Dacă vă gândiți să vă cumpărați un nou monitor sau televizor, probabil că sunteți nehotărât cu privire la tipul de tehnologie de ecran disponibil, în special între OLED și QLED.
Ambele tehnologii sunt relativ noi, dar tot mai multe dispozitive le folosesc, deși este adevărat că problema cu ambele este că, fiind atât de noi, sunt destul de scumpe și, în majoritatea cazurilor – mai ales în ceea ce privește televizoarele – sunt potrivite doar pentru buzunarele norocoase. În orice caz, să aruncăm mai întâi o privire la ceea ce reprezintă fiecare dintre ele, iar apoi vom compara principalii lor parametri.
Tehnologia OLED
Numele acestei tehnologii provine de la acronimul „Organic Light-Emitting Diode”, sau, practic, LED organic, deoarece tehnologia LED este încă prezentă, dar în loc să aibă o matrice de LED-uri albe care luminează pixelii panoului, precum monitoarele LED convenționale, ceea ce caracterizează acest tip de tehnologie este faptul că fiecare dintre pixelii conținuți în panou conține și un LED de iluminare foarte mic, capabil să producă atât lumină, cât și culoare cu un singur element, ceea ce permite obținerea unor culori mult mai pure.
Cu alte cuvinte, fiecare pixel își produce propria lumină, ceea ce înseamnă, de asemenea, că atunci când trebuie reprodus negru, nu se emite lumină și, prin urmare, se obține un negru pur, și probabil că ați auzit deja că acesta este tocmai marele avantaj al ecranelor OLED față de QLED și alte tehnologii. În plus, prin faptul că nu are o matrice de lumini LED pe spate, această tehnologie este cea care permite realizarea de ecrane flexibile.
Principalul dezavantaj al acestei tehnologii este faptul că utilizează materiale organice, care, prin urmare, au o dată de expirare, sunt perisabile. În mod logic, acestea sunt tratate astfel încât această dată de expirare să fie mult timp de acum înainte, dar aceasta înseamnă, de asemenea, că nu vom mai vedea televizoare OLED fabricate astăzi peste câteva decenii, deoarece nu vor mai funcționa. În acest sens, tehnologia a evoluat foarte mult, mai ales din partea LG, deoarece panourile sunt acum mult mai bine tratate și au integrată regenerarea pixelilor pentru a încerca să atenueze efectul de uzură.
Tehnologia QLED
Este o tehnologie care a fost dezvoltată de Samsung la începutul anului 2017. Ideea acestei tehnologii este de a concura cu ecranele de tip OLED dezvoltate de LG, în principal.
Numele său provine de la denumirea engleză Quantum Dot LED (deși acronimul ar trebui să fie QD-LED, în comerț a fost numit QLED).
Principala diferență între ecranele QLED și ecranele OLED este că acest nou tip de panou are o matrice de iluminare cu LED-uri în spate. În loc să asigure o iluminare albă, această matrice oferă o sursă de lumină albastră.
Fiecare dintre LED-urile din panoul OLED este activat individual. Datorită matricei speciale de LED-uri, care permite oferirea de culori pure specifice, deoarece acestea își bazează emisia pe culoare, nu pe combinația de culori emise. În timp ce sistemul Quantum Dots permite emiterea unei culori în funcție de intensitatea luminii care îi atinge.
OLED sau QLED: ce tehnologie este mai bună?
Acum, să facem o comparație între aceste două tehnologii. Alegerea între un monitor sau un televizor OLED sau televizor QLED depinde de mai mulți factori, după cum vom vedea mai jos.
Culoarea neagră și contrast
Contrastul este diferența dintre partea cea mai întunecată a unei imagini și partea cea mai deschisă. Dacă un panou este capabil să ofere o culoare neagră pură, nu trebuie să facă părțile luminoase prea luminoase pentru a menține un nivel de contrast. În acest sens, un televizor LG OLED are un avantaj uriaș față de un televizor QLED, deoarece, așa cum am explicat, este singurul capabil să afișeze negrul pur, deoarece dezactivează direct acei pixeli din imagine. Diferența este atât de mare, mai ales având în vedere că matricea QLED este albastră, încât nu există concurență posibilă.
Luminozitate
În ceea ce privește luminozitatea, lucrurile s-au schimbat. Deoarece panourile QLED se bazează pe iluminarea din spate cu LED-uri, acestea au un mare avantaj în ceea ce privește intensitatea luminii pe care o pot emite față de iluminarea individuală cu LED-uri a ecranelor LG OLED și, prin urmare, luminozitatea maximă a acestor ecrane este mult mai mare decât cea a OLED-urilor.
Nu este vorba doar de luminozitatea generală a imaginii, ci și de luminozitatea fundalului care se obține cu acest tip de tehnologie. Problema este că este ușor să saturați culorile și să le faceți să pară ireale, așa că aici panoul și calibrarea sa au un cuvânt important de spus. LG OLED are, fără îndoială, o luminozitate bună, în principal datorită diferenței de contrast, dar un televizor QLED este net superior acestuia.
Rata de reîmprospătare
Ajungem la rata de reîmprospătare, care se referă la numărul de ori pe secundă în care imaginea este reîmprospătată pe ecran. În condiții normale, un panou va utiliza o rată de reîmprospătare de 60 Hz sau, uneori, de două ori mai mare, 120 Hz. Unele jocuri pot utiliza VRR (Variable Refresh Rate), această valoare fiind variabilă. În orice caz, panourile OLED câștigă din nou în acest domeniu.
Unghiuri de vizualizare
În cazul ecranelor QLED, cel mai bun unghi de vizualizare este cel central, iar calitatea imaginii se estompează pe măsură ce vă deplasați în lateral. Deși există diferențe între modele, acest lucru este vizibil la toate modelele. Cu toate acestea, ecranele OLED pot fi vizualizate la o claritate de 100% la unghiuri de până la 84 de grade. Nu că ar fi o minune în comparație cu LED-IPS, dar atunci când se compară aceste tehnologii, orice tv smart OLED câștigă din nou detașat.
Consumul de energie
Panourile LG OLED sunt extrem de subțiri și nu au iluminare de fundal cu LED-uri separate, astfel încât, spre deosebire de un televizor QLED, acestea au nevoie de mult mai puțină energie pentru a funcționa (cu aproximativ 40% mai puțin pentru aceeași dimensiune) și, prin urmare, sunt, de asemenea, mai eficiente.
(P)
Comentarii recente