Actualitate

Odată cu terminarea lucrărilor de modernizare a Parcului Municipal, accesul auto dinspre str. Albert Berger va fi desfiinţat

În cadrul proiectului cu finanţare din bani europeni ”Reabilitarea şi modernizarea Parcului Municipal Bistriţa”, care are drept termen de finalizare luna octombrie a anului viitor, este prevăzută prelungirea străzii Parcului cu un sens unic, astfel încât să permită ieşirea riveranilor prin strada Ion Raţiu.

Proiectul de reabilitare şi modernizare a Parcului Municipal este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi prevede realizarea unor lucrări de anvergură, ”care vor transforma parcul în adevărata inimă verde a oraşului, o oază de agrement şi relaxare la standarde europene”, după cum anunţă municipalitatea.

Se vor reabilita şi reconfigura aleile, locurile de joacă, foişorul pentru fanfară, se va realiza o alee nouă pentru biciclete şi role (care va urma perimetrul parcului), se va crea un labirint vegetal, va fi înlocuit vechiul mobilier urban cu unul nou, se va amenaja un luciu de apă, vor fi instalate patru cişmele de apă şi trei toalete publice.

În cadrul proiectului este prevăzută prelungirea străzii Parcului cu un sens unic, astfel încât să permită ieşirea riveranilor prin strada Ion Raţiu. Pentru reducerea traficului rutier în zona parcului, accesul dinspre strada Albert Berger, adică actuala intrare în parc din zona Centrului Cultural Municipal, va fi desfiinţat. De asemenea, se va rezolva problema iluminatului public în perimetrul parcului, vor fi reabilitate şi extinse utilităţile publice.

Proiectul prevede lucrări ample menite să conducă la reconfigurarea zonei verzi, precum şi plantarea de arbori care să îmbogăţească biodiversitatea parcului. La sfârşitul perioadei de implementare a proiectului, se urmăreşte o creştere calitativă şi cantitativă a zonei verzi, circa 10% din spaţiul acoperit acum cu asfalt urmând să devină zonă verde. De asemenea, se are în vedere îmbunătăţirea zestrei arboricole prin plantarea unor exemplare tinere, viguroase, în locul copacilor degradaţi. Numărul total de arbori va creşte la sfârşitul proiectului, urmând să fie plantaţi peste 250 de noi arbori din specii adaptate zonei.

Lucrările de amenajare a Parcului Municipal costă 17,6 milioane de lei, iar termenul prevăzut pentru finalizare este luna octombrie a anului viitor, însă parcul ar putea fi gata în vara lui 2013.

Acest proiect face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, care mai cuprinde reabilitarea axelor turistice, a Centrului Cultural Municipal, modernizarea străzilor din zona centrală, restaurarea şi consolidarea monumentului istoric Casa cu Lei şi introducerea de sisteme de supraveghere în centrul istoric.

Parcul Municipal a fost amenajat în anul 1900 în partea central-sud-estică a burgului, în exteriorul valului de apărare a fostei cetăţi. El a fost integrat armonios în peisajul urban, îmbinând elementele arhitecturale din zonă (Turnul Dogarilor, Zidul Cetăţii) cu elementele naturale (Râul Bistriţa, Pădurea Codrişor). După 1952, parcul a suferit modificări prin adăugarea de noi alei şi prin amplasarea de mobilier urban.

Reprezentativi pentru Parcul Municipal sunt arborii seculari cu dimensiuni impresionante: arţarul, platanii de munte, roşcovul, punctul de maximă atracţie constituindu-l cele două specii de arbori declarate monument al naturii: arborele pagodelor şi arborele lalea.

Arborele pagodelor este o specie care creşte spontan în China. Se mai cultivă şi în alte ţări atât în scop ornamental cât şi terapeutic. Arborele are o înălţime de peste 30 de metri, are coroana bogată, cu frunze peţiolate, bilobate, având o nervaţiune dihotomică. Toamna frunzele se îngălbenesc şi cad. Culoarea lor devine galbenă cu nuanţe extrem de atrăgătoare, arborele având aspect decorativ.

Arborele de lalea este un arbore de talie mare, originar din America de Nord, unde ajunge până la 40-50 de metri înălţime. Tulpina este dreaptă, cilindrică, bine egalată, cu scoarţa gri închis. Coroana are formă ovoidală. Frunzele, în formă de liră, sunt mari de 7-12 cm. lungime, şi au patru lobi dispuşi simetric, doi câte doi. Florile au forma celor de lalea sau de crin şi culoarea galben verzui sau galben sulfuriu cu pete oranj la bază. Înfloresc la sfârşitul lunii mai şi în luna iunie. Fructele au formă de conuri alungite. Arborele prezintă o deosebită valoare ornamentală datorită frunzelor sub formă de liră dar şi a coloritului florilor şi chiar a trunchiului.

2 comentarii

  • tare mie frica de rezultatul final……inca nu sa nascut ceva bun din mina edililor astia ….probabil o noua vaca de muls pt delapidarea fondurilor europene.

  • Iar eu sunt ferm convinsa ca, la finalul lucrarilor, carcotasii vor amuti. Talent la delapidarea fondurilor europene au altii(portocalii care acum devin cameleoni, imbracand orice alta culoare ar putea sa-i mai aduca la conducere, de care vad ca nu se indura sa se dezlipeasca, unii nici dupa 20 de ani de „bine”), pe care speram sa nu-i mai vedem in prim-planul conducerii orasului si judetului nostru; le-a ajuns si noi ne-am saturat de ei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS