare şi l-aş fi aplaudat pe curajos. Nu numai că nu au făcut asta, au mai şi votat într-o veselie candidatul unic fără să se întrebe cum de niciunul dintre cei care vor o altfel de politică nu doreşte să conducă, unde e entuziasmul şi elanul celor care vor să se afirme printre ai lor şi în societate. Răspund eu ca să nu îşi bată capul alţii: nicăieri, nu există aşa ceva!
La conferinţa municipală a PSD am văzut alt tablou dezolant. Majoritatea celor din sală erau octogenari, foşti aplaudaci comunişti, foşti beneficiari ai sistemului care a promovat candidatul unic. Faptul că umpli o sală cu ei spune ceva despre partid, că e atractiv numai pentru ei, restul ori nu îşi găsesc locul, ori fug când dau de mirosul de naftalină. Am văzut foarte bine ce a făcut un tânăr în fruntea organizaţiei municipale a PSD. Nimic!
Despre conferinţa judeţeană ce să mai zic? Am aflat cu ocazia aceasta că trădătorii de partide şi valori, care se mută dintr-o parte în alta, sunt cei care înţeleg, cică, „proiectul politic”. Hai că pe asta nu o ştiam! După ce au fost fraţii unuia care numai model în politică nu mai poate fi, au devenit fraţii altuia fiindcă – nu-i aşa – politica e pe voturi şi primarii le fac. Vă amintiţi probabil cum primarul „nesusţinut” din Sîngeorz-Băi mărturisea unui ziarist – despre care credea că e unul de la sediul central al partidului – cum va produce el voturi, cum va duce oamenii cu maşina, de-astea. Totul în timp ce staţiunea cade peste el. În rest, şi la judeţ totul a funcţionat pe principiul „rămâne cum am stabilit”, unii pe aceleaşi funcţii aducătoare de beneficii, alţii cu aceleaşi aplauze şi ridicări de mâini. Nu tu o critică, nu tu o dezbatere. S-a votat la fel ca şi la tineret, femei şi municipiu cu ridicarea mâinilor pe repede înainte că ne grăbim şi nu pierdem vremea cu numărat voturi. În schimb, lăsaţi că s-a votat ca la carte preşedintele naţional într-o şaradă de zile mari. Cică 88 din judeţ au votat împotriva lui Dragnea. Dacă nu a fost cumva comandă de la centru să nu iasă 100% ca să dea „democratic” la popor, mă aştept să se facă anchete şi să fie găsiţi vinovaţii care au îndrăznit să gândească altfel decât partidul, să li se confişte averile şi să li se taie ajutoarele sociale. În cazul în care mai sunt în viaţă, nu de alta, dar acest partid a inventat formula magică prin care au votat adesea şi morţii, dar numai când era nevoie, să ştiţi.
Pur şi simplu nu îmi vine să cred că trăim în anul 2015 şi într-un astfel de hal s-a degradat democraţia! Cum naiba să faci aşa ceva? Să cheltuieşti bani şi timp pentru o şaradă – cei mai mulţi publici din moment ce partidul e la guvernare şi şefii se dau cu maşinuţe de pe la Parlament, Guvern şi altele, vorbesc la telefoane plătite de noi – şi să ţi se pară normală această situaţie. Mă aşteptam la nişte reacţii din partea opusă numită greşit în zilele noastre opoziţie.
Numai că acolo oamenii sunt ocupaţi să latre unii la alţii. Marele PNL face şi el tot soiul de mascarade ca să-şi desemneze, vezi Doamne, candidatul pentru Primăria Bistriţa. Ca să zic aşa nu are niciunul ca lumea şi tot încearcă marea cu degetul, că o fi şi că o păţi. Am ajuns, la Bistriţa, chiar în situaţia absolut amuzantă ca puterea să fie criticată din interior fiindcă opoziţia e ocupată cu sondajele. Râd şi moşii treziţi din somn de aplauzele de la PSD când aud că încâinirea de la PNL e pe scoruri de 5%, maxim 10% pe cap de candidat. Vai de capul vostru, lăsaţi-vă de politică! Să ştiu că doar unul din 10 oameni a auzit de mine, m-aş şi muta din oraş, nu altceva.
