Social

Oina, sportul nostru naţional, readusă la locul cuvenit de localnicii din Negrileşti

Satul Negrileşti va găzdui, duminică, a doua ediţie a „Memorialului Florea Gheorghe” la oină. Înainte de 1989, echipa de oină Venus Negrileşti activa în campionatul național cu şanse la titlu, aceasta câștigând de mai multe ori titlul de vicecampioană națională de juniori. De aici s-au lansat mulți jucători de valoare care au evoluat pentru binecunoscutele echipe de la Dej și Constanța, iar în anul 1999, 8 jucători din Negrileşti au câștigat titlul de campioni naționali cu echipa de la Dej.

La școala din sat, în timpul orelor de educație fizică, aruncarea mingii de oină nu era doar o probă banală, urmată de o notă în catalog, ci un antrenament pentru desele competiții zonale și naționale. Venus Negrileşti a scris istorie, iar reprezentanții Federației Române de Oină confirmă acest lucru. A fost „echipă minune” a sportului nostru național.

Mai mult, în satul care, de multe ori, nu apărea nici măcar pe hartă, s-a născut, a crescut și s-a format ca sportiv cel mai bun jucător de oină al anului 1999, Ioan Târnovean. A învățat tainele sportului național la școala din sat, sub îndrumarea învățătorului Gheorghe Florea. Cele mai multe satisfacții le-a trăit atunci când era jucător la Venus Negrileşti , în vremea în care Dinamo, Constanța, Aradul sau Baia Mare tremurau când veneau cei din „satul ăla din Ardeal, de lângă Beclean”.

Prima ediţie a Memorialului „Florea Gheorghe” la oină a avut loc în 2009 la Ciceu Giurgeşti, fiind dedicată memoriei celui care a fost antrenor al echipei din Negrileşti. Competiția a fost organizată de un grup de jucători din localitate, coordonați de cel care a fost căpitan de echipă timp de 30 de ani, Ion Târnoveanu. Atunci, „Memorialul Florea Gheorghe” a pus față în față echipa maramureșeană Dinamic Coruia și cea a gazdelor, Venus Negrileşti. Cele două echipe au oferit un adevărat spectacol, cu toate că unii dintre cei prezenți în teren nu au mai jucat de foarte mult timp oină. Dovada că iubitorii acestui sport de la Negrileşti își doresc revenirea echipei în circuitul campionatului național, este că memorialul este organizat din nou de data aceasta chiar în comuna unde acest sport a fost cândva rege.

Pe 3 iulie 2014, oina a fost recunoscută oficial ca sport naţional al României. Dar asta nu s-a tradus în sponsorizări pentru un sport jucat preponderent de echipe de amatori.

Oina are rădăcini străvechi de prin secolul XIV şi s-a dezvoltat cu mici variaţiuni regionale şi de nume. Denumirea variază ca interpretare de la doină la a „oina” oile, ceea ce în exprimarea cultă înseamnă transhumanţă. De abia la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX oina a fost oficializată prin întocmirea unui regulament, obligativitatea practicării în şcoli şi organizarea campionatului naţional de oină. Astea au fost modificări aduse de ministrul învăţământului Spiru Haret prin Reforma Învățământului și cu sprijinul profesorului Radu Corbu, de la liceul Bălcescu din Brăila.

Raimond Petruţ 

1 comentariu

  • Felicitari celor care practica sportul nostru national. La Bistrita este vreo echipa de amatori, se antreneaza undeva? Sunt interesata sa ma apuc de oina… Multumesc!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.