Cultură

Oficialităţile judeţului, la un concert oferit de Ambasada Cehiei (FOTO)

Ambasadorul Cehiei în România, Jiří Šitler, prefectul Ioan Țintean, preşedintele CJ Radu Moldovan, primarul Ovidiu Creţu, senatorul Dorin Dobra, şefi de instituţii, consilieri locali şi judeţeni au asistat la un recital extraordinar susţinut de violoniştii Pavel Šporcl şi Alexandru Tomescu, care au cântat la două instrumente colorate în albastru şi verde. Sinagoga Bistriţa a fost arhiplină.

De Ziua Naţională a Cehiei, Ambasada Republicii Cehe în România şi Centrul Ceh din Bucureşti au iniţiat un turneu inedit în patru oraşe, cu participarea a doi dintre cei mai importanţi exponenţi ai violonisticii din cele două ţări, Pavel Šporcl şi Alexandru Tomescu. Penultima oprire, Bistriţa.

Concertul de vioară româno-ceh de duminică seară a avut loc în prezenţa Ambasadorului Republicii Cehe în România, Jiří Šitler. În sală s-au mai aflat prefectul Ioan Țintean, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, senatorul Dorin Dobra, vicepreşedinţii CJ Alexandru Pugna şi Dorin Popescu, directorul centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Țărmure, artistul plastic Marcel Lupşe, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Crin Pântea, consilierii locali Alexandru Toniuc, Alin Seserman şi Marius Armean, consilierii judeţeni Florin Urîte şi Ciprian Breşfelean.

Directorul CJC, Gavril Țărmure, le-a urat bun venit invitaţilor la acest eveniment cultural remarcabil, iar prefectul Ioan Țintean i-a mulţumit ambasadorului Cehiei la Bucureşti, Jiří Šitler, pentru gestul frumos de a le oferi bistriţenilor ocazia de a savura un concert extraordinar. ”La discuţiile pe care le vom avea luni, poate vom găsi soluţii pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu România şi, parte, şi cu judeţul Bistriţa-Năsăud”, a adăugat el.

Excelenţa Sa Jiří Šitler i-a salutat pe cei prezenţi, în limba română, ”Dragi prieteni din Bistriţa, mulţumesc că aţi venit să sărbătoriţi împreună cu noi Ziua Naţională”, şi a vorbit apoi în engleză despre semnificaţia sărbătorii naţionale a Cehiei.

În deschiderea recitalului, Tomescu şi Šporcl au cântat Imnurile Naţionale ale Cehiei şi României. Cei doi muzicieni de succes au interpretat lucrări pentru vioară solo şi două viori de autori ca Eugène Ysaÿe, Niccolò Paganini şi Georg Friedrich Händel. Šporcl şi Tomescu au oferit publicului prima audiţie absolută a piesei ”Gemini Studies” de Dan Dediu, care a luat naştere special pentru acest eveniment, îmbinând inspiraţia compozitorului român cu teme din muzica a doi importanţi autori cehi – Antonin Dvořák şi Bedrich Smetana.

Pavel Šporcl a cântat pe o vioară albastră, iar Alexandru Tomescu pe o vioară semnată de Silvian Rusu, care a primit o neobişnuită înveşmântare verde, special pentru această ocazie.

La final, primarul Ovidiu Creţu le-a mulţumit soliştilor pentru interpretarea de excepţie şi le-a oferit câte un album jubiliar ”Biserica Evanghelică Bistriţa – 450 de ani” şi mascota oraşului, struţul.

Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe fotografii.

1 cehia am 2 cehia am 3 cehia am 4 cehia am 5 cehia am 6 cehia am 7 cehia am 8 cehia am

2 comentarii

  • normal, ei la sindrofii, sfintiri, hramuri si petreciuri, si noi sa asteptam sa ne creasca iarasi impozitele, benzina, rata si cam tot ce se poate creste cu exceptia veniturilor si a calitatii serviciilor oferite de stat. Guvern de rahat care in 2 ani nu a fost in stare sa guverneze nimic in tara asta! Rasculati-va romani ca sunteti bataia de joc la toate lichelele!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.