Personal aştept cu interes să văd o voce puternică din societatea civilă că se ridică şi acoperă aplauzele leşinate de la PSD şi mârâielile de la PNL ale căţeluşilor cu aspiraţii. Ar fi cea mai bună dovadă că politica, aşa cum s-a făcut în 25 de ani în România, trebuie depozitată în containerul pentru gunoi menajer al istoriei.
Nu avem ce selecta şi recicla din actuala clasă politică. Ducă-se să nu o mai vedem!
Model corean 100%
„trebuie depozitată în containerul pentru gunoi menajer al istoriei.”
as modifica in gunoi toxic 🙂
Toti asteptam cu interes…
🙂
Lasand la o parte jocul (neferict) de cuvinte, din pacate sunt aproape sigur ca daca va veni vreodata acel „altceva”, tot din zona partidelor va veni. Exceptand o personalitate gen Papa de la Roma, e foarte greu sa treci de aparatul partidelor puternice. Fortele nu-s egale.
In concluzie, partidele trebuie sa inteleaga ca va trebui sa existe o reforma. O reforma care sa vina din interior si care sa ‘altereze’ fibra intima.
Cei care vor intelege, vor avea de castigat. Ramane de cantarit de catre electorat ce si cum.
Dar in niciun caz ideea de a vota un singur candidat nu face parte din reforma pe care oamenii onesti o asteapta de la partide.
Problema PSD-ului este că nu învață niciodată din greșeli și le tot repetă, ba uneori le și accentuează… Iar problema PNL-ului este că nu mai e capabil să-și mai recunoacă, dacă a făcut-o vreodată, propria istorie și identitate, practic tot ceea ce reprezintă Partidul National Liberal…
Vitalia nu poate sa prelucreze un gunoi toxic. Acest gunoi trebuie tratat doar cu dispret maxim si cu stampila.
Oare cum s-ar simti Liviu Dragnea daca s-ar descoperi ca nu stiu cine, din nu stiu ce comuna ar fi fraudat 3 voturi in favoarea sa, iar in urma acestui lucru am fi strigat cu totii: frauda, Liviu Dragnea nu a luat atatea voturi, n-a iesit presedinte etc. … cam cum a facut el la referendum…
deci v-ati dat si voi seama ca intram din nou intr-o era de mult apusa. asta e.
Ma bucur ca sunt si alti prosti , majoritatea pesedisti, mai prosti decat mine!
Nu voi intelege nicioadata CE AU GANDIT ACESTI „MEMBRI” in drum spre vot??????
La ce se gandeau ei?
La un altfel de os?????
PSD a demonstrat inca odata ca este un partid incapabil de a sa reforma. In primul rand, la PSD se practică alegeri cu candidatul unic, desi in acest caz cuvantul „alegeri” nu mai are sens. Prin definitie, „a alege” presupune selectarea dintre mai multi sau cel putin din doi. Candidatul unic inseamna mai degraba consfintirea sloganului „la vremuri noi tot noi”. Dar in prezent la PSD se potriveste sloganul „pleaca inculpatul, vine condamnatul”, adica pleacă inculpatul Victor Ponta şi vine condamnatul Liviu Dragnea, ca si cum acest partid nu ar mai avea oameni de valoare nepatati.
„PSD nu trebuie şi nu poate rata oportunitatea de a deveni primul partid din România modern”, a declarat duminică Liviu Dragnea, ca si cum modernizarea unui partid insemna inlocuirea unor „penali” cu altii.
probabil ca urmeaza recidivistul…
Trăim aceste fericite zile
Înscrise-n viaţa-ntregului PSD-ist popor
Precum istoria înscrie-n file
Cu litere de aur mersul lor
Sunt zilele ce-n inimă aşteaptă
Şi care mărturii de timp rămân,
Căci ne conduce-o forţă înţeleaptă,
Partidul nostru Comunist-o-PSD-ist Român.
Şi-n fruntea lui cea limpede veghează
Un înţelept şi ne-nfricat bărbat,
Inimă tânără şi minte trează,
În care PSD-ul s-a-ntrupat.
