Luni 8 noiembrie reîncepe școala. Prezenţa fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar va fi strict condiţionată de rata de vaccinare a personalului, pragul fiind de 60%. În școlile care au rată de vaccinare sub 60% cursurile se desfășoară în sistem online, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
A fost luată în considerare rata de vaccinare la nivelul întregului personal din sistemul de educaţie pe motiv că elevii nu interacţionează doar cu profesorii, ci cu întregul personal din unitatea de învăţământ.
La apariția unui caz de infectare într-o clasă se suspendă activitatea fizică în acea clasă. La închiderea a mai mult de jumătate din clasele dintr-o școală, se suspendă cursurile fizice în întreaga școală. De asemenea, o școală care are rata de vaccinare peste 60% poate solicita trecerea în online dacă are motive să considere că nu poate asigura protecția sanitară.
Ordinul prevede:
Art. 31 ,,(1) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat.
(2) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor se face în regim online pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat.
(3) Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, în conformitate cu alin (1) și alin (2), cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB.
(4) Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB, în situația atingerii procentului de 60% menționat la alin (1).
(5) Decizia prevăzută la alin (4) se ia prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situației privind personalul vaccinat, publicată și actualizată săptămânal pe site-ul inspectoratului școlar județean/ISMB.
(6) Prin excepție de la dispozițiile alin (1) și alin (2), unitățile de învățământ special reiau cursurile începând cu data de 08 noiembrie 2021 cu prezența fizică”.
2. În Anexă – Măsurile sanitare şi de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar/unitățile conexe în perioada pandemiei de COVID-19, la punctul III. Măsuri de protecție la nivel individual, punctul 2. Purtarea măștii de protecție, lit. a) și lit. c) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„a) purtarea măștii de protecție este obligatorie în incinta unității de învățământ.
c) masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educație fizică în condițiile art. 3 alin. (8) din prezentul ordin”.
3. În Anexă – Măsurile sanitare şi de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar/unitățile conexe în perioada pandemiei de COVID-19, la punctul III. Măsuri de protecție la nivel individual, punctul 2. Purtarea măștii de protecție, după lit. e), se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
„f) masca de protecție nu este obligatorie pentru personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învățământ în unitățile de învățământ special, în situația în care procesul specific de predare/învățare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care se vor putea folosi viziere”.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a mai anunţat că a semnat şi a trimis la Monitorul Oficial și cele două ordine de ministru care reglementează structura anului şcolar şi micşorează numărul de note necesar încheierii mediei elevilor. În cazuri speciale, mediile pot fi încheiate după revenirea elevului la cursuri, până la finalul semestrului ll.
Ministrul a precizat că a transmis în teritoriu lista tezelor care vor fi susţinute în acest an. Elevii claselor a VIII-a au cu o teză mai puțin, iar cei din clasele de liceu ajung de la patru teze la trei teze, cu excepția celor din învățământul profesional care aveau deja trei teze. Clasele V-VII vor avea teze la matematică și română.
În acest an şcolar se renunţă la săptămâna ”Şcoala altfel” pentru a recupera una dintre cele două săptămâni de vacanţă de care elevii au beneficiat în a doua jumătate a lunii octombrie din cauza evoluţiei pandemiei de Covid-19.
În vacanța de iarnă se va intra în data de 23 decembrie, vor fi 10 zile de vacanţă de sărbători, elevii din gimnaziu şi liceu vor reveni la şcoală în 3 ianuarie 2022, iar elevii din clasele zero-patru în 10 ianuarie 2022.
Datele la care se va termina anul şcolar 2021-2022 şi cele programate pentru examenele naţionale susţinute de elevii claselor a VIII-a şi a XII-a nu se modifică. Semestrul II se va încheia pe 27 mai pentru elevii claselor a XII-a, pe 3 iunie pentru clasele a VIII-a şi pe 10 iunie pentru toţi ceilalţi elevi, cu excepţia elevilor din învăţământul profesional şi tehnologic, care vor încheia anul şcolar pe 1 iulie.
În Bistrița-Năsăud, 16 unități de învățământ nu îndeplinesc pragul de vaccinare de 60%:
Ar trebui si elevii peste 12 ani sa se vaccineze.Daca pentru personalul din invatamant se impune o conditie ,trebuie si pentru elevi sa fie unele conditii.Zic si eu.
Esti parinte? Intreb si eu.
Marioara,
Lasa tu copiii in pace ca au parinti care sa hotarasca pentru ei, nu te baga in seama ca o proasta!
Șoșoacă ! Tu ești?