Oieritul montan este mult mai ineficient decât în vremurile comuniste, așa încât tot mai mulți oieri de munte renunță la această activitate din care nu mai pot trăi, spune crescătorul de ovine Vasile Turculeț, președinte al Asociației Judeţene a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistriţa-Năsăud.
„Din motive care nu pot fi prezentate într-un mod prea simplu, mulți oieri din zona montană, aflați în vreo nouă județe ale României, mi s-au adresat spunându-și necazurile care pot reprezenta o voce a oierilor de munte:
- oieritul montan este mult mai ineficient decât în vremurile comuniste, așa încât tot mai mulți oieri de munte renunță la această activitate din care nu mai pot „trăi”;
- utilizarea pășunilor de munte a fost abandonată fiindcă face acest tip de oierit și mai ineficient, dar și pentru faptul că nu există nici un motiv de atragere a oierilor tineri spre un asemenea tip de viață: departe de casă și cu foarte multe probleme;
- prezentarea multiplelor necazuri generate de oieritul montan nu numai că a fost ignorată de mai multe guverne al României, ba mai mult, actualul Guvern al României, prin șefii de la agricultură, recomandă la modul general (de la munte pân’la mare) înființarea asocierilor de tip comercial, de parcă desfacerea „produsului montan” reprezintă o problemă și nu modul de realizare a „produsului montan”.
Bieții oieri de munte mi-au explicat într-un mod metaforic că li se recomandă „să folosească pastile pentru cap ca să nu-i mai doară picioarele” și tot ei au zis că dacă unii gândesc cu picioarele în loc de cap consecințele sunt pe măsură.
Deoarece oierii de munte se pricep doar la agricultură iar aceasta merge prost în România, este explicabil de ce au plecat atâția agricultori montani la munci agricole în alte țări ale Europei, urmând conform spuselor lor să mai plece și alții”, a transmis Vasile Turculeț într-o scrisoare trimisă către Agroinfo.
Din pacate o sa plece cainii care cat de cat mai pazeau muntii de turistii aducatori de gunoaie.
Eu tot nu am înțeles de ce în „socialismul” lui Ceaușescu era mai rentabilă creșterea oilor, decât acum, și de ce atunci nu aveau ciobanii dureri de picioare, iar acuma au.
Apoi dragă Dumitre greu la deal cu boii slabgi,era mai rentabil oieritu pe vremea lui Ceaușescu fie iertat ptr.că aveam atâtea fabrici de confecții și tricotaje ne acopeream cu pături și cergă din lână,purtam ștrimci de lână, cojoace, sumane,căciuli și cușme din lână,amu?…nailone, din tri plasă de-un leu-i gata bluza,mai vrei exemple?ce să mai vorbim de brânză lapte de oaie,nu ști versurile alea minunate ‘bun-i laptele de oaie toate oasele le-n moaie numai unu întărește ce le place la neveste’nu erau nici femeile așa nebune amu după chimicale ce vrei si tu…
Așa se întâmplă, când ciobanii devin patroni.În vremea trecută, deși trebuiau să plătească tot, pășunatu, oieritu, dau miei și brânză la stat, era rentabil.Acum primesc subvenții, atăt pt oi cît și pt munți, nu mai dau nimic la stat, dar brusc a devenit nerentabil, îi doare capu, că nu pot calcula miliardele și nu știu conduce gipanele.Da, găsești tot mai puțini fraieri să stea în munte pt doi lei, iar oieritul se face cu dragoste de animale și munte, nu cu boschetari.
PĂREREA MEA !
# Dumitru Cruceru . Pe vremea raposatului N. Ceausescu , oierii , in special cei din zona Sibiului , in perioada transhumantei (septembrie-mai) aveau voie sau mai bine zis se inchideau ochii (de catre autoritatile locale) daca turmele intrau pe terenurile CAP-urilor sau IAS-urilor si oile se dedulceau cu recoltele locului. Eram copil cand tata impreuna cu alti sateni faceau un fel de paza in jurul hotarului satului cand se auzea ca vin oierii. In special primavara , oile mancau semanaturile de toamna iar ciobanii erau iertati. Vorba aia , acum e mult mai greu cu tranhumanta . Pe langa faptul ca nu mai sunt CAP-uri si IAS-uri , ministru Drula are in plan sa termine multe autostrazi si drumuri expres (fireste , era o glumita…) iar pentru trecerea turmelor de oi in transhumanta onor Comisia Europeana zice ca nu se pot da bani pentru pasaje de trecere (cum se pot da pentru animalele salbatice). CE spune ca suntem primitivi iar cresterea animalelor trebuie sa se faca in ferme specializate. Gata cu umblatul oilor in „excursii organizate” , din Muntii Cindrelului pana la iesirea Somesului sau Crisurilor din tara (si nu numai). Cam asta vrea sa spuna omul , oile mai trebuie sa manance si din septembrie pana in mai cand apare iarba dulce a muntelui , iar acest lucru implica costuri (care inainte erau mult mai mici) , astfel scazand rentabilitatea afacerii. Cred totusi ca satenii cu oi putine , vor continua sa tina si sa mentina , in sezonul primavara-vara pasunatul oilor la munte intrucat pentru acestia cresterea unor oi (5-15) reprezinta un crez iar aceste oi le asigura cantitatea de branza si carnea de miel necesara familiei.
Gargara de smecheri. Uitati-va in jurul orasului ca este inconjurat de stane, ce nu a fost nici o data. Mergeti la ciobani acasa sa vedeti ce casoaie au si ei si copii lor. Dar nu se mai satura de bani. Nici nu au cu cine sa grijeasca stana ca tinerii s-au dus toti la oras unde au serviciu ori traiesc pe ajutoare sociale. S-a puturosit romanu si statul ai plateste lenea. Toti fermierii au aceeas problema: lipsa mainii de lucru. Iar in agricultura nu e nevoie de calificare ca in industrie.
Chemați-o pe Șoșoacă-poreclită Senatoarea-Plângere penală, să vă organizeze un miting-o gâlceavă și așa mai mult poartă o gubă ciobănească. Plătiți mai bine dacă vreți să găsiți „slugi” la stână.
Daca tot avem tot felul de ministere ,de ce nu sunt pusi cei platiti pentru astfel de munci sa gaseasca rezolvari .Sa bata drumul tarilor din Europa si sa vada cum au rezolvat altii aceste probleme.Altfel ne vom trezi si fara turmele de oi,ca fara ciobani ne-am trezit deja.Aici ,in muntii nostri este rusune sa fi cioban,dar in Alpi,in Tatra ,NU! Si vom manca la chimicale pana ne vom distruge cu totii ,vom mai auzi de turmele de oi din cantecele de muzica populara.Haideti sa nu luam totul in deradere!
Nu mai suntem în societatea socialistă multilateral dezvoltată, nu mai avem un Tătuc sau o Moașă Comunală să ne spună ce și cum să facem. Suntem în capitalism, piață concurențială și trebuie să ne punem capul la contribuție. Să nu-i văietem pe ciobani. În acest sector evaziunea fiscală e la ea acasă. Fermele puternice, bine organizate vor rezista iar restul vor rămâne cu profitul net, respectiv cu gunoiul de grajd.