E Omul – DRAGNEA Liviu Nicolae –
Iubit ca steagul nostru tricolor,
Ca steagul roşu, limpede văpaie,
În zborul liber către viitor.
Urale, ovații, aplauze….
Asa Moncher, meriti 1oo like-uri.
E tare faza că unii lideri liberali(care fac parte din conducerea județeană) sunt încântați(au dat like postarii) de articol. Mai ales că la un moment dat autoarea articolului spune că PNL „nu are un candidat ca lumea”. Sigur că eu nu sunt de acord cu asta și nici cu alte lucruri de acolo. Alții pot fi, nu văd o problemă. Oricum nu cred că este o legătură între democrație și capacitatea unei filiale de partid să furnizeze cel mai bun candidat. Trei persoane pot face un partid, prin urmare toți iubitorii orașului se pot afirma în această splendidă democrație locală susținută de organizațiile civice, presă s.a. Trebuie să ai curaj să candidezi în actualul sistem de alegere a primarului așa cum a fost și în 2012 când unii au avut curaj să candideze împotriva curentului. Atunci și o sticlă de apa minerala dacă o puneai pe lista ar fi ieșit parlamentar dacă era din partea acelei malformații electorale. Nu cunosc pe nimeni să nu-si dorească o altă clasa politică. Problema e că nu discutăm de sursa problemei. Efectele le știm. Nu înțeleg de ce nu apar candidați. Nu neapărat de la PNL. Oameni despre care se spune că au reușit, etc. Toți discută despre nu știu ce, de cum trebuie să fie…. Vă dau eu un nume în schimb. Horia Ungur ar fi un excelent primar. Mai sunt și alții. Atâta tot că până să ajungi primar trebuie să vrei și să candidezi.
Ciudat cum aduci aminte de 2012, probabil ca sa scoti in evidenta faptul ca ai luat destule voturi in colegiul 1 si sa le readuci aminte acelora sa puna si acum stampila pe numele tau.
Dar nu ai spus si de ce ar fi iesit si o „matura” deputat (asta era termenul folosit atunci), si asta din cauza la tot ce s-a facut in anii de trista amintire 2010-2011 de catre mult iubitul tau partid, PDL, sub atenta obladuire a marinarului Bashescu… Si aici primesti puncte negre…
Sunteți în politică nu de azi de ieri domnule Seserman. Afirmația ”nu cred că este o legătură între democrație și capacitatea unei filiale de partid să furnizeze cel mai bun candidat” este, cu regret o spun, o aberație. Democrația este singurul mod de selecția verificat și aplicat de selecție a candidaturilor.
Induceți un neadevăr cu cele trei persoane ce pot face un partid politic prin omiterea condițiilor de depunere de candidaturi ale partidelor. Iar cât privește curajul să privim spre întreprinzători privași nu spre politicieni. Editarea unui ziar este un curaj infinit mai mare decât depunerea unei candidaturi.
Doamna Sabau care liberali se bat intre ei ca orbii si chiorii ? Sondajul il va da pe candidat , o lupta intre ei e nonsens . Pana mai ieri l-ati promovat pe Alin , dupa orice postare pe Facebook aparea instantaneu un articol laudativ despre el . Acum spuneti ca liberalii nu au un candidat ca lumea . Unde va este consecventa ?
Când o să vedeţi că eu scriu că îl susţin pe X, iar a doua zi că nu îl mai susţin, înseamnă că mă puteţi acuza de inconsecvenţă. Până una-alta nu am spus/scris că aş fi susţinătoarea cuiva.
Foarte bun articolul, Cristiana!
Păcat că ei ”nu citește” sau dacă ”citește”, îi doare undeva de noi!
Am mai spus-o, cu atat mai grav!!
Atunci cand membrii unui partid isi croiesc un statut care permite o astfel de ipostaza, nu se pune problema unei reforme in acel partid.
Suntem considerați lipsiți de spirit civic dacă nu ne exercităm dreptul la vot. Dacă acest drept este uzat în cel mai democratic mod trebuie aruncat experimentul la coșul de gunoi.
Este un început lăudabil ca partidele să-și aleagă prin vot secret lideri și de ce nu și candidații. Doar în acest mod dreptul constituțional de-a fi ales putem spera că va fi atins. Astăzi acest drept nu este respectat. Aleși noștri sunt preselectați de partide prin numiri nu prin vot secret.
De ce totuși aceste experiment statutar al PSD-ului nu este apreciat la adevărata sa valoare democratică? Pentru că urmași partidului unic au știut să introducă cu dibăcie în același Statut și necesitatea susținerii exclusive a cinci organizați județene a fiecărei candidaturi. Aici revenim la același principiu, dreptul de-a fi ales nu există dacă nu ești numit la vedere de cinci organizați județene. Ales și numit nu sunt sinonime.
Am fost, suntem si vom ramane martorii revenirii bolsevizmului. ’89 nu a fost anul revolutiei ci a reasezarii, a relansari luptei de clasa.Bolsevizmul este o forma de democratie autentica, unde dusmanii poporului vor fi eliminati de popor, scopul fiind omogenizarea societatii. Dusmanii, chiar daca sunt din acelasi grup social/partid trebuie sa dispara,( vezi actiunile lui L.DRAGNEA, eliminarea D-nei Plumb mai apoi potentialii contracandidati „sfatuiti” sa renunte, astfel candidatul unic „castiga cu brio”, iar prostimea este fericita. A prticipat la un „exercitiu democratic”, si astfel putem fredona din nou: ” cine nu-i cu mine este impotriva mea”. Oare ‘ 89 a fost numai o intamplare nefericita.
Alin Sasarman vorbeste despre USL ca fiind „malformatia „electorala din 2012 . Masoara-ti cuvintele pui . In malformatia aia electorala erau atunci colegii tai de acum de la vechiul PNL . Daca vrei sa o iei pe un drum corect trebuie sa dai delete pe vechile aliante politice . Atata timp cat in tara asta nu va exista un partid care sa scoata 50% plus 1 , se va guverna prin aliante . Malformatia electorala USL ( vorba ta ) i-au dus in parlament pe liberalii de azi Dobra si Dolha , pe PSD-istii Suciu si Fa Doina , l-au facut presedinte pe chelner si i-a facut primari pe PSD-istii de la Bistrita , Beclean , Nasaud si SG Bai . De comune nici nu mai amintim .
In comparatie cu cei 10 ani de dictatura Băsescu, alegerile din psd sunt parfum
oricum, nimic nu e bine!!! o tot dati cu comunismul, dar nici democratia nu prea convine!!! daca unii fac asa, nu e bine, daca ailalti fac la fel e perfect, daca nu se face nimic…nu s-a facut nimic…cine sa mai inteleaga? s-apoi hai sa ne uitam in toate partidele: toate cosmeticienele-directoare, toti smecheri de oras-cu functii………….deci?
Da îmi vin în minte câteva nume care organizau sau organizează astfel de alegeri democratice : Adolf Hitler, Nicolae Ceausescu, Kim Ir-sen, Kim Jong-il, Kim Jong-un, Aleksandr Lukașenko toti democrați convinși ai tarilor lor 🙂
Totuși pe porcăria aia de buletin de vot nu puteau sa facă măcar un sondaj de opinie sa mascheze mascarada asta ieftina…?!? La Bucuresti sunt firme de PR de calitate… Ca membru de partid , sa susții o asemenea situație jenanta, trebuie sa fii cel putin la fel de democrat ca și cei amintiți mai sus. Mi-a plăcut si declarația alesului proaspăt care le-a transmis ca democrația începe de la el. Eu cred ca le-a scos deja democratia din cap. 🙂 Toti cei care au votat sunt deja Zombie…
Super politica asta, așteptăm un răspuns la fel de hilar (a se citi imbecil) al celorlalți participanți la mascarada asta politica – PNL. Macar sa radem putin, ca altfel ne apuca plânsul…
Iar dacă PNL (sau alții) nu au vreun candidat (cu șanse reale) sa participe la primărie părerea mea sa amânam 4 ani alegerile, sa-i dam d-lui primar Crețu un mandat bonus, altfel plătim ca prostii o alta mascarada ieftina. Sa aibă timp cei care vor sa facă politica sa se pregătească…
Dați banii aia, care s-ar cheltui cu alegerile, la școli sau spitale, sunt mult mai utili.